.

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΘΕΡΙΝΟ ΜΕΙΓΜΑ

 


Εκηβόλος

Την ώρα που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθαναν τα 77 δισ. ευρώ (για τον Μάρτιο, όπως είπε εχθές στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ), προφανώς όμως ξεπερνούν πλέον τα 80+ δισ. ευρώ, το Δημόσιο επιτείνει την ασφυξία στην αγορά παγώνοντας την αποπληρωμή των οφειλών του ύψους 5,5 δισ. ευρώ και το ερώτημα για το αν θα απαιτηθούν και νέα κεφάλαια για τις τράπεζες (από Οκτώβριο - Νοέμβριο) έχει επανέλθει, η κυβέρνηση φοβάται το φορολογικό ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.
Αυτά (και περισσότερα) συνθέτουν μία κατάσταση που ελάχιστα συνάδει με την εκτίμηση του Γ. Στουρνάρα (εχθές στη Βουλή) πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, και πως τα δεδομένα επιτρέπουν αισιόδοξη πρόβλεψη.
Πρακτικά η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά ένα ιδιότυπο... αντάρτικο (*) από την πλευρά φορολογούμενων πολιτών που δεν δείχνει να αμβλύνεται.
Ενδεικτικά, όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr είναι ζοφώδη.
«Όπως εξηγούν, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 3,5 εκατ. υπερχρεωμένοι φορολογούμενοι που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των υπέρογκων φόρων που έρχεται και αθροίζεται σε 6,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους μήνες. Η οικονομική δυσπραγία φουσκώνει μήνα με τον μήνα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την εφορία, οι οποίες ανήλθαν στο τέλος Μαΐου σε 66,37 δισ. ευρώ, φθάνοντας στο 36,5% του ΑΕΠ της χώρας καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ».

Εξίσου ζοφώδη τα... εθνοκτόνα ποσοστά της ανεργίας (κυρίως στις ενεργές ηλικίες).
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της αγοράς, παρά τις παραινέσεις του Αντ. Σαμαρά (πέρυσι τέτοια εποχή μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου) και τις συνεχείς προτροπές των αρμόδιων και λοιπών παραγόντων, το ξερό τοπίο δεν αλλάζει. Μετά μάλιστα την τελευταία διευκρίνιση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, τα περιθώρια στενεύουν ερμητικά για τους επόμενους μήνες. Τουλάχιστον μέχρις ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests, διαμήνυσε ο Λουξεμβούργιος παράγοντας.
σ.σ.: Άνθρωπος της αγοράς με πείρα και χρόνια μεστά στην πλάτη του, μου έλεγε πως η τιμωρητική στάση του κράτους απέναντι στον πολίτη προκαλεί αντίδραση που δεν έχει παρατηρηθεί μετά τη Μεταπολίτευση.
Εκτιμούσε δε πως η υπερφορολόγηση επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα θεωρώντας πως έχει θεριέψει και πάλι το μαύρο χρήμα.
Υπολόγιζε πως στην περίπτωση που τα έσοδα από τον τουρισμό φτάσουν φέτος στα 13-13,5 δισ. ευρώ σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υπολογισθεί τουλάχιστον ένα ισόποσο που θα είναι αδήλωτο, χωρίς απόδειξη, που θα κρυφτεί από τον πολίτη. Και το σημαντικό, ούτε... ευρώ δεν θα κατατεθεί στις τράπεζες.
ΠΗΓΉ: http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates