.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΥΠΟΙΚ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΑΝΤΙ...ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΘΟΥΣ !!!

 



Το μοντέλο άλλαξε, μειώσεις φόρων αντί αυξήσεις μισθών...



Του Γιάννη Αγγελή
insider.gr



Όπως διευκρίνισε σε δημόσια τοποθέτησή του ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη των πληθωριστικών πιέσεων και αναζητά ήδη δημοσιονομικό περιθώριο για να αντιμετωπίσει τις απώλειες που αυτές οι πιέσεις προκαλούν στο διαθέσιμο εισόδημα, πέραν των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Το αξιοσημείωτο στις τοποθετήσεις αυτές είναι η διευκρίνιση ότι η σε όποιο βαθμό δυνατή αποκατάσταση των απωλειών, θα επιδιωχθεί μέσω πρόσθετων μειώσεων φόρων, άμεσων και έμμεσων.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «θα κινηθούμε έτσι ώστε να δούμε ποιος είναι αυτός ο (σ.σ. δημοσιονομικός) χώρος και θα προχωρήσουμε αν είναι εφικτό σε πρόσθετες μειώσεις φόρων το 2022...». Η διευκρίνιση είναι σαφής. Το μοντέλο αντιμετώπισης των απωλειών εξαιτίας του πληθωρισμού κινείται στις μειώσεις των «φόρων» και όχι στις αυξήσεις της αμοιβής εργασίας.

Όπως εξήγησε, «έχουμε μειώσει μια σειρά από φόρους, έχουμε αυξήσει τον κατώτερο μισθό, τον αυξάνουμε κατά 2%, έχουμε μειώσει την ανεργία, άρα δημιουργούνται επιπλέον εισοδήματα και έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές άρα βελτιώνεται το εισόδημα των εργαζομένων...».

Εάν τόνισε, «το φαινόμενο, που αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι είναι παροδικό, πράγματι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά» (σ.σ. διάρκεια) «θα υπάρχουν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ βρίσκοντας τις βέλτιστες λύσεις συνολικά ως ελληνική κυβέρνηση», οι οποίες θα αφορούν «πρόσθετες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων».

Η επιλογή αυτή έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής όχι μόνο στους άμεσους και έμμεσους φόρους, αλλά και στην “φορολόγηση” της εργασίας μέσω των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο λόγος αυτής της επιλογής όπως φαίνεται δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Η «γραμμή» που έχει εισηγηθεί η ΕΚΤ - έχει επισημανθεί και από την ΤτΕ - είναι ότι ο πληθωρισμός και οι απώλειες εισοδήματος που έχει αρχίσει να προκαλεί έχουν προσωρινό χαρακτήρα και όπως επισήμανε ο κ. Στουρνάρας πρόσφατα «δεν πρέπει να παρεξηγηθούν», δηλαδή δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αυξήσεις μισθών με κατεύθυνση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής...

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, υποστήριξε με σαφή τρόπο ότι ο παροδικός χαρακτήρας των πληθωριστικών πιέσεων θα δώσει τη θέση του σε πιο μόνιμο φαινόμενο, αν η απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών. Με άλλα λόγια, υπενθύμισε ότι το 1971 και η δεκαετία που το ακολούθησε, είναι ζητούμενο το αν θα μπορούσε να επαναληφθεί στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πολιτική. Η οποία – σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ – θα πρέπει να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά με «χειρουργικό» τρόπο στα κομμάτια της οικονομικής δραστηριότητας που δυσκολεύονται να... αναστηθούν μετά την πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates