Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
Οι δανειστές λένε τώρα ο φορέας αυτός να είναι αρχικά δημόσιος και μετά να πουληθεί σε ιδιώτες...
Τι αποκαλύπτει η Νένα Μαλλιάρα μέσω του insider.gr :
Το δύσκολο «παζλ» της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου μέχρι την 1η Ιουνίου και της εξεύρεσης λύσης για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών που έχουν πάρει αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καλείται να λύσει η κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Θεσμούς.
Ο συνδυασμός των δύο ζητημάτων φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της του φορέα απόκτησης ακινήτων όσων θα πτωχεύουν, επισπεύδοντας το πλάνο για τη σύστασή του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι Θεσμοί πιέζουν ώστε ο φορέας να βρίσκεται το νωρίτερο, και σε κάθε περίπτωση εντός του έτους, σε ετοιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχικός σχεδιασμός για την ίδρυση ιδιωτικού φορέα κατόπιν ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού αλλάζει και πλέον, τα πράγματα οδεύουν στη σύσταση δημόσιου φορέα. Οι Θεσμοί θέτουν, ωστόσο, ως όρο, ο δημόσιος αυτός φορέας να ιδιωτικοποιηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται μελέτη που έχει εκπονήσει η Morgan Stanley για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει ο φορέας.
Η επίσπευση του φορέα που παρακάμπτει την πρόβλεψη για την εξαρχής σύστασή του με ιδιωτικά κεφάλαια και παρεμβάλλει ως αρχικό μέτοχο και πωλητή, εντός έτους, το Δημόσιο, κρίνεται αναγκαία ως λύση για την επομένη της λήξης αναστολής των πλειστηριασμών.
Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το α΄ εξάμηνο του 2021 είναι ένα ακόμη μέτρο προστασίας των οφειλετών εν μέσω της πανδημικής κρίσης. Ωστόσο, όπως όλα τα έκτακτα μέτρα στήριξης, δεν μπορεί να αποκτήσει χαρακτήρα μονιμότητας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το ζήτημα των πλειστηριασμών και η καθολική αναστολή τους αποτελεί «αγκάθι» για τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, καθώς αυτοί διαπιστώνουν ότι, παρά την πανδημική κρίση, μόνο σε Ελλάδα και Ουγγαρία έχει επιβληθεί «πάγωμα» πλειστηριασμών.
Κατόπιν αυτού, οι Θεσμοί πιέζουν ώστε η διενέργεια των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης να μπει σε κανονική και πλήρη ροή μετά το μορατόριουμ εξαμήνου για τους πλειστηριασμούς και η προστασία στο δικαίωμα στέγασης να δίνεται μέσω όσων προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος.
Σημειώνεται ότι ο νέος Πτωχευτικός προβλέπει πως ο φορέας θα αποκτά από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και θα τα εκμισθώνει στους οφειλέτες για μια 12ετία. Στη συνέχεια, ο φορέας θα μπορεί να πουλήσει το ακίνητο, αλλά με δικαίωμα πρώτης προτίμησης για τον οφειλέτη.
Η λειτουργία του φορέα θα επιτελεί κοινωνικό σκοπό, καθώς θα αποτρέψει τις εξώσεις πολιτών μετά τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τη δημιουργία αστέγων. Ο νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο θα καταβάλλει στον οικονομικά αδύναμο οφειλέτη επίδομα στέγασης (πρόκειται για το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που χορηγεί το Υπουργείο Εργασίας σε ευάλωτα νοικοκυριά και ανέρχεται μέχρι 210 ευρώ μηνιαίως), με το οποίο ο οφειλέτης θα μπορεί να καλύπτει μέρος του ενοικίου.
Παράλληλα, ο φορέας θα απεμπλέξει τις τράπεζες από την ακούσια συμμετοχή τους σε πλειστηριασμούς (στις τράπεζες έχει καταλήξει το 85% των ακινήτων από πλειστηριασμούς), καθώς αυτός θα αγοράζει απευθείας τα ακίνητα στη διαδικασία του πλειστηριασμού, δίνοντας επιπλέον λύση και για τα αζήτητα ακίνητα. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των ακινήτων των οφειλετών που θα κηρύξουν πτώχευση δεν θα είναι ακίνητα – φιλέτα, αλλά μικρής αξίας κατοικίες, με χαμηλή εμπορευσιμότητα και επιπλέον, συχνά, με πολεοδομικές παραβάσεις που θα δυσχεραίνουν σημαντικά τη μεταβίβασή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου