Του Προκόπη Χατζηνικολάου - capital.gr
Αν και το ζητούμενο με τις αλλαγές που επέρχονται από 1η Ιουλίου είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο ωστόσο, οι "τρύπες" υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα, σήμερα μία εγχώρια επιχείρηση μπορεί να ελεγχθεί με φυσικό τρόπο από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ για τα προϊόντα που πούλησε και γενικότερα για όλες τους τις συναλλαγές και να διαπιστώσουν εάν έχει αποδοθεί στο δημόσιο ο οφειλόμενος ΦΠΑ και να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα. Δεν ισχύει το ίδιο και στα ευρωπαϊκά e-shops. Οι εγχώριες επιχειρήσεις συνεχίζουν να μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό τη στιγμή μάλιστα που είναι άγνωστο πως θα ελέγχονται όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Πως θα γνωρίζει το ελληνικό δημόσιο εάν έλαβε τον ΦΠΑ που αναλογεί στα προϊόντα που έχουν πωληθεί στην Ελλάδα; Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, ενώ μέχρι σήμερα για παράδειγμα η ελληνική φορολογική διοίκηση πρέπει να ζητήσει διοικητική συνδρομή από τις ξένες φορολογικές αρχές.
Όπως προαναφέρθηκε το τοπίο στις ηλεκτρονικές παραγγελίες αλλάζει άρδην από το εξωτερικό από την 1η Ιουλίου. Τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι μεν πρώτοι θα πληρώνουν για όλα τα αγαθά που αγοράζουν από το εξωτερικό ΦΠΑ ανεξαρτήτως αξίας, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδίδουν το ΦΠΑ στη χώρα που φθάνουν τα αγαθά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παράμετροι για τις επιχειρήσεις που τους διευκολύνουν ώστε να τηρούν λιγότερα αρχεία και να μην αναγκάζονται να ψάχνουν κάθε φορά που πρέπει να αποδώσουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
Κάθε χώρα της Ε.Ε. θα δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα στην οποία θα επιλέγουν οι επιχειρήσεις σε ποια θέλουν να εγγραφούν. Προφανώς θα εγγράφονται στις χώρες με τις οποίες έχουν περισσότερες συναλλαγές. Για παράδειγμα εάν εγγραφούν στην ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα One Stop Shop θα αποδίδουν τον ΦΠΑ στην Ελλάδα και η φορολογική διοίκηση θα παρακρατεί τον ΦΠΑ για αγαθά που πωλήθηκαν στη χώρα μας και θα αποδίδει στις άλλες χώρες τον ΦΠΑ για παράδειγμα για συναλλαγές που έγιναν στην Ιταλία ή την Ισπανία. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις αναμένεται να γλιτώσουν από την γραφειοκρατία.
Ωστόσο, το προβληματικό κομμάτι που είναι άγνωστο σε πιο βαθμό θα επιλυθεί αφορά στο πως μπορεί μία χώρα να ελέγξει μία επιχείρηση εάν απέδωσε τον οφειλόμενο ΦΠΑ για παράδειγμα στην Ελλάδα, ενώ εκείνη έχει την έδρα της για παράδειγμα στην Τσεχία. Μέχρι σήμερα μία τσέχικη εταιρεία για τις συναλλαγές που έκανε στην Ελλάδα μπορούσε να εκδώσει ελληνικό ΑΦΜ και απέδιδε τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Τι γίνεται όμως με τον έλεγχο; Εάν λοιπόν υπήρχαν ή υπάρχουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή η ελληνική εφορία, όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να ζητήσει διοικητική συνδρομή από τις φορολογικές αρχές της Τσεχίας. Μία διαδικασία που επίσης είναι άγνωστο ένα έχει ακολουθηθεί ποτέ. Ταυτόχρονα οι έλεγχοι αυτοί κρατούν μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς διέπονται από απίστευτη γραφειοκρατία.
Τώρα με τις επερχόμενες αλλαγές και με την εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργεί κάθε χώρα τα πράγματα όπως αναφέρουν από τη φορολογική θα απλοποιηθούν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έρχονται σημαντικές αλλαγές σε λίγες μέρες, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει για το πλαίσιο του ελέγχου. Πως θα γίνεται ο έλεγχος και τι πρόστιμα θα επιβάλλονται σε μία ξένη εταιρεία που δεν έχει καταβάλλει σωστά τον ΦΠΑ, μένει να απαντηθούν με εγκυκλίους και αποφάσεις που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα από την ΑΑΔΕ.
Για την Ελλάδα το νέο αυτό σύστημα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται κατά της φοροδιαφυγής και να αυξήσει τα έσοδα από ΦΠΑ, αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος ελέγχου. Με το νέο σύστημα όπως αναφέρουν απλοποιούνται οι υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ε.Ε. και διασφαλίζονται τα έσοδα, δεδομένου ότι:
• Απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από την υποχρέωση εγγραφής σε μητρώα ΦΠΑ σε καθένα από τα κράτη-μέλη όπου πωλούν αγαθά.
• Καταργείται το υφιστάμενο καθεστώς πωλήσεων από απόσταση και επεκτείνεται η εφαρμογή της "μικρής μονοαπευθυντικής θυρίδας" για τις ενδοκοινοτικές πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως. Με την επονομαζόμενη μονοαπευθυντική θυρίδα – mini one stop, για τις πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως, τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και από τρίτες χώρες καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την εισαγωγή μικροδεμάτων από τρίτες χώρες, εισάγοντας διευρυμένο ηλεκτρονικό σύστημα μονοαπευθυντικής θυρίδας – one stop shop για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.
• Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πύλη για τις πωλήσεις εξ αποστάσεως από τρίτες χώρες, με αξία κάτω των 150 ευρώ.
• Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αγαθών φορολογούνται όμοια και με τους ίδιους συντελεστές με τη φυσική παράδοση, με συντελεστή ΦΠΑ της χώρας του καταναλωτή.
• Προβλέπονται απλοποιημένοι κανόνες για ευκολότερη συμμόρφωση με τους κανόνες τιμολόγησης. Για την υλοποίηση των νέων κανόνων τίθενται σε εφαρμογή τρία ηλεκτρονικά συστήματα (για εγκατεστημένους σε Ε.Ε., για εισαγωγές και για μη εγκατεστημένους σε Ε.Ε.).
Συνεχιζει να ειναι ακατανοητα περιπλοκη η επιβολη ΦΠΑ στην χωρα του καταναλωτη.Οταν ο ΦΠΑ και για λογους απλοτητας αλλα και αποτελεσματικοτητας προπαντος θα μπορουσε να παραμεινει αυτος της χωρας παροχης!!!!Χωρια οτι η ρυθμιση αυτη υπο αιρεση ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ τις Ευρωπαικες Συνθηκες!!!! Προς τι η διαφοροποιηση αν δεν ειναι μονο για εσκεμμενη πολυπλοκοτητα???? Ποσες επιχειρησουλες θα μπορουν ναχουν τετοιες υποδομες???? Δεν ειναι υποπτο αυτο αφου πριμοδοτει ευθεως τα ιντερνετικα μεγαθηρια??? Αραγε γιατι δεν θεσμοθετουνται με κριτηρια(οπως ειχαν ξεκινησει καποτε) οι αμιγως Ευρωπαικες εταιρειες ειδικου τυπου με ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ εισοδηματος και ΦΠΑ και εδρα οπουδηποτε στην Ευρωζωνη?????
ΑπάντησηΔιαγραφή