Χανιά: «Δώσε μου 80 ευρώ για να σε ασφαλίσω» - Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος διανομέων της πόλης
Δυσμενέστατες συνθήκες εργασίας αντιμετωπίζουν οι διανομείς σε όλη την χώρα.
Συνεχείς είναι οι καταγγελίες εργαζομένων για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από τους εργοδότες.
Ενδεικτικά για την αυτήν την κατάσταση είναι τα όσα περιέγραψε το πρωί της Δευτέρας στον Zarpa Radio 89,6, ο πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων (delivery) Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης», Γιώργος Εμμανουηλίδης.
Ο Γ. Εμμανουηλίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μεγάλη μερίδα εργοδοτών απαιτεί από τους εργαζόμενους να επιστρέφουν μερίδα του μισθού τους για να τους ασφαλίζουν κανονικά:
«Καλούμαστε να χρησιμοποιούμε τα δικά μας μηχανάκια, τα έξοδα των οποίων επιβαρυνόμαστε από την τσέπη μας, είτε είναι βενζίνη, είτε είναι συντήρηση, είτε ασφάλεια. Ένα ποσοστό 80% των διανομέων δουλεύει με το δικό του μηχανάκι στα Χανιά. Και τα χρήματα δεν φτάνουν για τη συντήρηση των εργαλείων μας. Στον επισιτισμό, αν κάποιος δουλέψει 40 ώρες την εβδομάδα και πάρει τα νόμιμα, είναι περίπου 4 ευρώ η ώρα. Τα περισσότερα παιδιά του κλάδου μας παίρνουν 5 με 5,5 ευρώ την ώρα. Πολλές φορές όμως είμαστε υποασφαλισμένοι γιατί μέσα σε αυτά τα 5 ευρώ, πρέπει να πληρώσουμε και την εισφορά του ΙΚΑ. Έρχονται εργοδότες και λένε, "για να σου βάλω ολόκληρο το ΙΚΑ σου», θα πρέπει να μου δώσεις 70-80 ευρώ τον μήνα από αυτά τα 5 ευρώ την ώρα"», είπε ο Γ. Εμμανουηλίδης.
Σύμφωνα με τον Γ. Εμμανουηλίδη, στα Χανιά υπάρχουν περίπου 300 διανομείς, οι 85 από τους οποίους έχουν εγγραφεί στο σωματείο.
Ο πρόεδρος των διανομέων Χανίων τόνισε επίσης ότι δεν έχει εφαρμοστεί η κλαδική συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφεί πριν από έναν χρόνο, η οποία θα προσέφερε κάποια βελτίωση στις συνθήκες εργασίας των διανομέων:
«Έχουμε κάνει επανειλημμένως γνωστή την ανάγκη, και με παρέμβαση στην Περιφέρεια, για την εφαρμογή συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπάρχει στον κλάδο μας από τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά η κυβέρνηση επιδεικτικά αρνείται να την κάνει υποχρεωτική. Εκεί προβλέπεται λίγο καλύτερος μισθός, αλλά προβλέπει και 10% επίδομα επικινδυνότητας και τις τριετίες πριν το 2012. Επίσης, εδώ και δύο χρόνια έχει ψηφιστεί ότι όποιος διανομέας χρησιμοποιεί το δικό του μηχανάκι, πρέπει να έχει μια αύξηση 15% του μισθού του. Αυτό δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά. Και έτσι φαινόμαστε ότι παίρνουμε ένα καλό μεροκάματο, αλλά στην πραγματικότητα οι αποδοχές μας είναι επειδή δουλεύουμε πάρα πολλές ώρες. 10-12 ώρες την ημέρα,6 ή και 7 μέρες την εβδομάδα και μας λένε και τυχερούς. Στην ουσία είναι σαν να δουλεύουμε δύο δουλειές, στον ίδιο εργοδότη», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Ο Γ. Εμμανουηλίδης επεσήμανε ακόμα, ότι την περίοδο του lockdown οι διανομείς έχουν περισσότερη δουλειά, όχι όμως όπως την άνοιξη, ενώ τόνισε ότι λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό:
«Η δουλειά ανεβαίνει λίγο, αλλά όχι όσο στην προηγούμενη καραντίνα. Υπάρχει λόγος, ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Στην πόλη μας το 50% του εισοδήματος έρχεται από τον τουρισμό και φέτος δεν λειτουργησε, οπότε άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζουν με 400-500 ευρώ τον μήνα και δεν έχουν λεφτά ούτε για φαγητό να ψωνίσει απ’έξω. Τα υγειονομικά μέτρα είναι αντισηπτικό και μάσκα. Δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός που να μας προστατεύει και είμαστε υγειονομικές βόμβες, συναντάμε πολύ κόσμο, μεταφέρουμε χρήματα. Χρειάζεται προσοχή, αλλά δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα. Τέλος, ο πρόεδρος των διανομέων έκανε γνωστό ότι το σωματείο προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις στις 26 Νοεμβρίου με αφορμή, όπως είπε, “Τον νέο νόμο έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπου πάει να κάνει νόμιμα τα όσα γίνονται εδώ και καιρό στην εστίαση. Το κράτος καταργεί την έννοια του οκταώρου, θα δουλεύεις δέκα ώρες και θα πληρώνεσαι με ρεπό, πράγμα γελοίο», κατέληξε.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου