.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΑ ΜΑΘΕ ΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

e-reportaz από τον Βαγγέλη Τριάντη
Οι εταιρείες, οι δανειοδοτήσεις, η χειραγώγηση των μετοχών και οι συνομιλίες του ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ με τον ΓΑΠ !!!
Χειραγώγηση μετοχών, εταιρείες βιτρίνα προκειμένου να μειωθούν τα Χρηματοδοτικά ανοίγματα της Proton Bank προς την Alapis, δάνεια μαμούθ εν αγνοία συνεργατών του προσωπικά οφέλη, υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις, ακόμη και μάγια βουντού. Τα όσα καταγγέλλει ο πρώην συνεργάτης του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Κωνσταντίνος Μπαλλής για τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα επιχειρηματία μοιάζουν να ναι βγαλμένα από χολιγουντιανή ταινία. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης παραπέμπεται σε δίκη για τα δάνεια της Proton Bank, κάτι που δίνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις καταγγελίες του πρώην συνεργάη του κ. Λαυρεντιάδη. Και όσο για το σενάριο; Δείχνει τόσο καλοστημένο που θα το ζήλευαν και οι καλύτεροι παραγωγοί ταινιών περιπέτειας.

Η εταιρεία «Μπαλλής Χημικά ΑΒΕΕ» ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τονΚωνσταντίνο Μπαλλή. Ενός εκ των συγκατηγορουμένων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και πρώην συνεργάτης του επιχειρηματία. Αντικείμενό της ήταν τα χημικά βιομηχανιών και κυρίως τα χημικά για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 η εταιρεία παρουσίασε μία σταθερά ανοδική πορεία. Μέχρι και τα τέλη του ’90 κυριαρχούσε και ήταν μια ιδιαίτερα κερδοφόρα εταιρεία, δίχως να έχει δανειστεί ποτέ ούτε ένα ευρώ από κάποιο πιστωτικό ίδρυμα. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η «Μπαλλής ΑΒΕΕ» είχε κατορθώσει να στήσει μια αυτοκρατορία στο χώρο των χημικών. Με παραρτήματα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και έχοντας εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φάνταζε ως η πρώτη δύναμη στον κλάδο των χημικών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την εταιρεία του κ. Μπαλλή εισήχθη στο Χρηματιστηρίο Αθηνών και η «Νεοχημική ΑΒΕΕ», του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Οι δύο εταιρείες δεν ήταν άγνωστες μεταξύ τους. Η «Νεοχημική» ήταν ο βασικός πελάτης της «Μπαλλής ΑΒΕΕ» και ταυτόχρονα και ο βασικότερος προμηθευτής της εταιρείας. Η «Μπαλλής ΑΒΕΕ» είχε αγοράσει μέσω της θυγατρικής της «Lamda Detergents» τις εγκαταστάσεις της Henkel SA στην Αταλάντη. Όπου παρήγαγε απορρυπαντικά υγρά σε σκόνη για τις περισσότερες πολυεθνικές εταιρίες και τα μεγάλα Super Markets.
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Detergents ήταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Σε αντίθεση με τη «Νεοχημική» η LAMDA Detergents, δεν ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Για το λόγο αυτό, πρότεινε στον κ. Μπαλλή, οι δύο εταιρείες να συγχωνευτούν. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονταν η εισαγωγή της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο. Όπερ και εγένετο. Οi δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν το Νοέμβριο του 2005. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 5.500.000 ευρώ. Ο κ. Μπαλλής προσελήφθη ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας. Ήταν η αρχή της στενής συνεργασίας με την αυτοκρατορία του κ. Λαυρεντιάδη και της εμπλοκής του σε μία υπόθεση το σενάριο της οποία θα ζήλευαν ακόμη και οι καλύτεροι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ. Τα χρήματα αυτά όμως, όπως καταγγέλλει ο κ. Μπαλλής δεν τα έλαβε ποτέ. Ως αντίτιμο έλαβε αφενός το διορισμό του ως Γενικός Διευθυντής στην νέα εταιρεία και αφετέρου έναν αριθμό μετοχών της LAMDA DETERGENT ABEE. Η εταιρεία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την ALAPIS, οι μετοχές εξαϋλώθηκαν με αποτέλεσμα να μην εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
Το κόλπο γκρόσο για τη μείωση των ΜΧΑ
Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν κάτι παραπάνω από αρμονική. Η τουλάχιστον έτσι φαινόταν να είναι στην αρχή. Ο κ. Μπαλλής ορίστηκε ως ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας. Όπως καταγγέλλει στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει σε βάρος του Λαυρεντιάδη, αντικείμενο του ήταν μόνο η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου στην παραγωγή χημικών. «Ο μηνυόμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με διαβεβαίωσε, ότι πρόσωπα της δικής του επιλογής θα έχουν την πλήρη διαχείριση των εταιρειών αυτών, και εγώ θα ήμουν τυπικά ο νόμιμος εκπρόσωπος, για τη μισθοδοσία του προσωπικού και την πληρωμή των προμηθευτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όλα φαινόντουσαν να πηγαίνουν καλά. Ή τουλάχιστον έτσι έδειχναν. Το 2009 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε τον έλεγχο της Proton Bank. Εποχές που επιχειρηματίας αντιμετωπιζόταν ως ο Μεσσίας σε μια σειρά από χρεοκοπημένα ΜΜΕ και οι εταιρείες του εμφάνιζαν μια εικόνα πλασματικής ευρωστίας, μέσω δανειοδοτήσεων από την Proton Bank.Δανειοδοτήσεις που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο από αυτά που ορίζει η τραπεζική πρακτική. Μάλιστα η παντοδυναμία του κ. Λαυρεντιάδη ήταν τέτοια που έφτανε στο σημείο να μιλά τηλεφωνικά ακόμη και τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος, Γιώργο Παπανδρέου.
«Ήταν τέτοια η παντοδυναμία του, που συνομιλούσε στο τηλέφωνο με τον Γιώργο Παπανδρέου, τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, ή με πατριάρχες και μητροπολίτες, ή με Υπουργούς της Κυβέρνησης, που ήταν πραγματικά τόσο δύσκολο να περάσει από το νου μας, ότι αυτός είναι ένας κοινός απατεώνας, που δεν μπορέσαμε να σκεφθούμε να λάβουμε τα μέτρα μας, ορίζοντας κάποιον πληρεξούσιο δικηγόρο», υπογραμμίζει στη μηνυτήρια του αναφορά ο κ. Μπαλλής.
Στις 30 Μαρτίου 2010 η Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων έκρινε ότι Proton Bank είχε Μεγάλα Χρηματοδοτικά Ανοίγματα (ΜΧΑ) απέναντι στην Alapis, την ναυαρχίδα του ομίλου Λαυρεντιάδη. Πιο απλά η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη είχε καταφέρει να πάρει δάνεια πέρα από κάθε λογική από την Proton Bank. Για το λόγο αυτό η ΤτΕ συνέστησε ότι μέχρι και την 1η Ιουλίου 2010 το σύνολο των υπερβάσεων του ανώτατου χρηματοδοτικού ανοίγματος θα πρέπει να καλύπτεται στο 100% από στοιχεία των Ιδίων Κεφαλαίων του πιστωτικού ιδρύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επέβαλλε κυρώσεις προς την Τράπεζα του κ. Λαυρεντιάδη.
Προκειμένου να μειωθούν τα ΜΧΑ της Proton προς την Alapis, ο προφυλακισμένος σήμερα επιχειρηματίας συνέλαβε κάτι απλό αλλά ευφυές. Δημιούργησε νεοσύστατες εταιρείες με σκοπό από μια να μειώσει τα ΜΧΑ από τη και από την άλλη να αποκομίσει προσωπικά κέρδη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Μπαλλή, η όλη υπόθεση ήταν «μία καλοστημένη επιχείρηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη», στην οποία υπήρξε ο ίδιος θύμα. Οι νεοσύστατες εταιρείες δεν διέθεταν καμία πιστοληπτική ικανότητα, «ούτε προσωπικές ούτε προσωπικές εγγυήσεις ή ικανές και αξιόχρεες εμπράγματες εξασφαλίσεις», Μέσω δήθεν συμβάσεων πιστώσεως που κατήρτιζε με παρένθετα πρόσωπα που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν άλλες εταιρείες και δίχως κανέναν έλεγχο τα χρήματα φέρονται να κατέληγαν στην τσέπη του επιχειρηματία, καταγγέλλει ο κ. Μπαλλής.
Παρένθετες εταιρείες και τυπικές διοικήσεις
Στις 26 Μαΐου του 2010 ο κ. Μπαλλής έλαβε εντολή να ιδρύσει και να συστήσει δύο εταιρείες: Την «BALLIS HOME CARE SA» και «BALLIS DETERGENTS AND COSMETICS SA». Ο Λαυρεντιάδης όρισε τον κ. Μπαλλή ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στις δύο αυτές εταιρείες. Δίχως ωστόσο να έχει κάποια ουσιαστική αρμοδιότητα, όπως ο ίδιος καταγγέλλει.
«…Δική μου είναι η Τράπεζα και δικές μου οι εταιρείες. Εσύ θα κάνεις αυτό που γνωρίζεις πολύ καλά, δηλαδή την παραγωγή απορρυπαντικών και καλλυντικών. Μη στεναχωριέσαι, τη διαχείριση θα την ασκώ εγώ και πίσω απ΄όλα θα είμαι εγώ…» , φέρεται να του είχε μεταφέρει ο κ. Λαυρεντιάδης, όπως καταγγέλλει ο κ. Μπαλλής.
Δεν ήταν όμως και οι μοναδικές εταιρείες. Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουνίου 2010, ο κ. Λαυρεντιάδης όρισε τον κ. Μπαλλή ως μέτοχο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τριών ακόμη εταιρειών. Πρόκειται για τις «GEROLYMATOS COSMETICS», με αντικείμενο την Παραγωγή και εμπορία καλλυντικών, η «GEROLYMATOS PRESTIGE SPA», με αντικείμενο την Παραγωγή Απορρυπαντικών, και η «BEAUTYWORKS», με αντικείμενο την Εμπορία καλλυντικών. Ιδιοκτήτης των τριών αυτών εταιρειών ήταν η εταιρεία «BALLIS HOME CARE SA». Όπως καταγγέλλει ο κ. Μπαλλής, ο κ. Λαυρεντιάδης φέρεται να του είπε χαρακτηριστικά ότι δεν ήθελε να φαίνεται ο ίδιος ως ιδιοκτήτης τους και ότι την ουσιαστική διοίκηση θα την ασκούσαν πρόσωπα της επιλογής του.
Έβγαζαν δάνεια στο όνομά του
Δύο μέρες μετά την σύσταση της «BALLIS PERSONAL & HOME CARE» και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου 2010, εγκρίθηκε δάνειο προς την εταιρεία. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια νεοσυσταθείσα εταιρεία. Το δάνειο ήταν ύψους 20 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε με σκοπό την αγορά εργοστασίου του ομίλου Alapis στο Μαρκόπουλο. Το παράξενο είναι ότι οι σχετικές συμβάσεις των δανείων έφεραν την υπογραφή του κ. Μπαλλή. Ο ίδιος ωστόσο όπως καταγγέλλει δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, καθώς ήταν τυπικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας και την ουσιαστική διαχείριση ασκούσαν άλλοι. Μάλιστα, φέρεται να έμαθε για πρώτη φορά ότι οι σχετικές συμβάσεις φέρουν την υπογραφή του στις 28/12/2012. Όταν και προσήλθε ο ίδιος στην ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση Λαυρεντιάδη.
«Ελάμβαναν τις υπογραφές μου σε έγγραφα, χωρίς να έχω καταλάβει μέχρι σήμερα με ποίον τρόπο έφθαναν στα χέρια τους τα έγγραφα αυτά, αφού εγώ προσωπικά ποτέ δεν διαβίβασα έγγραφό μου στην τράπεζα PROTON BANK, παρά μόνον έστελνα υπογεγραμμένα τα προσυντεταγμένα έγγραφα, των οποίων μόνον την υπογραφή εζητείτο από το νομικό τμήμα της ALAPIS, και από εκεί ακολουθούσαν οι σχετικές αναγκαίες συνεννοήσεις με τα στελέχη της τράπεζας», σημειώνει χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει σε βάρος του επιχειρηματία.
Το δάνειο αυτό δεν ήταν και το μοναδικό προς τις εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη. Η εταιρεία «BALLIS PERSONAL & HOME CARE», εμφανίζεται να έχει λάβει δάνειο ύψους εβδομήντα δύο εκατομμυρίων επτακοσίων χιλιάδων (72.700.000,00) ευρώ από την Proton Bank.
Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία φέρεται να εξαγόρασε τρεις θυγατρικές εταιρείες και τρεις κλάδους παραγωγής της Alapis, σύμφωνα το πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ. Με λίγα λόγια, εάν λάβει κανείς υπ΄όψιν τις καταγγελίες του κ. Μπαλλή, ο κ. Λαυρεντιάδης λάμβανε χρήματα από την Proton Bank και αγόραζε θυγατρικές εταιρείες της Alapis, προκειμένου να μειώσει το ΜΧΑ τηςProton Bank.
Ο «όμιλος Μπαλλή» διενεργεί συναλλαγές σημαντικού ύψους με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και την Alapis. Οι οποίες «θέτουν σε αμφισβήτηση το κατά πόσον η μεταβίβαση των ανωτέρω κλάδων και εταιρειών στον τωρινό μέτοχο κ. Κ. Μπαλλή, είναι πραγματική και εγείρουν αμφιβολίες για το πρόσωπο που ασκεί τελικά τον έλεγχο του Ομίλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της ΤτΕ στον έλεγχο που πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2011.
Από την εισαγγελική έρευνα του κ. Δραγάτση ωστόσο έχει διαπιστωθεί μία σειρά χορηγήσεων και διαπιστώσεων σε εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, το χρονικό διάστημα από 29/03/2010 έως και τις 24/01/2011. Τα δάνεια αυτά, φέρονται να διοχετεύτηκαν σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, κατόπιν εγκρίσεως νέων πιστοδοτικών ορίων ή αύξησης υφισταμένων πιστοδοτικών ορίων.
Τα δάνεια δόθηκαν κατά παράβαση
Ωστόσο, αυτό που εγείρει πολλά ερωτηματικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο δόθηκαν τα δάνεια. Σύμφωνα με την κατάθεση της πρώην Υποδιευθύντριας Διεύθυνσης Εταιρικής και Επενδυτικής τραπεζικής Χρυσούλας Τσάνη, η χρηματοδότηση των νεοσύστατων εταιριών δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Με βάση την τραπεζική πρακτική όλοι νέοι πελάτες έπρεπε κανονικά να είχαν κλείσει τουλάχιστον τρεις οικονομικές χρήσεις. Επιπλέον, το αίτημα στη συνέχεια εξεταζόταν από την αρμόδια Επιτροπή της Τράπεζας και χρειαζόταν μία περίοδος τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να τηρήθηκε. H «BALLIS PERSONAL & HOME CARE» επρόκειτο για μια νεοσύστατη εταιρεία. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πληρούσε τους όρους και τα κριτήρια της συνηθισμένης πιστοδοτικής πολιτικής.
Η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των δανείων άλλαξε άρδην από το Δεκέμβριο του 2009 και μετά, όταν ο κ. Λαυρεντιάδης απέκτησε τον έλεγχο της Proton Bank. Με απόφαση του κ.Λαυρεντιάδη τα μέλη της ανώτατης εγκριτικής επιτροπής αντικαταστάθηκαν. Στις αρχές του 2010 εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις προς την εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ του ομίλου του καταζητούμενου σήμερα επιχειρηματία Πέτρου Κυριακίδη. Λίγους μήνες μετά, στα τέλη Απριλίου 2010 εγκρίθηκε σε εταιρεία του Κυριακίδη και νέο δάνειο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΣΕΒΙΣΕ ΑΕ έλαβε δάνειο ύψους 18 εκατ. ευρώ με σκοπό την αγορά ακινήτων από την Alapis AE.
Στην κατάθεσή της η κα Τσάνη αναφέρει κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Όταν ρωτήθηκε για τα δάνεια που δόθηκαν σε εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, πέρα από κάθε τραπεζική λογική, έλαβε την απάντηση από στελέχη της Τράπεζας ότι έτσι «θα μειωνόταν η έκθεση της τράπεζας στον όμιλο Λαυρεντιάδη και η τράπεζα θα πετύχαινε διασπορά του πιστωτικού κινδύνου σε τρίτους.»
Η αρχή του τέλους και τα μάγια… βουντού
Τον Οκτώβριο του 2011, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Ο κ. Μπαλλής άρχισε να δέχεται πιέσεις από διαφόρους πελάτες και προμηθευτές των εταιρειών που εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπος. Ο κ. Λαυρεντιάδης όμως, δεν φαίνεται να είχε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες το Σεπτέμβριο του 2011 στο Παγκράτι, όπου ο κ. Μπαλλής ζήτησε να τον απομακρύνει από τις εταιρείες, ο κ. Λαυρεντιάδης «διαβεβαίωνε ότι ένα Αγγλικό FUND θα αγόραζε τις εταιρείες και θα αναλάμβανε όλες τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, Δημόσιο, ΙΚΑ, ΦΠΑ κλπ.».
Έπειτα από λίγο καιρό ο κ. Μπαλλής υπέβαλλε την παραίτησή του. Τότε υπήρξε και νέα συνάντηση με τον κ. Λαυρεντιάδη στο ξενοδοχείο Electra Pallas στην Πλάκα. Ο Λαυρεντιάδης έδειχνε πολύ σίγουρος για τον εαυτό του. Θεωρούσε ότι το θέμα της Proton Bank, με την καταβολή των 51.000.000 ευρώ, είχε κλείσει και υποσχέθηκε ότι θα κατέβαλε το χρέος των 5.500.000 ευρώ προς το συνεργάτη του, ενώ ταυτόχρονα θα τον τοποθετούσε ως υπεύθυνο σε κάποια θυγατρική εταιρεία της ELFE AE.
Τον Ιανουάριο του 2012 οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ξανά, σε ένα ξενοδοχείο στο Καβούρι. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Κατά τα λεγόμενα του ένας επώνυμος Αθηναίος θα αγόραζε την ALAPIS και θα διαπραγματευόταν την οφειλή. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε. Λίγο καιρό μετά ο κ. Μπαλλής επισκέφτηκε τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη Βάρκιζα. Ο  επιχειρηματίας έδειχνε να έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επέρριψε ευθύνες στον Πέτρο Κυριακίδη ότι δήθεν του «του είχε κάνει μάγια και βουντού».Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο κ. Λαυρεντιάδης συνελήφθη, παρέμεινε μέχρι πρόσφατα νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και παραπέμπεται σε δίκη για τα δάνεια της Proton Bank.
ΠΗΓΗ
http://www.e-reportaz.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B7-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81/#.U7W8V_l_uB5

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates