Η μεταμόρφωση της Κασσάνδρας (Στουρνάρας) – Στροφή 180 μοιρών σε 6 θέματα… αλλά σε ένα έχει δίκιο
Από το bankingnews.gr
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα με τις προβλέψεις – εκτιμήσεις του.
1)Είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή και δεν θα βγει από τα μνημόνια το 2018-2019 και προφανώς διαψεύστηκε.
2)Είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018 και 2019 και προφανώς διαψεύστηκε.
3)Είχε εισηγηθεί στην Βουλή πριν την συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης να προσφύγει η Ελλάδα στον ESM και να πάρει 3,1 δισεκ. προληπτική πιστωτική γραμμή για την υγεία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την ιδέα αυτή.
4)Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ – τουλάχιστον οι αρχικές – για την πορεία της επίδρασης του Covid 19 στην οικονομία και το ΑΕΠ ήταν εκτός πραγματικότητας.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πραγματικά εκτός πραγματικότητας.
5)Είχε προτείνει όχι μια αλλά δύο λύσεις για την μείωση των προβληματικών δανείων, η πρώτη αφορούσε την άμεση χρήση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και η δεύτερη λύση ήταν η bad bank η κακή τράπεζα.
Ωστόσο και οι δύο λύσεις απορρίφθηκαν η μεν πρώτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς άνοιγε το λεπτό θέμα του DTC και η δεύτερη από απορρίφθηκε από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών αλλά και την ελληνική κυβέρνηση.
Εσχάτως η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γιάννης Στουρνάρας έχει εγκαταλείψει τις αναφορές για την bad bank και αυτό δεν είναι τυχαίο.
6)Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εκτιμήσει ότι τα νέα NPEs θα είναι 10 δισεκ. αυτά που θα δημιουργηθούν εν μέσω πανδημίας.
Οι τραπεζίτες έχουν εκτιμήσει ότι τα νέα NPEs δεν θα ξεπεράσουν τα 3-4 δισεκ. και ο διοικητής της ΤτΕ… υπαναχώρησε και σε αυτή του την πρόβλεψη.
Σε όλα είναι λάθος ο Στουρνάρας… σε τίποτε δεν έχει δίκιο;
Και όμως ενώ οι περισσότερες προβλέψεις της ΤτΕ ήταν εκτός πραγματικότητας, εξέλιξη πρωτοφανή που έπληξε τον θεσμό… σε ένα θέμα έχει δίκιο ο Στουρνάρας.
Δυστυχώς για το θέμα αυτό το bankingnews από το 2015 επιμένει ότι εγείρεται θέμα αλλά έστω και καθυστερημένα οι τράπεζες και η ΤτΕ το αναγνωρίζουν.
Ενώ όλοι μιλούν για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, εμείς υποστηρίζουμε ότι οι τράπεζες μας δεν είναι τόσο ισχυρές κεφαλαιακά όσο παρουσιάζονται.
NPEs και DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αποτελούν σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα των κεφαλαίων και το ζήτημα αυτό έχει χρηματιστηριακές επιπτώσεις.
Ο Στουρνάρας αναφέρει ότι οι τράπεζες δεν είναι τόσο ισχυρές κεφαλαιακά και εδώ δεν μπορούμε να μην συμφωνήσουμε.
Ο διοικητής της ΤτΕ κατά την άποψη μας χρησιμοποιήθηκε από την ΝΔ ως αντίπαλο δέος κατά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ως συνήθως λανθασμένα επιτέθηκε εναντίον της γυναίκας του Στουρνάρα χωρίς επιχειρήματα.
O Στουρνάρας με την ΝΔ στην κυβέρνηση παρ΄ ότι ΠΑΣΟΚ... δεν προβάλλεται τόσο γιατί οι παρεμβάσεις του για τα δημόσια οικονομικά είναι άνευρες... τι να κάνει και ο άνθρωπος μπορεί να επικρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που τον διόρισε;
Με αυτή την ιδιότητα πολύς κόσμος πιστεύει ότι ο Στουρνάρας είναι η φωνή της λογικής αλλά οι 6 λανθασμένες προβλέψεις αποδεικνύουν ότι δεν είναι φωνή της λογικής καθώς ουδείς έχει κάνει τόσο ακραία λανθασμένες προβλέψεις.
Ωστόσο στο ζήτημα των κεφαλαίων έχει δίκιο… ωστόσο η ΤτΕ δεν είναι η εποπτεύουσα αρχή των τραπεζών, αλλά ο SSM οπότε η άποψη του Στουρνάρα είναι περισσότερο θεωρητική – ακαδημαϊκή και όχι ουσιαστική.
Οι τράπεζες θα περάσουν το stress tests στις 30 Ιουλίου 2021 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν επιλύσει τα κεφαλαιακά τους ζητήματα.
Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου ήταν ένα θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια για να είναι ισχυρές με ευρωπαϊκά κριτήρια, όχι ισχυρές με ελληνικά κριτήρια.
να τον χαιρετε η μαννουλα του επειδη παντα υποστηριζει τα συμφεροντα του ελληνικου λαου. τον θαυμαζω
ΑπάντησηΔιαγραφή