Όσον αφορά στις τακτικές οικονομικές ανακοινώσεις, την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (NFPs). Τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 678 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, νούμερο αρκετά μεγαλύτερο από τις 400 χιλιάδες που οι αγορές και οι αναλυτές ανέμεναν. Η άλλη σημαντική ανακοίνωση της εβδομάδας ήταν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ο οποίος ανακοινώθηκε στο 5.8%, σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτές οι ανακοινώσεις όμως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα καθότι αφορούν σε περιόδους πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και είναι πλέον δεδομένο πως τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Οι αμερικανικές αγορές μετοχών είχαν διορθωτικές τάσεις αλλά οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές, πραγματικά καταποντίστηκαν. Το πετρέλαιο είχε εκρηκτική άνοδο φτάνοντας σε επίπεδα τιμών που είχαμε να δούμε από τα μέσα του 2008. Σημαντικά τα κέρδη και για το χρυσό ενώ το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είχαν σταθεροποιητικές τάσεις. Όλες οι αγορές είχαν σημαντικά υψηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων μηνών. Τέλος, σημαντική αποκλιμάκωση είδαμε και για τις αποδόσεις των ομολόγων με το αμερικανικό 10ετές να ανοίγει την εβδομάδα στο 1.97% και να κλείνει κάτω από το 1.74%.
Την τρέχουσα εβδομάδα οι αγορές σαφώς θα επηρεαστούν και πάλι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά πέραν αυτών, υπάρχουν και δύο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. Η μία αφορά στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το Φεβρουάριο και η άλλη στα επιτόκια και στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Σε δεύτερη μοίρα είναι οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού στη Γερμανία, του ευρωπαϊκού και ιαπωνικού ΑΕΠ, της βιομηχανικής παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία.
S&P500
Πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,370 μονάδες και απώλειες της τάξης του 1.40%. Ο δείκτης είχε ανοίξει με πτωτική διαφορά (gap) την προηγούμενη Δευτέρα και δεν μπόρεσε να την ανακτήσει και να μπει σε θετικό έδαφος, χωρίς ωστόσο να διευρύνει και τις απώλειές του. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, επισκιάζει τα πάντα καθώς οι φόβοι και οι ανησυχίες που προκαλεί, δεν άφησε τη θετική εικόνα που παρουσίασε η αμερικανική αγορά εργασίας να δημιουργήσει θετικό κλίμα στις αγορές. Ο δείκτης Volatility Index (VIX) του SP500 έχει σταθεροποιηθεί πάνω από 30 που σημαίνει ότι η αντίληψη των αγορών είναι πως ο δείκτης θα έχει με αρκετά μεγάλη πιθανότητα, πάνω από 2% διακύμανση κάθε μέρα. Θυμίζουμε πως ο VIX είχε ένα μέσο όρο 25 πριν τα γεγονότα στην Ουκρανία και ήταν αρκετά κάτω από το 20, πριν την πανδημία. Τα futures της τρέχουσας εβδομάδας έχουν ανοίξει πτωτικά, αφού ο πόλεμος μαίνεται, οι ΗΠΑ σκέφτονται νέες κυρώσεις έστω και μονομερείς και δε φαίνεται διπλωματικό παράθυρο εκτόνωσης προς το παρόν. Κάτω από τις 4,210 μονάδες ίσως δούμε ακόμη ισχυρότερη διόρθωση ενώ σημάδια ανάκαμψης ίσως φανούν με ανοδική αντίδραση πάνω από τις 4,420 μονάδες.
DAX40
Ισχυρά καθοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 13,113 μονάδες, με απώλειες που ξεπέρασαν το 10%. Ήταν σίγουρα μία από τις περισσότερο πτωτικές εβδομάδες των τελευταίων ετών αφού τέτοια διόρθωση είχαμε να δούμε από την εποχή της έναρξης της πανδημίας. Η Ευρώπη σίγουρα θα πληγεί πολύ από τον πόλεμο και τις κυρώσεις που η ίδια έχει επιβάλει στη Ρωσία με δεδομένο πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εξαρτώνται ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κατά τ’ άλλα, η ανεργία στη Γερμανία έπεσε το Φεβρουάριο στο 5%, από 5.1% τον Ιανουάριο, το εμπορικό ισοζύγιο του Ιανουαρίου ήταν ισχυρά θετικό και άγγιξε τα 10 δις ευρώ αλλά αυτά τα αποτελέσματα σχεδόν αγνοούνται από τις αγορές μιας και ο πόλεμος έχει αλλάξει και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές συνθήκες. Τα futures του δείκτη άνοιξαν αυτήν την εβδομάδα σε έντονο αρνητικό έδαφος και όσο η εικόνα δεν αλλάζει, οι απώλειες μάλλον θα διευρύνονται.
FTSE100
Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 6,952 μονάδες και απώλειες πάνω από 7.50%. Οι φόβοι για συνέχιση ή επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομία, έχουν κλονίσει και τις αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον δείκτη να χάνει εύκολα τις 7,000 μονάδες και μια σειρά στηρίξεων. Το οικονομικό ημερολόγιο στη χώρα δεν έχει να συνεισφέρει σημαντικές ανακοινώσεις αυτές τις ημέρες άρα δεν μπορεί να υπάρξει ανάσα θετικών ειδήσεων από εκείνη την πλευρά. Υπήρχε έντονη φημολογία για νέα αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας αλλά μένει να δούμε αν αυτό όντως θα υλοποιηθεί με βάση τα νέα δεδομένα του πολέμου. Ο δείκτης άνοιξε την τρέχουσα εβδομάδα με νέα ισχυρή διόρθωση και βρίσκεται πολύ κοντά στη σημαντική στήριξη των 6,735 μονάδων που είναι χαμηλή τιμή 11 περίπου μηνών. Χρειάζεται υπέρβαση των 7,000 μονάδων για να μιλήσει κάποιος για ανάκαμψη.
Χρυσός
Εκρηκτικά ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,973,7 και κέρδη πάνω από 4.40%. Την τρέχουσα εβδομάδα, τα futures του χρυσού άνοιξαν ανοδικά και υπήρξε υπέρβαση ακόμη και των $2,000. Ο χρυσός ευνοείται σε περιόδους κρίσεων, πολέμων και ανησυχιών αλλά η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος υψηλού πληθωρισμού συνεπώς ευνοείται ακόμη περισσότερο. Ούτε το ισχυρό δολάριο που έχει αρνητική συσχέτιση με τον χρυσό (μιας και αποτιμάται σε δολάρια), μπόρεσε να ανακόψει την ανοδική ορμή των τιμών. Εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημαντικό ρόλο θα έχει η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για τιμή κοντά στο 8%. Αν οι τιμές του χρυσού σταθεροποιηθούν πάνω από τα $2,000, είναι λογικό πολλοί επενδυτές και αναλυτές να θεωρήσουν ότι μπορεί να απειληθούν τα υψηλά όλων των εποχών στα $2,089, του Αυγούστου του 2020. Τα $1,976 είναι μια στήριξη που αν καμφθεί, θα μπορούσε δυνητικά οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.
Πετρέλαιο
Έντονα ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $114.98, εμφανίζοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 25%. Οι τιμές που το πετρέλαιο άνοιξε την τρέχουσα εβδομάδα προσέγγισαν ακόμη και τα $130, με αφορμή τις σκέψεις της ηγεσίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις εισαγωγές του πετρελαίου από τη Ρωσία, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των συμμάχων. Αυτό αν συμβεί, θα πλήξει την προσφορά σε μία ήδη δύσκολη αγορά πετρελαίου τον τελευταίο καιρό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση πολλούς τομείς της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου (Shell, BP κλπ) εγκαταλείπουν τη Ρωσία στα πλαίσια των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί και του εν γένει αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τη ρωσική ηγεσία. Στη συνάντηση του ΟΠΕΚ την Τετάρτη, τα μέλη του αγνοώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, εμμένουν στη μικρή αύξηση της παραγωγής που είχαν εξαγγείλει για τον Απρίλιο και αυτό μάλλον σημαίνει πως σταθεροποίηση των τιμών θα δούμε μόνο μέσω της ζήτησης αφού ο ΟΠΕΚ δε φαίνεται να αναλαμβάνει δράσεις. Οι τιμές έχουν ήδη φτάσει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2008.
EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)
Έντονα πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα το EURUSD, ανοίγοντας στο 1.1128 και κλείνοντας στο 1.0935, ενώ το άνοιγμα είχε ήδη σημαντική πτωτική διαφορά (gap), σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της ευρωζώνης πιέζουν το ευρώ, ενώ παράλληλα το αμερικάνικο νόμισμα ενισχύεται αφού αποτελεί ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή σε περιόδους υψηλού ρίσκου όπως αυτή που βιώνουμε. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη που ανακοινώθηκε στο 5.8%, σημαντικά υψηλότερος από το 5.1% του Ιανουαρίου. Αυτό θα σηματοδοτούσε κανονικά προγραμματισμό για αύξηση των επιτοκίων και σφιχτότερη νομισματική πολιτική αλλά με δεδομένα τα πλήγματα που θα δεχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία από τον πόλεμο, είναι αμφίβολο αν θα ληφθούν τελικά αυτά τα μέτρα. Μείωση σε σχέση με τις προσδοκίες είχανε και οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν στο 7.8% για το Φεβρουάριο. Σημαντικά ενισχυτικό για το δολάριο είναι και το γεγονός της ισχυρής εικόνας της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ αλλά ο βασικότερος παράγοντας που κρίνει την πορεία και τις κινήσεις της ισοτιμίας είναι η διάθεση για ρίσκο από τους επενδυτές όπως αυτή διαμορφώνεται από τις πολεμικές εξελίξεις. Το EURUSD έφτασε στα επίπεδα της άνοιξης του 2020, όταν υπήρχε ένας άλλος παράγοντας αποφυγής ρίσκου που δεν ήταν άλλος από την πανδημία. Στο ενδεχόμενο συνέχισης της καθοδικής κίνησης, οι στηρίξεις που μπορούν να την συγκρατήσουν είναι στο 1.0870, στο 1.0780 και η σημαντικότερη στο 1.0635. Σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης χρειάζεται καθαρή διάσπαση του 1.10 για να υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης.
GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)
Ισχυρά πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που έκλεισε στο 1.3233, έχοντας χάσει 350 pips περίπου σε σχέση με το κλείσιμο της εβδομάδας που είχε προηγηθεί. Οι περισσότεροι επενδυτές στράφηκαν προς το αμερικανικό δολάριο ως ασφαλέστερη επενδυτική λύση και αυτό επηρέασε οπωσδήποτε και αυτήν την ισοτιμία. Υπάρχουν ενδείξεις πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να προβούν σε αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα. Μένει να δούμε αν αυτές τις προσδοκίες θα πραγματοποιηθούν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Το οικονομικό ημερολόγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σχετικά άδειο από σημαντικές ανακοινώσεις και ειδήσεις και το ίδιο πρόκειται να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα, με εξαίρεση την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής την Παρασκευή. Συνεπώς οι εξελίξεις του πολέμου και οι ανακοινώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με σημαντικότερη αυτή του πληθωρισμού, θα κρίνουν την πορεία της ισοτιμίας. Η περιοχή τιμών του 1.3160, αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στη συνέχιση της πτωτικής πορείας προς το 1.30 και σε περίπτωση αντίστροφης της τάσης, σε πρώτη φάση χρειάζεται ανοδική διάσπαση του 1.3470.
USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)
Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY που άνοιξε στο 115.29 και έκλεισε στο 114.78. Το αμερικανικό δολάριο μπορεί να ήταν ισχυρό αλλά φαίνεται πως ισχυρότερο γίνεται το νόμισμα της Ιαπωνίας το οποίο έχει μία παράδοση προτίμησης των αγορών σε περιόδους κρίσης αφού θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, τα οποία έχουν ισχυρή συσχέτιση με την ισοτιμία. Αυτό το προφίλ του γεν υπερκέρασε της σχετικά αρνητικές ανακοινώσεις που είχε Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα: η βιομηχανική παραγωγή ανακοινώθηκε κάτω του αναμενομένου και η ανεργία σημείωσε μικρή αύξηση στο 2.8%. Από τις αρχές του έτους το USDJPY δεν μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένη τάση και κατεύθυνση, εμφανίζοντας αδυναμία να πέσει κάτω από το 113.50 και αδυναμία να υπερβεί την ισχυρή αντίσταση στο 116.35, τιμή που αποτελεί και πολυετές υψηλό. Δεν αποκλείεται αυτή η εικόνα να συνεχιστεί ή και να δούμε νέες προσπάθειες προσέγγισης και υπέρβασης του 116.35.
EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)
Σημαντικά πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που έκλεισε στο 125.52 ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχε κλείσει πάνω από το 130. Η ισχυροποίηση του ιαπωνικού νομίσματος ως επιλογή σε περιόδους υψηλού ρίσκου και η μεγάλη αδυναμία του ευρώ μιας και η ευρωζώνη πλήττεται οικονομικά και ενεργειακά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Η καθοδική αυτή κίνηση ήταν σε εβδομαδιαίο επίπεδο μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, αφού η πτώση προσέγγισε τα 500 pips. Η ισοτιμία βρίσκεται πολύ κοντά στη σημαντική στήριξη του 125 και για να σηματοδοτηθεί κατάσταση ανοδικής αντίδρασης πρέπει να υπάρξει σε πρώτη τουλάχιστον φάση, ανοδική διάσπαση του 127.40.
EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)
Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8348 και έκλεισε στο 0.8257, έχοντας ήδη ξεκινήσει με gap σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πώς θα επηρεαστεί λιγότερο οικονομικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αν κανείς συνυπολογίσει την επιθετικότερη πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας σε σχέση με την ECB, η στερλίνα δείχνει ισχυρότερη σε σχέση με το ευρώ. Η ισοτιμία διέσπασε την σημαντική στήριξη στο 0.8275 και έφτασε σε επίπεδα τιμών που είχαμε να δούμε από το καλοκαίρι του 2016. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να δούμε συνέχιση στην πτωτική κίνηση και μόνο αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου ή αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη.
USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)
Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο έκλεισε στο 1.2726, λίγο πάνω από το κλείσιμο της εβδομάδας που είχε προηγηθεί. Το αμερικανικό δολάριο ήταν πολύ ισχυρό αλλά εξίσου ισχυρό ήταν και το δολάριο του Καναδά λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο που αποτελεί το βασικότερο εξαγωγικό αγαθό του Καναδά είναι πολύ ισχυρά συσχετισμένο με το νόμισμά του. Επίσης πολύ σημαντικές ειδήσεις και ανακοινώσεις είχαμε για την οικονομία της χώρας την εβδομάδα που μας πέρασε. Υπήρξε άνοδος των επιτοκίων κατά 0.25% από την τράπεζα του Καναδά και έτσι το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 0.50%, πάνω από το 0.25% που έχουν προς το παρόν οι ΗΠΑ. Τέλος, το ΑΕΠ του Καναδά ενισχύθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 κατά 6.7% ενώ η βιομηχανική παραγωγή του Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 3%. Υπάρχουν συνεπώς ισχυρές ενδείξεις πως η οικονομία του Καναδά βρίσκεται σε ισχυρά αναπτυξιακή τροχιά. Δεν αποκλείεται λοιπόν η ισοτιμία να πιεστεί καθοδικά με πολλούς πωλητές να ονειρεύονται σε πρώτη φάση την προσέγγιση των επιπέδων τιμών του 1.25.
USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)
Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9259 και το κλείσιμο στο 0.9169. Το ελβετικό φράγκο μπόρεσε να υπερνικήσει το ισχυρό αμερικανικό δολάριο για τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το προφίλ του ελβετικού νομίσματος το οποίο έχει χαρακτηριστικά ασφαλούς επενδυτικής επιλογής. Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη άνοδος των τιμών του χρυσού. Ο χρυσός είναι ισχυρά συσχετισμένος με το νόμισμα της Ελβετίας. Τέλος, την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στη χώρα στο 2.2%, σημαντικά υψηλότερος από το 1.6% του προηγούμενου μήνα και έτσι υπάρχει φημολογία πως η τράπεζα της Ελβετίας θα μπορούσε να προβεί σε πρόωρη αύξηση επιτοκίων. Μένει να δούμε αν αυτοί οι λόγοι που επέδρασαν θετικά στο ελβετικό φράγκο έχουν ήδη καταναλωθεί από την αγορά και αν θα υπάρξει ανοδική αντίδραση σε περίπτωση συνεχιζόμενης ανόδου του δολαρίου.
AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)
Ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7169 και έκλεισε στο 0.7373. Το νόμισμα της Αυστραλίας ενισχύεται σημαντικά εδώ και 5 εβδομάδες αφού η οικονομία της χώρας είναι σχετικά ανεξάρτητη από τη Ρωσία και από τις χώρες που θα επηρεαστούν από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Η μεγάλη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικότερα των μεταλλευμάτων και του χρυσού έχουν επίσης επιδράσει θετικά στο αυστραλιανό δολάριο. Την περασμένη Τρίτη υπήρξε η απόφαση από την τράπεζα της Αυστραλίας για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική. Τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο 0.1% αλλά δηλώσεις Αυστραλών στελεχών του τραπεζικού συστήματος κάνουν λόγο για συνθήκες αύξησης των επιτοκίων αρκετά σύντομα. Τέλος, το ΑΕΠ της χώρας για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 3.4%, γεγονός που καταδεικνύει την ανοδική πορεία της οικονομίας της Αυστραλίας. Οι αγοραστές της ισοτιμίας ονειρεύονται το πολύμηνο υψηλό πάνω από το 0.7550 αλλά αν οι ανησυχίες και οι φόβοι για τον πόλεμο ενταθούν και το αμερικανικό νόμισμα ενισχυθεί περαιτέρω, δεν αποκλείεται να δούμε καθοδική στροφή προς το 0.71.
Bitcoin
Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $38,439 και κέρδη κοντά στο 2%. Η σημαντική αντίσταση κοντά στα $45,000 ήταν ισχυρό εμπόδιο για περαιτέρω άνοδο της τιμής του Bitcoin την Τρίτη και την Τετάρτη και έτσι υπήρξε βίαιη διόρθωση κάτω από τα $40,000 τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει μια σύγχυση ακόμα για το τι θα γίνει με τις εξορύξεις στη Ρωσία και με τους Ρώσους κατόχους κρυπτονομισμάτων, με τον CEO του μεγάλου ανταλλακτηρίου Kraken να δηλώνει πως δεν προτίθεται να κλείσει τους ρωσικούς λογαριασμούς εκτός κι αν αναγκαστεί νομικά. Γεγονός είναι πάντως πως το Bitcoin δεν συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των επενδυτών ως αντίβαρο στους φόβους του πολέμου και στις πληθωριστικές πιέσεις, σε αντίθεση με τον χρυσό που είναι κοντά στα υψηλά όλων των εποχών. Όσο η τιμή του Bitcoin βρίσκεται κάτω από τα $40,000, οι πιθανότητες γέρνουν προς το μέρος της περαιτέρω διόρθωσης με τις επόμενες στηρίξεις να βρίσκονται στα $36,200 και στα $34,300. Μόνο μια σταθεροποίηση πάνω από τα $45,000 μπορεί γεννήσει ελπίδες για ανοδική τάση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου