Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδία δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου με πολλές υποθέσεις δανειοληπτών να παραμένουν σε εκκρεμότητα!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, το μέλος της Ομοσπονδίας δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, κ. Δέσποινα Σονιάδου, η ισοτιμία Ελβετικού Φράγκου – ευρώ που ξεκίνησε από το 1,67 και στη συνέχεια έπεσε για να ξανανέβει, έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος δανεισμού με πολλούς δανειολήπτες να βρίσκονται σε απόγνωση!
Η κ. Σονιάδου επισήμανε ότι η δόση είναι αυξημένη κατά 67%! “Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα … τρύπιο βαρέλι, δεν πρόκειται για συμβατικά δάνεια”, πρόσθεσε με νόημα.
Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης που μίλησε για το θέμα, επισήμανε με νόημα ότι πρόκειται για μία “πονεμένη ιστορία” με εκατοντάδες υποθέσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και πολύ καιρό...
Ο κ. Ροζάκης τόνισε ότι όσες δικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί για αυτό το θέμα είναι αντιφατικές και κάλεσε τους δανειολήπτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να διαβάζουν προσεκτικά τις δανειακές συμβάσεις.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των καταναλωτών, η ρήτρα σε δανειακή σύμβαση, η οποία απηχούσε νομοθετική διάταξη και προέβλεπε πληρωμή σε εγχώριο νόμισμα με βάση την τρέχουσα αξία του ξένου νομίσματος,
Αυτό είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που μετά την θεαματική ενίσχυση του νομίσματος της Ελβετίας, έναντι του ευρώ, διόγκωσε το χρεός των δανειοληπτών που θα πρέπει να αποπληρώσουν με βάση την τρέχουσα ισοτιμία και όχι εκείνη που ίσχυε κατά τον χρόνο κατάρτισης της σύμβασης με την τράπεζα.
Αυτή η απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου είχε έρθει προς επίρρωση της απόφασης του Άρειου Πάγου που επίσης είχε κρίνει ότι η αποπληρωμή με βάση την τρέχουσα ισοτιμία του Ελβετικού Φράγκου με το Ευρώ κατά την ημέρα εξόφλησης, είναι δηλωτικός όρος και ως εκ τούτου δεν μπορεί καν να ελεγχθει εαν είναι καταχρηστικός ή όχι.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου