Του Γιώργου Αδαλή
Όταν έγραψα στο προηγούμενο άρθρο μου ότι στην σκακιέρα της Ουκρανίας ο «Πούτιν έφαγε με το άλογο τους δύο αξιωματικούς του Μπάϊντεν», πολλοί αναρωτήθηκαν ποιοι ήταν αυτοί οι δύο αξιωματικοί; Η προσεκτική ανάγνωση του άρθρου, τους δείχνει με το δάχτυλο: Πρόκειται για τον “Αξιωματικό” ενεργειακής ασφάλειας” και τον “Αξιωματικό” πολιτικής αξιοπιστίας του Μπάϊντεν οι οποίοι εξουδετερώθηκαν από το “Άλογο” του Πούτιν, που δεν είναι άλλο από την πραγματική οικονομία, η οποία σαρώνει όποιον παίκτη αγνοεί τους κανόνες της αγοράς.Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερεκτίμησε την στρατηγική του και υποτίμησε την στρατηγική του αντιπάλου. Αφενός λόγω των εναλλακτικών κινήσεων που θεωρούσε ότι είχε, αφετέρου της εσφαλμένης αρχικής ανάγνωσης για το τι επιδιώκει ο Πούτιν στην Ουκρανία. Έτσι, επέβαλε τις κυρώσεις. Γνώριζε ο Μπάϊντεν ότι οι κυρώσεις θα αποσύρουν μια τεράστια ποσότητα ρωσικού πετρελαίου από την διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές και με κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των ΗΠΑ. Έπρεπε λοιπόν να βρει αμέσως ισόποσο αριθμό βαρελιών από αλλού για να καλύψει το κενό.
Με το παράδειγμα που ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο μου φαίνεται ότι αν το βαρέλι ανέβει στα 125$ και η Ρωσία απωλέσει το 1/3 των εξαγωγών της λόγω κυρώσεων, τότε αντί να χάνει σε έσοδα, κερδίζει. Το πως κινήθηκε ο Μπάιντεν είναι λίγο-πολύ γνωστό. Αν και έχουμε προειδοποιήσει πολύ νωρίς με σχετικό άρθρο, ας δούμε συνοπτικά το τι δεν έκανε. Εξαρχής φάνηκε ότι θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό των ρωσικών εξαγωγών από άλλες χώρες.
Κινήσεις Μπάϊντεν
Η πρώτη επιλογή του έγινε με στόχο να καλύψει ενεργειακά την ΕΕ με φυσικό αέριο. Έτσι, σαν “κηδεμόνας” των Ευρωπαίων συναντήθηκε με το Κατάρ, προκειμένου να εξασφαλίσει LNG για την ΕΕ πέραν του αμερικανικού. Μόνο που το Κατάρ έχει δύο θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ρωσικής Rosneft και συνεργάζεται δεκαετίες με τον Πούτιν, ενώ στο Κατάρ είχε να πάει Αμερικανός πρόεδρος πάνω από 10 χρόνια. Άρα ήταν εξαρχής καταδικασμένη μια τέτοια επίσκεψη. Έτσι, έγινε πιο απαραίτητη η αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη (110% αύξηση φορτίων).Η δεύτερη κίνησή του ήταν ακόμη πιο αδέξια! Βλέποντας το Ιράν να μη μιλά για το Ουκρανικό, έσπευσε να προωθήσει ένα συμβιβασμό για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με σκοπό να αρθούν οι κυρώσεις και να μπορέσει το Ιράν να πουλά τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου (και φυσικού αερίου) που διαθέτει. Υπενθυμίζουμε ότι επί χρόνια το Ιράν κατηγορείται ότι υποθάλπει τρομοκράτες! Και βέβαια ήταν δεδομένο ότι θα αντιδρούσαν οι Ισραηλινοί στην αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό άνοιγμα στην Τεχεράνη συντάραξε και τους Σαουδάραβες, οι οποίοι κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Οι Ιρανοί ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη φορτωμένα δυο ντουζίνες τάνκερ με πετρέλαιο για να το πουλήσουν στη διεθνή αγορά! Η Ρωσία, ως μέλος της ομάδας που ασχολείται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έθεσε ως όρο να μην επηρεαστούν οι ρωσοϊρανικές εμπορικές σχέσεις. Οπότε κάπου εκεί ναυάγησε κι αυτή η κίνηση Μπάϊντεν!
ΠΗΓΗ-Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου