Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει λουκέτο στην Λάρκο που έχει προίκα σιδηρονικελιούχα κοιτασμάτα στη χώρα μας που υπερβαίνουν τους 240 εκατομμύρια τόνους, όταν το νικέλιο εκτινάχθηκε μόνο σε δυο μέρες κατά 250% !!!
Η είδηση….
Νικέλιο: Διακόπηκε η διαπραγμάτευση στο Λονδίνο μετά την εκτίναξη 250% σε δύο ημέρες
Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) διέκοψε τη διαπραγμάτευση του νικελίου, μετά από μια πρωτοφανή ιστορικά εκτίναξη της τιμής του η οποία δημιούργησε αδυναμία σε πολλούς brokers να καλύψουν τα margin calls έναντι ζημιογόνων short θέσεων, σε μια συντριπτική συμπίεση που συντάραξε τόσο τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου στον κόσμο, όσο και μεγάλη κινεζική τράπεζα.
Το νικέλιο, το οποίο χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι και στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εκτινάχθηκε πρόσκαιρα ακόμη και πάνω από τα 100.000 δολ. ο τόνος στο Λονδίνο, σημειώνοντας άνοδο έως και 250% μέσα σε δύο ημέρες, με κύρια ανησυχία το κατά πόσο η προσφορά από πλευράς Ρωσίας στη διεθνή αγορά θα συνεχιστεί ή όχι απρόσκοπτα.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Η κρίση θυμίζει την πλέον σκοτεινή περίοδο του LME, την “Κρίση του Κασσίτερου” του 1985, κατά την οποία η διαπραγμάτευση σταμάτησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, “πετώντας” από την αγορά μεγάλο αριθμό brokers. Τότε η αιτία ήταν η κατάρρευση του Διεθνούς Συμβουλίου Κασσίτερου, σώματος το οποίο στήριζαν 22 κυβερνήσεις, όταν αυτές δεν μπορούσαν πια να συμφωνήσουν στην από κοινού στήριξης της τιμής του.
“Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη συνθήκη μετά την Κρίση του Κασσίτερου”, τονίζει ο Malcolm Freeman, broker στην Kingdom Futures που ξεκίνησε την καριέρα του στο LME το 1974. “Καλώς έγινε η διακοπή της διαπραγμάτευσης και η αίσθησή μου είναι ότι θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν τις συναλλαγές που έγιναν από το πρωί της Τρίτης μέχρι τη διακοπή της διαπραγμάτευσης”, ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg.
Το υλικό έφτασε να ενισχύεται έως και 111%, στα 101.365 δολ. ο τόνος, έχοντας ήδη κλείσει τη Δευτέρα με άνοδο 66%. Στις 9.10 ώρα Ελλάδος την Τρίτη, είχε υποχωρήσει ελαφρά, κερδίζοντας μόλις… 74%, στα 83.500 δολ. ο τόνος.
Οι κάτοχοι short θέσεων αναγκάζονται να τις καλύψουν σε μια περίοδο χαμηλής ρευστότητας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τιμή του νικελίου ανά τόνο είχε σημειώσει άνοδο κατά μόλις 11.000 δολ. ο τόνος, ενώ μόνον την τελευταία εβδομάδα έχει κερδίσει 72.000.
“Αρχίζει και γίνεται τρελλό – δεν αποτελεί αντανάκλαση κανενός πραγματικού θεμελιώδους στοιχείου του κλάδου”, ανέφερε ο Jiang Hang, στέλεχος στην Yonggang Resources. Όπως τόνισε, “το σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Μετάλων του Λονδίνου (LME) έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και χρειάζεται παρέμβαση”, αλλιώς η κατάσταση αυτή θα διασπαρεί και στα υπόλοιπα μέταλλα.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το LME αποφάσισε να επιτρέψει σε traders να μην εκπληρώνουν υποχρεώσεις παράδοσης για όλα τα βασικά συμβόλαια – μεταξύ αυτών και του νικελίου – σε μια ασυνήθιστη στροφή για τον συγκεκριμένο θεσμό με ζωή 145 χρόνων, ο οποίος θεωρείαι “αγορά τελευταίου καταφυγίου” για τα μέταλα. Το LME επέτρεψε επίσης σε βραχίονα της China Construction Bank να καθυστερήσει την πληρωμή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε margin calls που οφείλονταν τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.
Το νικέλιο κινείτο στο “όριο” από την άποψη της προσφοράς ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ενέτεινε τους φόβους για ελλείψεις σε βασικά εμπορεύματα. Οι υψηλότερες τιμές στο μέταλο, εάν διατηρηθούν, δημιουργούν κίνδυνο εκτίναξης του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων και άρα εκτροχιασμού της ενεργειακής μετάβασης προς την “πράσινη” ενέργεια.
Η Ρωσία παράγει το 17% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου υψηλότερης ποιότητας.
Το ζουμί….
Διαβάζω στο σαιτ της Λάρκο
Η ΛΑΡΚΟ διεξάγει εκτεταμένη και λεπτομερή έρευνα που περιλαμβάνει γεωλογική αναγνώριση, χαρτογράφηση και ερευνητικές γεωτρήσεις δειγματοληψίας χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Η μελέτη και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της γεωλογικής έρευνας γίνεται με τα πλέον σύγχρονα και πιστοποιημένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και έτσι υπολογίζεται ο όγκος και η ποιότητα των αποθεματικών και αποθεμάτων των νικελιούχων μεταλλευμάτων.
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει οι ορυκτοί πόροι λατεριτικών σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας υπερβαίνουν τους 240 εκατομμύρια τόνους και είναι εξαπλωμένοι κυρίως σε τρεις μεγάλες περιοχές στους νομούς
- Εύβοιας
- Βοιωτίας
- Καστοριάς
Ο στόχος μας για το μέλλον είναι η συστηματική εξερεύνηση μεταλλοφόρων περιοχών νικελίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ή όπου η εταιρία κατέχει δικαιώματα έρευνας και η αύξηση των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων μέσω των διαδικασιών της πυρομεταλλουργίας και της Υδρομεταλλουργίας.
Η ουσία…
Ακόμα και σε Αφρικάνικες και μη, μπανανίες, αυτά δεν γίνονται το 2022. Πριν 30 – 50 χρόνια μπορεί ή ίσως να έχουν γίνει.
Το πρόβλημα δεν είναι ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις.
Το πρόβλημα, το μεγάλο πρόβλημα, είναι ο πληθυσμός αυτής της χώρας !
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας !
ΛΑΡΚΟ: Απονικελοποίηση εν μέσω απογείωσης των τιμών
Απανθρακοποίηση, απολιγνιτοποίηση, απονικελοποίηση. Τρία στα τρία φαίνεται έχει πετύχει η κυβέρνηση στην πρωτοφανή συγκυρία της ενεργειακής κρίσης που απογειώνεται με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μετά το πάγωμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θάλασσες, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που τώρα αναγκάζει τη ΔΕΗ να δουλεύει στο φουλ τις λιγνιτικές μονάδες της, αλλά με ανεπαρκείς ποσότητες λιγνίτη, τώρα αναδεικνύεται και το φιάσκο της βίαιης πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικούς πόρους από την εξόρυξη και επεξεργασία νικελίου.
Από την 1η Μαρτίου μέχρι και χθες η τιμή του μετάλλου τετραπλασιάστηκε στα 80.025 δολάρια ο τόνος, η υψηλότερη τιμή που έχει πετύχει ποτέ, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία προκαλούν ανησυχίες για την επάρκεια σε νικέλιο που χρειάζεται τόσο στη χαλυβουργία όσο και στις μπαταρίες οχημάτων.
Η Ρωσία προσφέρει το 10% του νικελίου στην παγκόσμια αγορά, ιδιαίτερα του εξευγενισμένου νικελίου που προορίζεται για μπαταρίες, και η τεράστια ζήτηση για τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης του μετάλλου απογείωσε την τιμή του στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ακόμη και πάνω από τα 100.000 ανά τόνο, αναγκάζοντας τη διοίκηση του χρηματιστηρίου να διακόψει τις συναλλαγές.
Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, που μετρούν μέρες για τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα, έχουν κάθε λόγο να αναρωτιούνται τι και ποιον εξυπηρετεί η επιμονή της κυβέρνησης να διακόψει άρον άρον τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής νικελίου και ειδικά σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, για να δοθεί σε ιδιώτες, στο πλαίσιο των παράλληλων διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της μεταλλουργίας από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή.
Ηδη, από το περασμένο Σάββατο, όταν η τιμή του νικελίου είχε ανέβει στα 30.000 δολάρια ο τόνος, το σωματείο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωσή του επεσήμαινε ότι τα μεγάλα μεταλλευτικά-μεταλλουργικά κέντρα προέβλεπαν διπλασιασμό των τιμών το επόμενο διάστημα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και ξεπεράστηκε σε λίγα 24ωρα.
«Η ΛΑΡΚΟ έχει δυνατότητα να παράξει 60 τόνους νικελίου την ημέρα, δηλαδή 1.800.000 δολάρια, δηλαδή 650.000.000 δολάρια το χρόνο και αν διπλασιαστούν οι τιμές ξεπερνούν το δισεκατομμύριο», ανέφερε το σωματείο καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ούτε τα προσχήματα δεν κρατά στις περιβόητες «διαβουλεύσεις» που πραγματοποιούνται.
«Προκλητικά αρνείται να μας δώσει τα απαραίτητα στοιχεία που είναι υποχρεωμένη για να τεκμηριώσει την πρότασή της… Θέλει να κλείσει τη διαδικασία των διαβουλεύσεων γρήγορα για να σταματήσει και τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ… Στις δύο 4ωρες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι δεκάδες καταγεγραμμένες ερωτήσεις των συνδικαλιστών για “το τι σχέδιο έχουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ”, δεν απαντήθηκαν».
Το σωματείο των εργαζομένων αναφέρει ότι στις διαβουλεύσεις αυτές ΤΑΙΠΕΔ (κυβέρνηση) και ειδική διαχείριση προτείνουν:
■ Αποζημιώσεις με τα χρήματα των περικοπών (μισθών, δώρων, επιδομάτων) στα δυο χρόνια εκκαθάρισης, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ
■ Να φύγουν από τη ΛΑΡΚΟ και από τις εταιρικές κατοικίες οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών, χωρίς να ξέρουν πού θα πάνε, πώς θα ζουν και μέχρι πότε.
■ Οι κάτω των 55 να επαναπροσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις σε εταιρεία υπεύθυνη για τη διακοπή λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με ανανεώσεις συμβάσεων ανά μήνα.
«Οι διαβουλεύσεις το μόνο που πρόσφεραν στους εργαζόμενους ήταν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ», λένε οι εργαζόμενοι και υπόσχονται συνέχεια κινητοποιήσεων.
Και πράγματι, δεν μπορούμε παρά να προσυπογράψουμε την καίρια παρατήρησή τους για τα τεράστια κέρδη που χάνει η ΛΑΡΚΟ στη συγκυρία εκτόξευσης της τιμής του νικελίου. Με τη συμπλήρωση ότι το κυβερνητικό σχέδιο «απο-νικελοποίησης» για τους 1.080 εργαζόμενους είναι κυνική «απανθρωποποίηση».
ΠΗΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου