.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ !!!

Τα ψέμματα του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ έχουν κοντά ποδάρια !!!
Καταρρέει καθημερινά το Success Story του Πρωτογενούς Πλεονάσματος !!!


Αν συζητήσει κανείς τις τελευταίες ημέρες με στελέχη του ΥΠΟΙΚ για το κατά πόσο τα “αποθέματα” φτάνουν για να βγει ο προϋπολογισμός κανονικά και να αποπληρωθούν ταυτόχρονα τα δάνεια, η απάντηση είναι απολύτως σαφής: "ο λογαριασμός δεν βγαίνει παρά τις εξοικονομήσεις που γίνονται".
Για το λόγο αυτό τα μάτια στρέφονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη προσοχή προς το ΔΝΤ από το οποίο εκκρεμούν τα υπόλοιπα του δανείου και κυρίως τα περίπου 3,6 δισ. ευρώ των δόσεων για τα οποία ο κ. Χαρδούβελης φέρεται προετοιμασμένος να τα περιμένει κάπου στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου.
Τότε περίπου εξαντλείται το μεγαλύτερο μέρος από το "μαξιλάρι" που έχει δημιουργηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η δυσκολία αυτή δεν σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής υποχρεώσεων, αλλά αν δεν εκταμιευθούν τα προβλεπόμενα από το ΔΝΤ, μεγάλο μέρος των πληρωμών για τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ θα "κόψει" πληρωμές προς τις εσωτερικές υποχρεώσεις...
Στις 20 Αυγούστου άλλωστε το ΥΠΟΙΚ πρέπει να έχει έτοιμα 3,9 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων προς τις Κεντρικές Τράπεζες.
Στο μεσοδιάστημα είναι δύσκολο έως αδύνατο να ενισχυθεί ο κρατικός κορβανάς από κάποιες επιπλέον εκδόσεις ομολόγων, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα εκ νέου του τριετούς ομολόγου του οποίου η πρόσφατη έκδοση συρρικνώθηκε λόγω της πορτογαλικής κρίσης. 
Νέες εκδόσεις, όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αν συνδεθούν με κάποια καλά νέα για την Ελλάδα (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση του Κεφαλαίου) και τέτοια δεν μπορεί να είναι άλλα από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων ή αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης.
Στο μεταξύ πάντως το ΔΝΤ, από τις εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου του οποίου "κρέμεται" πλέον η κεφαλαιακή ενίσχυση του ΥΠΟΙΚ μέχρι την άνοιξη του 2016, εμφανίζεται –τουλάχιστον στα λόγια των εκπροσώπων του– σχετικά αισιόδοξο, ιδιαίτερα μετά την αυξημένη πίεση που δέχεται για τα "λάθη" της πολιτικής του στην Ελλάδα.
Στελέχη του μέσα από δηλώσεις τους φωτογραφίζουν μία σιωπηρή στροφή στις απόψεις του Ταμείου που δείχνει να μεταφέρει την πίεση από την δημοσιονομική προσαρμογή και τις περικοπές δαπανών κυρίως στην προώθηση των περιβόητων μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες βέβαια η Ελλάδα εμφανίζεται στις διεθνείς Εκθέσεις να έχει υλοποιήσει τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα στο μεταξύ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε χθες για τα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα και τα "λάθη" του προγράμματος όσον αφορά τις «μεγάλες περικοπές μισθών» που τελικά αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές στην πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε «τεράστια πρόοδο» για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας «περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα» επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο συμφωνεί με τις ελληνικές Αρχές πώς δεν χρειάζονται άλλες «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς.
Βέβαια η μεγάλη συζήτηση αφορά την εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Εδώ είναι μάλλον βέβαιο ότι η "έναρξή" της σε συνδυασμό με μια σύντομη πρώτη αξιολόγηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί ως επαρκώς "καλό νέο" για να επιχειρηθεί μια νέα έκδοση ελληνικού χρέους αυτή την φορά είτε επταετούς είτε δεκαετούς διάρκειας.
Στο μεταξύ όμως ο "καυτός" Αύγουστος έχει να ξεκαθαρίσει πολλές εκκρεμότητες, αρκετές από τις οποίες είναι επαρκής λόγος για να πυροδοτηθεί και πάλι το γαϊτανάκι της αντιπαράθεσης των πρόωρων εκλογών.
Όσον αφορά το χρέος πάντως ο κ. Μάρεϊ και το ΔΝΤ ετοιμάζονται για μία διαπραγμάτευση η οποία θα στηριχθεί σε ένα δίπολο: η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την απόφαση/δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα "παράσχουν" την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates