.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΥΡΩ-ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εκτός «αναδιάρθρωσης» τα δάνεια του EFSF στην Αθήνα

Τρέμουλο στις ευρω-κορυφές προκαλεί ο κίνδυνος διεύρυνσης της οικονομικής αδυναμίας από την περιφέρεια στον πυρήνα της ευρωζώνης, μετά τα νέα δυσμενή στοιχεία στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών στη Γαλλία και στη Γερμανία. Την ίδια ώρα για την Ελλάδα εξαιρούνται από τα παζάρια των «αναδιαρθρώσεων» τα δάνεια του EFSF (μαζί με του ΔΝΤ), που σημαίνει ότι αφορούν πλέον λιγότερο από το ¼ των συνολικών δανείων του «μηχανισμού στήριξης».


Στη Γαλλία ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό (47,8) από το Δεκέμβριο. Στη Γερμανία ο δείκτης υπηρεσιών PMI παρουσίασε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση (54,8, εκτίμηση: 55,8, Μάιος: 56). Στην Ευρωζώνη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε τον Ιούνιο μη αναμενόμενη επιδείνωση (-7,4, εκτίμηση: -6,5, Μάιος: -7,1).
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (μαζί και το ελληνικό) υποχωρούν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων έρευνας της εταιρείας Markit, που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται και η γαλλική οικονομία παρουσιάζει σημαντική κάμψη.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Ουίλιαμσον δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη ανησυχία έγκειται και πάλι στις διαφορετικές τάσεις μέσα στην Ευρωζώνη. Αν και η έρευνα καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη στο σύνολο της αναπτύχθηκε τουλάχιστον κατά 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, η Γαλλία φαίνεται να εισέρχεται σε μία νέα ύφεση μετά τη στασιμότητα του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο. Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, φαίνεται να σημειώνει ανάπτυξη 0,7% ή περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο, αν και με ενδείξεις ότι αυτή αρχίζει και πάλι να χάνει δυναμική.
Στοιχεία που δείχνουν πως η ευρωζώνη δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από τις δαγκάνες της ύφεσης και του αποπληθωρισμού που τρομάζει τις ευρω-κορυφές, σε συνθήκες υψηλών κρατικών χρεών από τις διασώσεις των «προβληματικών» ευρω-τραπεζών που παραμένουν «τρύπιες» όπως αναμένεται να δείξουν τα stress test  το φθινόπωρο που σημαίνει νέο γύρο κεφαλαιακών αναγκών και για τις ελληνικές τράπεζες.
Σε χαμηλό οκτώ μηνών ο δείκτης παραγωγής (εργοστασίων και υπηρεσιών) στη Γερμανία βαραίνει στην ευρωζώνηΣε χαμηλό οκτώ μηνών ο δείκτης παραγωγής (εργοστασίων και υπηρεσιών) στη Γερμανία βαραίνει στην ευρωζώνηΑυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπει και πάλι χέρι στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και έτσι θα μειωθεί επικίνδυνα ο κουμπαράς των 11 δις. ευρώ από τον οποίο κυβέρνηση και ορισμένοι στo Eurogroup υπολογίζουν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό του 2015 – 2016.
Εδώ και ημέρες υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε πως το ΔΝΤ πιάνει και πάλι το θέμα των "νέων" αναγκών των ελληνικών τραπεζών έναντι του stress test του Οκτωβρίου και επαναφέρει από την πίσω πόρτα τις πιέσεις για περισσότερα κεφάλαια. Όπως ακριβώς είχε κάνει με διαρροές στον τύπο την άνοιξη, όταν η ΤτΕ είχε προχωρήσει με δική της ευθύνη τον προσδιορισμό των αναγκαίων κεφαλαίων (6,8 δισ. ευρώ) που στη συνέχεια κάλυψαν οι ελληνικές τράπεζες με τις ΑΜΚ.
Χαμηλό 6 μηνών στη παραγωγή εργοστασίων και υπηρεσιών στην ευρωζώνη (ΡΜΙ)Χαμηλό 6 μηνών στη παραγωγή εργοστασίων και υπηρεσιών στην ευρωζώνη (ΡΜΙ)Σχεδόν το ένα τρίτο των τραπεζών της Ευρωζώνης θεωρούν ότι πιθανόν θα χρειασθεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους για να ανταπεξέλθουν στις επικείμενες ασκήσεις αντοχής (stress tests), σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Ernst & Young, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Σε μία ανώνυμη έρευνα της εταιρείας μεταξύ 294 τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, που διεξήχθη τον Μάρτιο, 22 δήλωσαν ότι αναμένουν να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές αυξήσεις μετά τις ασκήσεις αντοχής και 43 ανέφεραν ότι «πιθανόν να χρειασθεί αυτό». Το 30% των τραπεζών της Ευρωζώνης δεν απέκλεισαν την αύξηση των κεφαλαίων τους, ενώ το 8% πιστεύει ότι θα χρειαστεί. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι δεν θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε αυτό τον δρόμο, αντίθετα με τις ισπανικές τράπεζες που πιστεύουν λιγότερο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 30% των τραπεζών αναμένουν επίσης ότι θα αυξήσουν φέτος τις προβλέψεις τους έναντι επισφαλών δανείων, με τις ισπανικές και τις αυστριακές τράπεζες να θεωρούν πιο πιθανό ότι θα προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο. Εξάλλου, λίγοι τραπεζίτες αναμένουν μείωση των αποδοχών τους. «Οι περισσότεροι τραπεζίτες αναμένουν ότι οι αποδοχές τους θα διατηρηθούν σχετικά σταθερές, αλλά το 28% αναμένει ότι θα αυξηθούν», σύμφωνα με την έρευνα.
EFSF γιοκ
Η έκθεση για την ελληνική περίπτωση βαραίνει ακόμα περισσότερο, καθώς το χρέος παραμένει στα ύψη  βάναυσα «μη βιώσιμο». Πολύ περισσότερο μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF, αφήνοντας μόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης, το οποίο όμως είπε πως θα επιφέρει οφέλη μετά από 25 χρόνια.
Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια του EFSF μένουν (μαζί με του ΔΝΤ) εκτός διαπραγμάτευσης για τα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους. Με απλά λόγια από το Μάιο του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια από το μηχανισμό στήριξης συνολικού ύψους 223,1 δισ. ευρώ. Αλλά από αυτά μόνο στο ποσό των 52,9 δισ. ευρώ μπορούν να γίνουν «παρεμβάσεις», λιγότερο από το 1/4 του συνόλου των δανείων.
Ωστόσο, αυτό που τρομάζει με νέους πονοκεφάλους τις τρόικες είναι η μετάσταση της αδυναμίας στον πυρήνα του ευρώ, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το μέλος της ΕΚΤ (Nowotny) εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα έως το 2016. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ (Draghi) ανέφερε ότι οι αγορές τίτλων μεγάλου ύψους συνιστούν πιθανό μέτρο για την Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση επιδείνωσης των πληθωριστικών προσδοκιών.
Επισήμανε ότι ενδεχόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων και δανείων ιδιωτικού τομέα. Μέλος της ΕΚΤ (Mersch) επισήμανε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στη σύσκεψη της 5ης Ιουνίου ελήφθησαν ομόφωνα και δικαιολογούνται από την καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Αδυναμία στον πυρήνα
Για τη Γαλλία, η επιδείνωση δεν έχει τελειωμό. Πτώση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία, για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ίσως συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο.
Όπως ανακοίνωσε η Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 48 μονάδες από 49,3 μονάδες τον Μάιο, με τον επιμέρους δείκτη για τη μεταποίηση να σημειώνει πτώση στις 47,8 μονάδες από 49,6 μονάδες, φτάνοντας σε χαμηλό εξαμήνου. Ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,2 μονάδες από 49,1 μονάδες.
Και οι δύο επιμέρους δείκτες διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας παρέμεινε στάσιμη στην αρχή της χρονιάς, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους και οι επιχειρήσεις της επενδύσεις. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ δεν παρουσίασε αύξηση σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από αύξηση 0,2% που είχε σημειώσει κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates