.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ !!!

 


Αποτελεί παράδοση για την Κεντρική Τράπεζα της «γενέτειρας» του καπιταλισμού της Μ. Βρετανίας να κινείται πριν οι άλλοι αρχίσουν να το κάνουν. Όμως αυτή την φορά μαζί με την BoE έχουν αρχίσει να κινούνται και άλλες σημαντικές για τον διεθνή ρόλο τους Κεντρικές Τράπεζες στην ίδια κατεύθυνση, αν και με διαφορετικές ταχύτητες.

Η ΒοΕ ανακοίνωσε ήδη ότι στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί πρόκειται να μειώσει κατά ένα δισ. στερλίνες την εβδομάδα τις αγορές τίτλων στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Έτσι από QE από 4,4 δισ. στερλίνες την εβδομάδα, θα περιορίσει κατ’ αρχήν τις αγορές της σε 3,4 δισ. στερλίνες.

Στην ίδια κατεύθυνση στην ηπειρωτική Ευρώπη κινούνται και οι Κεντρικές Τράπεζες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας καθώς από τα επιτελεία τους αναγνωρίζεται ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας μάλιστα σκοπεύει να σταματήσει το QE στα τέλη του 2021, ενώ η νορβηγική Κεντρική Τράπεζα στοχεύει σε αύξηση επιτοκίων στο Β εξάμηνο (!) του τρέχοντος έτους και η «μικρή» ισλανδική Κεντρική Τράπεζα αύξησε ήδη κάποια επιτόκια βραχυχρόνιων καταθέσεων.

Το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντας. Το σημαντικότερο βήμα φαίνεται να γίνεται στην Κίνα όπου η Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να δρομολογεί μέτρα σταδιακού περιορισμού της υπερβάλλουσας ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα χωρίς να πειράξει προς το παρόν τα επιτόκια.

Τον περασμένο Απρίλιο η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, ανακοίνωσε επίσης την σταδιακή περικοπή των αγορών ομολόγων κατά 25%, προκαλώντας ανατίμηση του καναδικού δολαρίου και αύξηση των spreads με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας επίσης ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της τον επόμενο χρόνο, προσδιορίζοντας ως πιθανό χρόνο το δεύτερο εξάμηνο προκαλώντας και αυτή ανατίμηση του νομίσματός της.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο ομοσπονδιακός επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τους προβληματισμούς της Fomc όσο αφορά τόσο των πληθωρισμό – τον οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ως παροδικό φαινόμενο – προαγγέλοντας την αύξηση των επιτοκίων το 2023. Βέβαια ο κεντρικός τραπεζίτης του St. Louis της Fed, κ. Μπούλαρντ λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του Πάουελ έκανε τις αγορές να ανατριχιάσουν υποστηρίζοντας πως η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει και το 2022… Όσο για την ΕΚΤ όλοι πλέον περιμένουν το Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου για να μάθουν την «τύχη» του PEPP.

Η Ελλάδα ίσως είναι από εκείνους που «καίγεται» περισσότερο από όλους στην Ευρωζώνη γι’ αυτό, καθώς η επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων στις αγορές της ΕΚΤ εξαρτάται απολύτως από την ύπαρξη του PEPP…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates