Γράφει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη
Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει τεθεί σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), προκειμένου να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες, ΟΤΑ, ιδιώτες κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται η ρύθμιση και η προστασία από την πτώχευση, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να επιτευχθεί και διαγραφή χρέους.
Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο νέο πλαίσιο είναι να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές και όχι μόνο όποιες επιλέγει ο οφειλέτης. Ταυτόχρονα ο οφειλέτης πρέπει να αποδεχθεί την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου του για να διευκρινιστεί αν έχει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν βρίσκονται σε καθυστέρηση, αλλά οι οφειλέτες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί διαγραφή χρέους:
Ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει κατ’ ελάχιστον την αξία ρευστοποίησης όλης της περιουσίας του, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διαγράφεται. Για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, η αξία ρευστοποίησης προσδιορίζεται ως το μέγιστο ανάμεσα στη φορολογητέα αξία και την εμπορική αξία μειωμένη, κατά 3% λόγω των εξόδων της διαδικασίας ρευστοποίησης. Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, η αξία ρευστοποίησης ταυτίζεται με την εμπορική αξία.
2.Καταβολή υπολοίπου μηνιαίου εισοδήματος
Ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει και το ποσό που περισσεύει από τα εισοδήματα του (μετά την κάλυψη των ευλόγων δαπανών διαβίωσης για τα φυσικά πρόσωπα και του αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης για τα νομικά πρόσωπα), εφόσον τα εισοδήματα του είναι επαρκή και μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο.
3. Δυνατότητα μεγαλύτερης δόσης για συντομότερη αποπληρωμή
Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει να πληρώσει παραπάνω δόση, εφόσον θέλει να επιταχυνθεί η πληρωμή των οφειλόμενων.
4. Κούρεμα 95%-75% για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
Το «κούρεμα» προς το δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση των διμερών διαπραγματεύσεων ή στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όταν η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς, προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, το «κούρεμα» βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 75%.
5. Επιτόκιο
Η ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5%, το οποίο υπολογίζεται ετησίως. Η ρύθμιση οφειλών με τους χρηματοδοτικούς φορείς επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor/libor τριμήνου/ μηνός, προσαυξημένο κατά 3,25% για εξασφαλισμένες οφειλές και 4,5% για μη εξασφαλισμένες οφειλές.
6. Σταδιακή αύξηση του ποσού της δόσης
Το ποσό μηνιαίας δόσης αυξάνεται σταδιακά μετά από 1 και 4 έτη.
7. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ΕΥΡΩ
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ.
8. Αποπληρωμή σε 240 ή 420 δόσεις για τα δάνεια
Ο μέγιστος αριθμός δόσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι 240. Σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, προβλέπεται μέγιστο όριο 420 δόσεων για τα εξασφαλισμένα δάνεια των φυσικών προσώπων, 240 δόσεων για τα μη εξασφαλισμένα δάνεια φυσικών προσώπων και εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων και 180 δόσεων για μη εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων. Τέλος για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα το μέγιστο όριο ηλικίας είναι τα 85 έτη, βάσει του οποίου μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, έκτος αν συμβληθεί εγγυητής μικρότερης ηλικίας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου