Την παροχή εφάπαξ βοηθήματος σε 100.000 περίπου δικαιούχους από 7 επιστημονικούς κλάδους οι οποίοι πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και του lockdown σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το ύψος του βοηθήματος θα ανέρχεται σε 400 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες και θα καταβληθεί από το υπουργείο Εργασίας μέχρι το τέλος του έτους. Πιο συγκεκριμένα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.
Οι εκπρόσωποι των εν λόγω κλάδων συζήτησαν χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση το εύρος των δικαιούχων και τα κριτήρια και αναλήφθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο η πρωτοβουλία να παραδώσει κοινή πρόταση εκ μέρους όλων των φορέων, ώστε την επόμενη εβδομάδα να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις πληρωμές που θα τις κάνει ο ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου, από το επίδομα θα αποκλειστούν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι (με δραστηιρότητα έως 5 έτη) και όσοι πλήττονται επαγγελματικά καθώς έχει «παγώσει» η δραστηριοποίησή τους λόγω της καραντίνας
Υπενθυμίζεται πως το επίδομα θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις» και αρχικά αφορούσε μόνο τους δικηγόρους. Στην πορεία όμως προστέθηκαν κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι, που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη.
Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.
Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου