.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑ ΤΟΝ ELA ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘ' ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ !!! ΕΚΤ & ΤτΕ !!!

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας
Χάρη στη ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ, οι Έλληνες επιτέλους πληροφορήθηκαν τι είναι ο ELA, πως λειτουργεί το ευρωσύστημα και τι σημαίνει χρήμα και παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα !!!

ΑNOΙΞΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ !!!




Οι γνωστοί καλοθελητές επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν αυτά που είπε η ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ, βάζοντάς της στο στόμα τη λέξη ΤΥΠΩΜΑ, την οποία όμως αυτή ουδέποτε ανέφερε αφού είπε "ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΕΥΡΩ" όχι "ΘΑ ΤΥΠΩΣΟΥΜΕ ΕΥΡΩ" !!!

Οι τραπεζικά αγράμματοι είναι φυσιολογικό να μην αντιλαμβάνονται τη διαφορά.
Δεν είναι όμως φυσιολογικό να μιλάνε, να κάνουν κριτική και να εχουν το θράσος να έχουν και άποψη.



Όπως πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν μίλησαν καθόλου για το ζήτημα του ELA οι καθ' ύλην αρμόδιοι !!!
Η ΕΚΤ και η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!
Γιατί ;;;

Πρώτο, για τον απολούστατο λόγο ότι τα πρωτόκολα και τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΕΚΤ και Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών για τον ELA είναι απόρρητα, αφού αυτές υπάρχουν και λειτουργούν εν είδη Βατικανού και, έτσι, έχουν εξασφαλίσει το αυτοδιοίκητο και την ασυλία των διοικήσεων και των εκτελεστικών τους οργάνων.

Δεύτερο, επειδή η οποιαδήποτε απάντηση θα οδηγούσε σε άμεση ή έμμεση αποδοχή, παραδοχή και, συνεπώς, δέσμευση, έστω και μερική, ως προς τη μελλοντική θέση και στάση τους απένανατι στο ζήτημα της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πράγμα αδιανόητο για κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα δε στο ζήτημα του ELA, του οποίου η θέσπιση και η λειτουργία είναι σκομίπως γενικόλογες, ασαφείς και ομιχλώδεις, προκειμένου η ΕΚΤ να μπορεί να εφαρμόζει a la carte εργαλεία νομισματικής πολιτικής, ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές, χρηματοοικονομικές και νομισματικές ανάγκες και σκοπιμότητες της ευρωζώνης, του ευρωσυστήματος και ανάλογα με τις εκάστοτε διαπραγματευτικές της ανάγκες με τα κράτη μέλη και με την ίδια την Κομισιόν.
Κλασικό παράδειγμα η πολύ πρόσφατη η διαφωνία Ντράγκι, Μέρκελ και Σόιμπλε ως προς το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, που μετά την επικράτηση της θέσης Ντράγκι, χάρη και στην Ιταλική Προεδρία,  αυτή θα μπορούσε να περάσει μέσα από τους ELA των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών του ευρωσυστήματος, χωρίς να επηρεάσει τους προϋπολογισμούς και τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΚΤ.  

Τρίτο, επειδή ο ELA είναι ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά εργαλεία της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και τους δανειστές, αφού μας δίνει σε ένα σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα διαμόρφωσης εθνικής νομισματικής πολιτικής ως προς το ζήτημα της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοδότησης της εθνικής μας οικονομίας ενώ, ταυτόχρονα, συνιστά την πιο τεκμηριωμένη απάντηση στους τρομοκράτες του Δόγματος του Σοκ, που σήμερα εκβιάζουν προεκλογικά τον Ελληνικό Λαό με το ψευδεπίγραφο δίλλημμα της ρευστότητας του τραπεζικού μας συστήματος και των άδειων ΑΤΜ.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/12/44-ela.html

Αυτόν ακριβώς το μύθο κατέρριψε η ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ με την αναφορά της στον ELA και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που έπεσαν να τη φάνε οι μισθωμένοι από την Τρόικα κονδυλοφόροι των χρεοκοπημένων ελληνικών ΜΜΕ, συστημικών και μη, που έχουν επενδύσει στην πολιτική διάσωση της συγκυβέρνησης και στη μακροημέρευση των Μνημονίων, προκειμένου να συνεχίσουν να απομυζούν την όποια ρευστότητα έχει απομείνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα !!! 

Πράγματι, ακόμη και στο ζήτημα της Ιρλανδίας το 2011, κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε, παρά την επιμονή των ΜΜΕ ότι τυπώθηκαν νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.
Και ακόμη, κανείς δεν γνωρίζει την αναλογία, δηλαδή επί συνόλου 80 περίπου Δις ELA, τι ποσοστό ήταν σε απόλυτο νομισματικό μέγεθος Μ1 (κέρματα + τραπεζογραμμάτια) και τι ποσοστό σε Μ1 καταθέσεων μίας ημέρας, δηλαδή σε χρήμα λογιστικό, όχι νομισματοποιημένο.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.independent.ie/business/irish/central-bank-steps-up-its-cash-support-to-irish-banks-financed-by-institution-printing-own-money-26614131.html

Όπως αντίστοιχα και στην περίπτωση της Ελλάδος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τότε που τμηματικά οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από τον ELA συνολική ρευστότητα περί τα 130 Δις, κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά έγινε.
Ήταν όλο το χρήμα λογιστικό ή τυπώθηκαν και νέα τραπεζογραμμάτια ευρώ ;;;
Υπάρχει μήπως επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ, ως προς τα C 130 που μετέφεραν τις γνωστές αεροπλανιές με τα Δις στην Αθήνα, προκειμένου να μη στερέψουν από μετρητά τα ΑΤΜ ;;;
Ποιά επίσημη πηγή - πλην της παντελώς αναξιόπιστης Μαρίας Σπυράκη - έχει αναφέρει ή επιβεβαιώσει ότι οι αεροπλανιές αυτές ήρθαν από την Ιταλία ;;;
Υπάρχει τέτοια επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ ;;;
Ποιός μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι τα C 130 δεν απογειώθηκαν από το Άκτιο ή τα Ιωάννινα, μεταφέροντας τραπεζογραμμάτια που είχαν τυπωθεί στις ελληνικές ευρωπρέσσες της Ηπείρου ;;;
Και παρότι η Ελλάδα για τις ανάγκες του ευρωσυστήματος τυπώνει μόνο τραπεζογραμμάτια των 5 και 10 ευρώ, ποιός μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν και πρέσσες για 50ρικα, για έκτακτες και ειδικές ανάγκες της ΕΚΤ, όπως αυτή της ενεργοποίησης του ELA ;;;

Κανείς τελικά δεν είναι βέβαιος για τίποτα, αφού το ζήτημα του ELA καλύπτεται με πέπλο σιωπής, ομίχλης και μυστηρίου, όπως άλλωστε τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν το χρήμα και τη νομισματική πολιτική.
Εδώ ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν με τους μύθους ότι η δραχμή ήταν εθνικό νόμισμα και ότι τα δάνεια χορηγούνται από τις αποταμιεύσεις των καταθετών στις τράπεζες !!! 

Το ερώτημα λοιπόν είναι, όχι μόνο προκλητικό, αλλά και εύλογο :
Μπορούν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, όπως δηλαδή η ΤτΕ, να τυπώσουν τραπεζογραμμάτια ευρώ στα πλαίσια του ELA ;;;

Είναι σωστό το ΝΑΙ του Γιώργου Καισάριου ή το ΟΧΙ του Γιάννη Βαρουφάκη ;;;
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=2187305
http://www.enallaktikos.gr/ar11361el_varoyfakis-mporei-i-elliniki-kyvernisi-na-typwsei-xrima-mesw-toy-ela.html

Κατά την ταπεινή μου άποψη ΝΑΙ !!!
Οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, στις έκτακτες περιπτώσεις ενεργοποίησης του ELA, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα μαζικού bank run και να μη ξεμείνουν από τραπεζογραμμάτια τα ΑΤΜ, στα πλαίσια του άρθρου 14.4 της Συνθήκης της ΕΕ, έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν τραπεζογραμμάτια ευρώ !!!
Και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος, όπου τα 165 Δις των καταθέσεων εξυπηρετούνται με τα μόλις 7-8 Δις μετρητά που υπάρχουν στα ταμεία και τα ΑΤΜ των κατά τα λοιπά εύρωστων, φερέγγυων και διασωμένων με τα χρήματα και τις περιουσίες του Ελληνικού Λαού, ελληνικών τραπεζών !!!

Το ζήτημα είναι καθαρά νομικό, όχι οικονομικό, αφού η απάντηση του ερωτήματος εδράζεται αποκλειστικά και μόνο στην ερμηνεία του ανωτέρω άρθρου 14.4 της Συνθήκης της ΕΕ και στην Εγκύκλιο με τη διαδικασία που ορίζει για το σκοπό αυτό η ίδια η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/MonetaryPolicyEurosystem/monetary.aspx

Τι λέει λοιπόν το άρθρο 14.4 ;;;

14.4. National central banks may perform functions other than those specified in this Statute unless the Governing Council finds, by a majority of two thirds of the votes cast, that these interfere with the objectives and tasks of the ESCB. Such functions shall be performed on the responsibility and liability of national central banks and shall not be regarded as being part of the functions of the ESCB.

Μετάφραση:

14.4. Οι εθνικές περιφερειακές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο καταστατικό αυτό, εκτός αν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, ότι αυτές (οι λειτουργίες) προσκρούουν στους στόχους και τα καθήκοντα του ESCB. Τέτοιες λειτουργίες εκτελούνται με την ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ESCB.

Αρχική Σελίδα

Και τι λέει η Εγκύκλιος της ΕΚΤ ;;;


Τα πιστωτικά ιδρύματα στη ζώνη του ευρώ έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες όχι μόνο μέσω της διενέργειας πράξεων νομισματικής πολιτικής αλλά, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μέσω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (Emergency Liquidity Assistance - ELA).
Ως έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα νοείται η παροχή εκ μέρους εθνικής κεντρικής τράπεζας (ΕθνΚΤ)του Ευρωσυστήματος:
(α) χρήματος κεντρικής τράπεζας ή/και
(β) κάθε άλλης μορφής στήριξης η οποία ενδέχεται να επιφέρει αύξηση του χρήματος κεντρικής τράπεζας προς φερέγγυο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ή προς όμιλο φερέγγυων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αντιμετωπίζει προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, χωρίς ωστόσο η ενέργεια αυτή να εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής. Η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της ενδιαφερόμενης ΕθνΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω ΕθνΚΤ αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.


Το ερώτημα λοιπόν απαντάται στη βάση της ίδιας της διατύπωσης της ανωτέρω εγκυκλίου και η απάντηση είναι ταυτόσημη με αυτή που αφορά το ερώτημα 
"ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑ ;;;".

ΧΡΗΜΑ λοιπόν κατά την ΕΚΤ συνιστούν ΜΟΝΟ τα ΚΕΡΜΑΤΑ, τα ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΑ και οι ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ !!!

ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2014/08/blog-post_49.html



Και εφόσον το άρθρο 14.4 της Συνθήκης ΕΕ και η ανωτέρω Εγκύκλιος της ΕΚΤ μιλούν για παροχή χρήματος, χωρίς να διευκρινίζουν ότι το χρήμα στο οποίο αναφέρονται είναι μόνο το λογιστικό χρήμα των καταθέσεων και όχι τα τραπεζογραμμάτια και, ακόμη, χωρίς να εξαιρούνται από το χρήμα αυτό τα τραπεζογραμμάτια, τότε δεν υπάρχει καμμία ερμηνεία που να απαγορεύει στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να τυπώνουν τραπεζογραμμάτια στο πλαίσιο του ELA !!!
Γιατί απλά, στη νομοθεσία, εθνική και ευρωπαϊκή, ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ και ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ !!!


http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=2187305http://www.enallaktikos.gr/ar11361el_varoyfakis-mporei-i-elliniki-kyvernisi-na-typwsei-xrima-mesw-toy-ela.htmlhttp://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2015/01/2011-ela.htmlhttp://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2015/01/blog-post_51.htmlhttp://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2015/01/ela_62.html

SSL Certificates