Δεκάδες δισεκατομμύρια χάθηκαν στις μαύρες τρύπες των τραπεζών και φορτώθηκαν στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών !!! Φτάνει πια !!!
Μέχρι 8 δισ. νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες
Της Ειρήνης Σακελλάρη
Nέα κεφάλαια 6- 8 δισ ευρώ θα απαιτηθούν για τις ελληνικές τράπεζες από το 2024 και μετά με βάσει τα τρέχντα δεδομένα συνεπεία της πιστωτικής επέκτασης. Τα νέα δάνεια διαμορφώνουν νέες προβλέψεις και οι νέες προβλέψεις απαιτούν νέα κεφάλαια.
Η απαίτηση οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το νέο περιβάλλον υπό την ομπρέλα μιας ενισχυμένης εποπτείας αλλά και να υπολογίσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε μια ανάγκη για ενίσχυση των κεφαλαίων τους σταδιακά. Αυτό καταγράφει η καινούρια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εφαρμόζει το πλαίσιο της Βασιλείας με μια σειρά από σημαντικές τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας της Επιτροπής, οι τράπεζες να οδηγηθούν σε μια αύξηση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά μέσο όρο από 6,4% έως 8,4%.
Η ανάλωση των κεφαλαίων
Ετσι σε ένα εύρος χρόνου ζητούμενο θα είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ως ελάχιστο όριο να διαμορφώνεται στο 16%.
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται πως θα χρειαστούν στο σύνολό τους 6-8 δις. ευρώ επιπλέον για να λειτουργήσουν με βάση τις παραπάνω απαιτήσεις όμως κανένας δεν ξέρει σε 3-4 χρόνια από τώρα που θα βρίσκονται τα μεγέθη των ευρωπαϊκών αλλά και των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να πει κάποιος με ασφάλεια πόσα θα είναι τα κεφάλαια που απαιτούνται.
Παρά το γεγονός πάντως ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται άνω 15% και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές στην παρούσα φάση , απέχει από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης
Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται πάνω από το 16%.
Ωστόσο σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον όπου θα αυξηθεί η πιστωτική επέκταση κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο οι τράπεζες θα αναλώσουν κεφάλαια. Επομένως από το 2024 και μετά η ανάγκη για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα πρέπει να είναι σημαντική με δεδομένες τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου