ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ 2014, ΤΟ MEGA, ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ !!!
Σήμερα, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια αγώνα και με τους δανειολήπτες μας να δικαιώνονται στα δικαστήρια όλης της Ελλάδας, ακυρώνοντας τις εναντίον τους διαταγές πληρωμής, βάζοντας έτσι το μοναδικό "νόμιμο" φρένο στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους, ανατρέψαμε πλέον το σκηνικό και αναγκάσαμε τους πάντες να έρθουν στα λόγια μας. Ακόμη και τον SSM, που με την πρόσφατη πρότασή του για το κούρεμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων, έκανε ΥΠΕΡΒΑΣΗ στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ορίζοντας, ρητά και κατηγορηματικά ότι, το βιώσιμο μέρος των κόκκινων στεγαστικών δανείων, μπορεί να περιορίζεται ακόμη και στο 10% του υπολοίπου και, έτσι, το αντίστοιχο κούρεμα μπορεί κατά περίπτωση να φτάνει μέχρι και στο 90%, με ελάχιστο κατώφλι κουρέματος το 50%, το οποίο διεκδικούμε οριζόντια μέσα από το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ, από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεώς του !!!
Κούρεμα 50%-90% των κόκκινων στεγαστικών προτείνει ο SSM
Ένα νέο εργαλείο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο θα διευκολύνει τους όσους οφειλέτες θέλουν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, προωθεί ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ.
Σε πρόσφατη επιστολή της στον Ιρλανδό ευρωβουλευτή Ματ Κάρτθι στις 23 Απριλίου, κατόπιν ερώτηση του δεύτερου, η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί περιέγραψε αναλυτικά το «ιρλανδικό» μοντέλο διάσπασης των στεγαστικών δανείων (split mortgage).
Σύμφωνα με αυτό, τα κόκκινα στεγαστικά θα διαχωρίζονται σε δύο μέρη:
- Το βιώσιμο μέρος, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 10% έως και 50% της συνολικής οφειλής, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη
- Το μη βιώσιμο μέρος, το οποίο θα ληφθεί ως πρόβλεψη από τις τράπεζες ώστε σε βάθος χρόνου να διαγραφεί.
Αυτή η λύση του «κουρέματος» των κόκκινων δανείων (από 50% έως και 90%), υπό την προϋπόθεση πάντα ότι ο οφειλέτης εξυπηρετεί το βιώσιμο τμήμα του δανείου, έχει διπλό όφελος για τις τράπεζες:
- αφενός το υγιές τμήμα του δανείου «πρασινίζει»,
- αφετέρου το μη βιώσιμο μέρος διαγράφεται -δύο ενέργειες που μειώνουν ταυτόχρονα τον όγκο των NPLs από το ενεργητικό των τραπεζών.