.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ !!!

 



Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι προφανώς ένα χρόνιο πρόβλημα. Η επόμενη μέρα όμως μετά την πανδημία θα φέρει τη Δικαιοσύνη μπροστά σε ένα ανυπέρβλητο όγκο δικαστικών αποφάσεων (καθώς χιλιάδες υποθέσεις έχουν αναβληθεί λόγω covid) που θα πρέπει να διαχειριστούν οι δικαστικοί λειτουργοί, δημιουργώντας για κατάσταση που αυτή τη στιγμή δείχνει δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη εντός της Δικαιοσύνης υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και δυσαρέσκεια για δικαστές που καθυστερούν να υπέρμετρα να εκδώσουν αποφάσεις. Ακόμα και πάνω από 3 μήνες για τα ασφαλιστικά μέτρα και πάνω από 8 μήνες για πολιτικές υποθέσεις!

Δικαστές δυο ταχυτήτων και επιδόματα

Χαρακτηριστικό είναι βέβαια πως αυτό δημιουργεί επί της ουσίας δικαστές δυο ταχυτήτων. Αυτούς που για διάφορους λόγους καθυστερούν υπέρμετρα και αυτούς που παράγουν γρήγορα το έργο τους, γράφοντας εγκαίρως τις αποφάσεις τους και εν συνεχεία καλούνται να διεκπεραιώσουν και τις δικαστικές αποφάσεις που καθυστερούν άλλοι. Αυτό όμως δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα καθώς όσοι καθυστερούν συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ταχείας έκδοσης δικαστικών αποφάσεων (!!!) όπως δηλαδή και όσοι κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους. Δηλαδή αντί να ελεγχθούν πειθαρχικά επιβραβεύονται κιόλας για κάτι που δεν κάνουν, λειτουργώντας ουσιαστικά και σε βάρος των συναδέλφων τους και κυρίως σε βάρος των πολιτών που αξιώνουν να εκδοθεί η απόφαση σε εύλογο χρόνο.

Το ΣτΕ

Πρόσφατα το dikastiko.gr περιέγραψε το πρόβλημα στο Στε αναφέροντας πχ ότι ένας δικαστής σε μια μόνο υπόθεση έχει δώσει 48 αναβολές! Η συγκεκριμένη υπόθεση, μόνο στο ΣτΕ, εκκρεμεί 12 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει φτάσει για συζήτηση στο ακροατήριο, ενώ εισήχθη μετά από αναίρεση εφετειακής απόφασης.



Το ζήτημα βέβαια είναι γενικότερο και αφορά συνολικά τα δικαστήρια της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χαιρετισμό της στο συνέδριο “Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας”, η νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε:

“….Δεν θα ήταν ωστόσο σωστό να παραβλέπονται και οι αρνητικές επιπτώσεις μιας μάλλον στρεβλής αντίληψης περί esprit de corps, που δεν είναι άλλες από την συγκάλυψη προβλημάτων και ανεπαρκειών. Ειδικά το χρόνιο πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε αρνησιδικία και που ακυρώνει τον συνταγματικό ρόλο του Δικαστηρίου, πρέπει να αντιμετωπισθεί ριζικά.

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΣτΕ τον 21ο αιώνα ασφαλώς δεν είναι οι ίδιες με εκείνες του 1929. Το Δικαστήριο οφείλει να συντονισθεί με την εποχή του και τις απαιτήσεις της, οι οποίες έχουν αλλάξει σε συγκλονιστικό βαθμό: η ευρεία χρήση της ψηφιακής δικαιοσύνης, η διαρκής επαφή με τη διεθνή νομολογία και θεωρία, η θέσπιση σύγχρονου κώδικα δεοντολογίας, η θεσμικά οργανωμένη συνεργασία με τον Τύπο, είναι μερικά μόνον από τα προαπαιτούμενα ώστε το ΣτΕ να συνεχίσει να απονέμει αποτελεσματική δικαστική προστασία υψηλού επιπέδου. Με την ίδια πάντα στόχευση, να λειτουργεί δηλαδή ως θεσμικό αντίβαρο, ώστε να διασφαλίζεται η υπεροχή του Συντάγματος και των νόμων και να εμπεδώνεται το κράτος δικαίου”.



Κυρώσεις ζητούν οι δικηγόροι


Την ίδια ώρα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας διατυπώνει ένα εξαιρετικό σημαντικό αίτημα μιλώντας για “καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων – κυρώσεις”. Οι δικηγόροι αποφάσισαν λοιπόν “….να αποσταλεί επιστολή στον Άρειο Πάγο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , με την οποία να ζητείται να τεθούν υπόψη της Ολομέλειας ανωνυμοποιημένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων. Η απονομή της Δικαιοσύνης οφείλει να είναι και ορθή και ταχεία , ο ελληνικός λαός στο όνομα του οποίου απονέμεται η Δικαιοσύνη οφείλει να γνωρίζει την πραγματικότητα και τυχόν παθογένειες του συστήματος και σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης υπέρβασης των χρονικών ορίων έκδοσης των αποφάσεων να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates