.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ !!!

 


Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σε 11 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. πάνω από το 40% των κατώτατων αμοιβών πηγαίνει στο ενοίκιο, ενώ στην Ελλάδα η σχετική δαπάνη αγγίζει έως και το 48%.


Από το efsyn.gr


Πάνω από το 40% του κατώτατου μισθού κατευθύνεται για την πληρωμή ενοικίου σε 11 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ σε έξι εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η δαπάνη για ενοίκια αγγίζει έως και το 48% της μηνιαίας αμοιβής των χαμηλόμισθων. Τα στοιχεία δημοσιοποίησε χθες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) σε ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλει να επηρεάσει θετικά τους ευρωβουλευτές υπέρ της ψήφισης του σχεδίου Οδηγίας για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.».



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας, η δαπάνη για ενοίκιο ροκανίζει το 46% των μισθών που λαμβάνουν εργαζόμενοι με τα κατώτατα όρια, αποδεικνύοντας ότι ο μισθός δεν επαρκεί για την κάλυψη βασικών αναγκών. Ανεπαρκή και στο κατώφλι της φτώχειας είναι τα επίπεδα των μισθών στα 20 κράτη-μέλη, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα προσαρμογής του κατώτατου μισθού τουλάχιστον με το 60% του εθνικού διάμεσου μισθού, όπως επίσης και με το 50% του μέσου μικτού μισθού.

«Οταν το ενοίκιο κοστίζει το ήμισυ της αμοιβής σου, έχεις ελάχιστες επιλογές για το ποιες άλλες δαπάνες διαβίωσης θα κάνεις: Κλείνεις τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Παραλείπεις γεύματα ή αγοράζεις τρόφιμα κακής ποιότητας; Στέλνεις τα παιδιά σας στο σχολείο με χαλασμένα παπούτσια ή ρούχα;» διερωτάται η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC Esther Lynch.

«Αυτές οι απίστευτες επιλογές ταλανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται με πλήρες ωράριο σε όλη την Ευρώπη σήμερα – τους φροντιστές, τις καθαρίστριες, τους ταμίες και άλλους εργαζόμενους σε καίρια πόστα που συνέβαλαν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Πρόκειται για απαράδεκτα διλήμματα που ακυρώνουν το ίδιο το νόημα του κατώτατου μισθού», πρόσθεσε η συνδικαλίστρια λίγες ημέρες πριν τεθεί προς ψήφιση στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, η έκθεση αναφορικά με το σχέδιο Οδηγίας για «αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.».

Αναφορικά με τα επίπεδα του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών και κοινωνικών μελετών WSI σχετική με τη διαχρονική εξέλιξη των κατώτατων μισθών στην Ε.Ε αλλά και εκτός Ευρώπης. Διαχρονικά το κατώτατο ωρομίσθιο στην Ελλάδα άγγιξε την οροφή των 4,27 ευρώ τη διετία 2010-2011. Σήμερα είναι στα 3,76 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008 (ήταν 3,94 ευρώ), κατατάσσοντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΟΝΕ με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates