Καταχρηστική είναι η άρνηση των Τραπεζών να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια όσων εντάχθηκαν στο “Πρόγραμμα Γέφυρα”
Της Αικατερίνης Φραγκάκη,
δικηγόρος
Με την υποβολή 160.467 αιτήσεων, έληξε η προθεσμία κατάθεσης αίτησης για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο δίνει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης σε «πράσινους» και «κόκκινους» δανειολήπτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας του COVID-19.
Όσοι συνεπείς δανειολήπτες είχαν τις προϋποθέσεις και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα λάβουν κρατική επιδότηση που ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή. Μάλιστα οι Τράπεζες έχουν ήδη ανοίξει τους ακατάσχετους λογαριασμούς για αυτούς τους δανειολήπτες και εντός των επόμενων ημερών θα δουν τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς τους.
Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή
Εάν, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.
Προϋπόθεση όμως, για να λάβει την ως άνω επιδότηση ο δανειολήπτης με κόκκινο δάνειο, είναι προηγουμένως να ρυθμίσει το δάνειο του και σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.
Ένα όμως τόσο επιτυχημένο πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει όσον αφορά στην επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, καθώς οι χρηματοδοτικοί φορείς δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν προτάσεις και διατηρούν τη διακριτική ευχέρεια ως προς την υποβολή πρότασης και το περιεχόμενό της. Με λίγα λόγια οι Τράπεζες και τα funds δεν δεσμεύονται να καταθέσουν σχετική πρόταση ρύθμισης, αλλά η απόφαση τους θα καθοριστεί από τα συμφέροντα τους, χωρίς να υφίσταται δεσμευτικό πλαίσιο.
Γίνεται σαφές ότι αυτό μας επαναφέρει στη πάγια πρακτική κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να αρνούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ρύθμιση και το ακίνητο του δανειολήπτη να καταλήγει στον πλειστηριασμό.
Για αυτό λοιπόν το ακανθώδες ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει πίεση από την Κυβέρνηση, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος προς του χρηματοδοτικούς φορείς, ώστε όλοι όσοι έχουν κόκκινα δάνεια και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να καταφέρουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία, ρυθμίζοντας το δάνειο τους και λαμβάνοντας την κρατική επιδότηση.
Η άρνηση των Τραπεζών και των Funds να ρυθμίσουν είναι ξεκάθαρα μια καταχρηστική συμπεριφορά και για αυτό θα πρέπει εγκαίρως να αποτραπεί.
Τέλος θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η επιδότηση να παρασχεθεί πλέον των εννέα μηνών, καθώς στόχος του προγράμματος είναι να μην υπάρξουν άλλα κόκκινα δάνεια από την κρίση του COVID 19 και η κρίση αυτή που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Μάρτιο είναι ξεκάθαρο ότι θα διαρκέσει και τους επόμενους μήνες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου