Ενας από τους τομείς που πάσχει άλλωστε η ανταγωνιστική δράση της Ελλάδας φαίνεται να είναι το ίδιος της το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Οι τράπεζες που σύμφωνα με την έρευνα δείχνουν υστέρηση ως προς τις χρηματοδοτήσεις στοχεύουν να μοχλεύσουν όσο το δυνατόν αποδοτικότερα τους πόρους τους στο πλαίσιο έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης Covid 19 και βγαίνουν ήδη μπροστά με τις επιλογές τους.
Τομείς και δράσεις
Προσμετρώντας τις αδυναμίες της Ελληνικής Διοίκησης προτείνεται ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αφορά σε:
- Πλήρη απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχείρησης
-Ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών
-Απλοποίηση διαδικασιών ηλεκτροδότησης
-Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων
-Διευκόλυνση λήψης πιστώσεων
-Ενίσχυση εταιρικής διακυβέρνησης
-Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων
-Βελτιστοποίηση διαδικασιών διεθνούς εμπορίου
-Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
-Βελτίωση πλαισίου αφερεγγυότητας
Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα λάβουν χώρα μέσα από το ρυθμιστικό πυλώνα (νομοθετικό έργο), τον φορολογικό πυλώνα, τον ψηφιακό πυλώνα και τον διοικητικό πυλώνα (βελτίωση διοικητικής λειτουργίας οργανισμών που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα).
Στόχο αποτελεί η χώρα από την 79η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα συγκεντρώνοντας βαθμολογία 68,4 να βρεθεί μέσα από την υλοποίηση 33 δράσεων μέσα σε δύο χρόνια, στην 22η θέση με βαθμολογία 79,9 στο δείκτη Doing Business.
Τομείς υστέρησης: Δικαιοσύνη- Χρηματοδότηση
Σύμφωνα με την έρευνα η χώρα παρουσιάζει υψηλή υστέρηση σε τομείς όπως η απονομή της δικαιοσύνης, στη λήψη πιστώσεων και στην εγγραφή ακινήτων.
Ο δείκτης υστέρησης της χώρας είναι -41 στο σύνολο αν και σε κάποιους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδο υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Εξετάζοντας επί μέρους τομείς θετική είναι η απόδοση στην ίδρυση επιχειρήσεων, στην προστασία των μετόχων μειοψηφίας ή στη λήψη ηλεκτροδότησης.
Η χώρα υστερεί ακόμη στη χορήγηση οικονομικών αδειών, στον τομέα της φορολογικής επιβάρυνσης στο διεθνές εμπόριο και στην επίλυση θεμάτων αφερεγγυότητας.
Βαθμολογία
Μεταξύ 2015-2020 η χώρα παρουσίασε σχετική βελτίωση της βαθμολογίας της σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας κατά 2,8 μονάδες.
Παρά το γεγονός αυτό σημειώθηκε σημαντική πτώση στην κατάταξή της ως απόρροια της βελτίωσης της θέσης των λοιπόν χωρών.
Οπως σημειώνει η έκθεση και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον προκύπτει το ενδιαφέρον των τραπεζών, από τη θέση των χωρών σε δύο δείκτες (Δείκτης Financial Development - δημοσιεύεται από το ΔΝΤ και αξιολογεί τις διάφορες πτυχές των πιστωτικών και χρηματοοικονομικών αγορών για 180 χώρες/ Δείκτης Doing Business μετρά την ανταγωνιστική θέση των χωρών ) προκύπτει ισχυρή και θετική συσχέτισης μεταξύ ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρακτικά αυξάνει τις δυνατότητες χρηματοδοπσιμότητας, οι οποίες με τη σειρά τους επιταχύνουν την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Χώρες που γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές τείνουν να αποκτούν ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα λέει η έρευνα.
ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου