.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟ ΑΕΠ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΕΙ !!!

 



ΤτΕ: Μία μονάδα χαμηλότερα η πρόβλεψη για την ανάπτυξη


Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης φέτος κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με την προ πολέμου εκτίμησή της, ώστε να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, προβλέπει στο βασικό της σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο δυσμενές η επίπτωση ανεβαίνει στις 2 μονάδες και ο ρυθμός ανάπτυξης προσγειώνεται στο 2,8%. Οσο για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα τον «βλέπει» πλέον στο 5,1% κατά μέσον όρο στο έτος, σε σύγκριση με 4,1% προ πολέμου, αλλά στο δυσμενές σενάριο αυτός ανεβαίνει στο 7,1%.

Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιάσει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της έκθεσής του προς τη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Έχουν ενσωματώσει τις αντίστοιχες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που είχε τρία σενάρια, έναντι των δύο της Τράπεζας της Ελλάδος) και βασίζονται στην παραδοχή ότι η κρίση θα τελειώσει το καλοκαίρι – στη δυσμενή εκδοχή. Αν παραταθεί και μετά το καλοκαίρι, όλα είναι πιθανά.

Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, στο μήνυμα που θα στείλει σήμερα μέσω της έκθεσής του θα υπογραμμίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση ως ευκαιρία και να επιδιώξει να γίνει ενεργειακός κόμβος πράσινης τεχνολογίας, να προωθήσει την ψηφιοποίηση του κράτους και γενικότερα να επιταχύνει όλες τις μεταρρυθμίσεις.

Ο πληθωρισμός είναι ασφαλώς πηγή ανησυχίας για τον κεντρικό τραπεζίτη, που έχει επισημάνει πρόσφατα ότι «φυσάει άνεμος στασιμοπληθωρισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή του έκθεση θα σημειώνει ότι το μεγάλο ζητούμενο για τη νομισματική πολιτική είναι να οδηγηθεί σε «ομαλή προσγείωση», ώστε να αποτραπεί η μονιμοποίηση του πληθωρισμού, χωρίς όμως να πληγεί το ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί θερμό αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας θα υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η στήριξη των νοικοκυριών πρέπει να γίνεται στοχευμένα και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κεντρικός τραπεζίτης θα επισημάνει ότι τα καλύτερα των αναμενομένων δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2021 αποτελούν βάση για μια δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος φέτος, ενώ θα ταχθεί υπέρ της επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά.

Σημειώνεται ότι ο νέος στόχος για πρωτογενές έλλειμμα φέτος –και της κυβέρνησης, χωρίς να το έχει ανακοινώσει επισήμως– είναι αυτό να μην ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενου στόχου για 1,4% του ΑΕΠ.

Αυτόν συμμερίζεται, κατά τις πληροφορίες, και η κεντρική τράπεζα.

Η αυτοσυγκράτηση στο δημοσιονομικό πεδίο είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της χώρας, που είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται να υποστηρίξει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας θα ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης κοινών πολιτικών στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση και της κρίσης λόγω πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι τα μαθήματα του παρελθόντος, και ιδίως με τον κορωνοϊό, πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον. Θα επισημάνει, επίσης, ότι πρέπει να προωθηθεί η χρηματοοικονομική ολοκλήρωση και να αποτραπούν φαινόμενα «κατακερματισμού», που θα έθεταν σε κίνδυνο κάποιες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates