Για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος δύο ημεδαπών για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι εμπλεκόμενοι μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων και εξοπλισμού παρείχαν σε τρίτους τη δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να καταβάλλεται η νόμιμη συνδρομή. Μάλιστα, για τον έλεγχο του πελατολογίου τους καθώς και τη μεταξύ τους επικοινωνία, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούσαν εφαρμογές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Στο πλαίσιο αυτό, και έπειτα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αθήνας κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, ιδιοκτησίας ενός εκ των δραστών, όπου εξακριβώθηκε η από κοινού συμμετοχή τους στις διερευνώμενες πράξεις.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι και πέντε μονάδες αποθήκευσης (USB Stick), ενώ σε ηλεκτρονικό υπολογιστή διαπιστώθηκε η ύπαρξη πίνακα διαχείρισης (panel) συνδρομητών, ο οποίος περιείχε 1.465 εγγραφές χρηστών, από τις οποίες οι 818 ενεργές.
Όπως προέκυψε, οι ενεργοί χρήστες είχαν καταβάλει χρηματική συνδρομή, το ποσό της οποίας ξεκινούσε από τα δέκα ευρώ ανά μήνα ή κυμαινόταν ανάλογα με το χρονικό διάστημα συνδρομής.
Υπολογίζεται, ότι τα μηνιαία έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα ανέρχονταν τουλάχιστον στα 8.180 ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανανεώθηκε πριν έντεκα μήνες, το συνολικό όφελος ξεπερνά τα 89.980 ευρώ. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων αυτών και σύμφωνα με εκτίμηση υπαλλήλου της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.), η ζημία για συγκεκριμένη συνδρομητική εταιρεία ανέρχεται στο ποσό των 314.930 ευρώ.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξετασθούν εργαστηριακά.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και ακολούθως παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.
Οι έρευνες, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον εντοπισμό του συνόλου των εμπλεκόμενων ατόμων, συνεχίζονται.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου