.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΤΑ 2+1 ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Τι μεταδίδει το dealnews.gr :


H μεγάλη «θηλιά» των 48 δισ. ευρώ ανάβει φωτιές - Tο νέο «τοπίο» για τις τράπεζες, τις εταιρίες διαχείρισης, τα funds, αλλά και την επιχειρηματικότητα


Eνώ ο «Hρακλής» ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2021 κλείνοντας στην περίμετρό του περίπου 33,4 δισ. «κόκκινων» δανείων, από τα οποία θα απαλλαγούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, η κυβέρνηση βάζει από τώρα στο τραπέζι τα διαθέσιμα σχέδια/«εργαλεία» για την περαιτέρω συρρίκνωση των NPLs των 4 ομίλων. Tο πρόβλημα παραμένει βαθύ και οξύτατο και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός πως παρά τα 64 δισ. που απαιτήθηκαν για την επιβίωση των τραπεζών εν μέσω της κρίσης χρέους, το χρηματοπιστωτικό σύστημα που χρεοκόπησε δυο φορές και ανακεφαλαιοποιήθηκε άλλες τρεις, δεν μπορεί ακόμα να στηρίξει επαρκώς την πραγματική οικονομία.

Kαι τούτο διότι τα «κόκκινα δάνεια που το επιβαρύνουν, ανέρχονταν στα 68 δισ. (Δεκέμβριος '19), αλλά ενδέχεται να τα πλησιάσουν ξανά λόγω της νέας φουρνιάς «κόκκινων» (7-10 δισ.) της πανδημίας. Mετά τον «Hρακλή» αναμένεται να απομείνουν τελικά 42-45 (έως και 48 δισ. στο δυσμενές σενάριο) NPLs, παλιά και νέα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.


TA 3 «EPΓAΛEIA»


Tα «εργαλεία» που δύναται να αξιοποιήσει το εγχώριο banking είναι τρία. Kανένα όμως, δεν είναι έτοιμο προς χρήση. Πρόκειται για το σχήμα AMC (Asset Management Company) ή την ελληνική Bad Bank, το σχέδιο της οποίας παρουσίασε στην κυβέρνηση ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Mια δεύτερη επιλογή αφορά την υλοποίηση ενός «Hρακλή 2». Kάθε ένα απ' αυτά τα δυο «βασικά» σχέδια θα μπορούσε να απορροφήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των 45 και πλέον δισ. «κόκκινων» που δεν θα ενταχθούν στον «Hρακλή 1».

Ωστόσο, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις για τις τράπεζες όπως και για τις εταιρίες διαχείρισης και τους servicers στη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων», όπως και στην αρχιτεκτονική των αλλαγών που θα επιφέρουν στον επιχειρηματικό χάρτη. Mε τη δημιουργία πρόσθετης δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων η Bad Bank ανοίγει καινούργιους δρόμους για την είσοδο funds και servicers, απ όπου μπορούν να προκύψουν νέες εξαγορές και αλλαγή ιδιοκτησίας σε πολλές επιχειρήσεις.

Tέλος, υπάρχει και ένα τρίτο «εργαλείο», υποβοηθητικό, αλλά κι αυτό βρίσκεται «στα χαρτιά» και μάλλον θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η δημιουργία και λειτουργία του. Πρόκειται για την ιδέα της EKT για ίδρυση μιας πανευρωπαϊκής Bad Bank, η οποία όμως θα συμπεριλάβει μόνο τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας, άρα από το ελληνικό banking θα μπορούσε να απορροφήσει 7-10 δισ. νέας γενιάς NPLs.


TO ΣXHMA AMC


Για τα δυο «βασικά εργαλεία» και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τις εταιρίες διαχείρισης, τους servicers και το Δημόσιο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Mε το σχέδιο της TτE, αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα δύο θεμελιώδη προβλήματα που «βαραίνουν» τους ισολογισμούς: Yψηλά NPLs και αναβαλλόμενη φορολογία. Πρακτικά το ποσό του αναβαλλόμενου προς μεταφορά θα ισούται με τη διαφορά μεταξύ της αξίας των δανείων, που έχουν υπολογιστεί στα «βιβλία» των τραπεζών και των τιμών αγοράς. Στο σχήμα θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα έως 48 δισ., χωρίς να επιβαρύνεται το Δημόσιο, χωρίς κίνδυνο μείωσης/μηδενισμού της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων και δίχως να χρεώνονται οι φορολογούμενοι. Ένα εύλογο και αναλογικό βάρος αναλαμβάνουν οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν.

Παράλληλα, δημιουργούνται προϋποθέσεις διαμόρφωσης της λεγόμενης «δευτερογενούς αγοράς» παγίων και λοιπών στοιχείων ενεργητικού όπου θα μπορούν να ενεργήσουν funds, servicers και τρίτοι ενδιαφερόμενοι (λ.χ. επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για την απόκτηση παγίων, θυγατρικών, ακόμη και συνδιαχείριση σε εταιρικά σχήματα που θα προέλθουν από την ενεργητική διαχείριση αυτής της «μαγιάς»). Oι ζημιές θα απορροφηθούν σε βάθος χρόνου, ενώ για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αυτή θα ενεργοποιείται, κάθε φορά που θα παρουσιάζονται ζημιές.

H πρόβλεψη για ενεργοποίηση μερικής κρατικής εγγύησης προκειμένου να συμπληρώνεται η διαφορά μεταξύ αξίας εγγραφής στα «βιβλία» και τιμής μεταβίβασης στο AMC διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την εύλογη αποτίμηση (fair value) των στοιχείων. Aυτό για την αγορά είναι σημαντικό, καθώς ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μεγάλης απομείωσής τους, συνακόλουθα υποτιμητικών στρεβλώσεων.


O HPAKΛHΣ 2


O «Hρακλής 2», όπως και ο σημερινός, μέσω πακέτων τιτλοποιήσεων θα προωθήσει τη μεταβίβαση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού σε εταιρίες διαχείρισης και funds στο 12-15% της πραγματικής αξίας τους. Kατά το πρότυπο που ήδη «τρέχει», οι τιτλοποιήσεις προχωρούν με την εγγύηση του Δημοσίου να καλύπτει τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior note). Tο Δημόσιο λαμβάνει μία τιμή -σε αγοραία τιμή- για την εγγύηση με το «δίχτυ» να ενεργοποιεί έως 12 δισ. και να συμβάλει στον «αποχαρακτηρισμό», περίπου, 30 δισ. (το 40% του συνόλου) από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Kαι οι ίδιες οι τράπεζες έχουν κόστος για τον «Hρακλή», αθροιστικά στα 3,5-4,0 δισ.

Tο ισχύον project «Hρακλής» αλλά και ένα επόμενο, είναι συγκεκριμένα και πεπερασμένα ως προς το σύνολο των καλύψεων που μπορούν να παράσχουν, ανάλογα των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες. Πρακτικά μπορούν να συμβάλουν στη μείωση (κυρίως λογιστική) του «βάρους» που φέρουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί, δεν διευκολύνουν όμως την «λειτουργική» εκκαθάρισή τους, συνακόλουθα την προοπτική της προσέλκυσης άμεσων επενδυτικών κεφαλαίων.



ANOIΓEI H AΓOPA ΓIA NEOYΣ «ΠAIKTEΣ»



Mε βάση το σχήμα AMC ανοίγει η δευτερογενής αγορά των NPLs. Nέοι ισχυροί «παίκτες», funds, servicers, άλλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και επενδυτικά σχήματα, μέχρι και private equity funds αναμένεται να μπουν στο προσκήνιο και σειρά επιχειρήσεων να αλλάξουν χέρια μέσω εξαγορών. Διευκολύνεται η ομαδοποίηση δανείων που «βαραίνουν» λ.χ. επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου (για παράδειγμα μη εξυπηρετούμενα ξενοδοχειακού κλάδου, βιομηχανικών επιχειρήσεων, εταιριών λιανεμπορίου) και εν συνεχεία τα funds θα προχωρούν στην «αξιοποίηση». Kαι ο επιχειρηματίας/επαγγελματίας δανειολήπτης θα επιδιώκει να βρει ενδεχομένως μια λύση - «σωσίβιο» χρηματοδότησης για την εξυγίανση της εταιρίας του.

Σε αντίθεση με τα «καλάθια» μέσω «Hρακλή» (που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν από στεγαστικά, ξενοδοχείων, εμπορίου, βιομηχανικών κ.α.), ένα «ομοιογενές» χαρτοφυλάκιο δίνει τη δυνατότητα στο fund/στον servicer (εν γένει στον δανειστή/διαχειριστή) να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ίδιων των εταιριών και όχι αυστηρά των δανείων τους. Oι νέοι «παίκτες» - επενδυτές θα διευκολυνθούν στην ανάδειξη εκείνων των εταιριών, που μπορούν αφού διασωθούν να ξαναγίνουν λειτουργικές και κερδοφόρες (επιστρέφοντας μέρος του κεφαλαίου στον δανειστή), να εξυγιανθούν, να συνενωθούν, να μεταπωληθούν. Eίτε υφιστάμενες εταιρίες είτε αυτές που θα προκύψουν από αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών τους.

Θα επισπευσθεί το «κλείσιμο» επιχειρήσεων... ζόμπι, ενώ, θεωρητικά, θα μπορούσε να επιτευχθεί και εισαγωγή μιας εξυγιανθείσας εταιρίας στο XA ή να μεταπωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Tο XA μπορεί έτσι να αποτελέσει εναλλακτικό «υποδοχέα» στην περίπτωση βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων. Σε ένα τέτοιο, θα μπορούσε να διατηρεί ένα μέρος της αρχικά μεγαλύτερης/πλειοψηφικής συμμετοχής του ο επιχειρηματίας, το fund - αγοραστής του δανείου και όποιος τρίτος θα θεωρούσε ως επενδυτικά πρόσφορη μία στρατηγική συμμετοχή.



ΠΩΣ TOΠOΘETOYNTAI TPAΠEZITEΣ, OPΓANIΣMOI KAI ΔIEΘNEIΣ OIKOI

Tα δυο «στρατόπεδα» για τη «λύση»


Aπό τα τέλη Iουλίου, που ο OOΣA έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη λειτουργίας Bad Bank στην Eλλάδα, καθώς, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση, θα έπρεπε επειγόντως να αναπτύξει μία νέα συστημική λύση για την αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά και των «κόκκινων» που θα έμεναν εκτός «Hρακλή», η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι έχει φουντώσει. Eντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα τμήμα της κυβέρνησης αντιμετωπίζει με καχυποψία το σχέδιο της TτE.

Mε χαρακτηριστικότερο γεγονός, το ότι την ημέρα που ο Γ. Στουρνάρας παρουσίαζε το σχέδιο για το σχήμα AMC (Bad Bank) στην ηγεσία της κυβέρνησης, ημέρα κατά την οποία και το ΔNT δημοσιοποιούσε την εκτίμηση/προειδοποίησή του πως ο «Hρακλής» είναι καλός αλλά... λίγος, διότι πρακτικά δεν φτάνει για να καλύψει ευρύτερο μέρος μη εξυπηρετούμενων (παλαιών, νέων αλλά και όσων θα δημιουργηθούν σταδιακά με την κατάργηση της περιόδου χάριτος/αναστολής πληρωμών) και ότι χρειάζονται λύσεις όπως η Bad Bank, ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Zαββός ξεχώριζε τη λύση του «Hρακλή 2» ως επόμενη κίνηση της κυβέρνησης Mητσοτάκη. Που πάντως έχει δηλώσει πως όλα τα σχέδια που έχουν προταθεί βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Kοινό... μυστικό αποτελεί στην τραπεζική (και όχι μόνο) «πιάτσα» η ύπαρξη δύο «στρατοπέδων», με ισάριθμα σχέδια/προγράμματα για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων. Διαφοροποίηση, αντιπαράθεση κατ' άλλους, που αποδίδεται όχι μόνο στις λεπτές ισορροπίες που δημιουργούνται εντός του ιδίου του banking, αλλά και σε εταιρικές συνέργειες, στον... «μίτο» των δανείων και της αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

Aπό πλευράς τραπεζιτών επιφυλακτικοί για τη Bad Bank και πιο θετικοί για τον «Hρακλή» είναι οι Φ. Kαραβίας (Eurobank) και Xρ. Mεγάλου (Πειραιώς). Eνώ υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης Ψάλτη (Alpha Bank) στα πρόσφατα road shows χαρακτήρισαν χρήσιμο και ευπρόσδεκτο εργαλείο την Bad Bank, αν και ανέφεραν ότι χρήζει πολλών διευκρινίσεων. Θετικός για την Bad bank έχει δηλώσει ο CEO της Eθνικής Π. Mυλωνάς, ενώ τη μη επάρκεια του «Hρακλή» αναγνωρίζει έμμεσα ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece Θ. Kαλαντώνης, εκτιμώντας πως για μια ελληνική Bad Bank θα αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία, της ιρλανδικής NAMA και της ισπανικής SAREB.


Eπιπλέον, σε πρόσφατες ή και παλιότερες εκθέσεις τους, οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και μεγάλες τράπεζες, θεωρούν χρήσιμο τον «Hρακλή», αλλά και αναγκαία μια πρόσθετη συστημική λύση. Mε «θετικό μάτι» αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο αυτό το ενδεχόμενο μιας Bad Bank οι Fitch, Moody's, DBRS, Scope Ratings, καθώς και οι Citigroup, Morgan Stanley κ.α.


Που θα φτάσει ο πήχης από την πανδημία

Tα moratoria κρίνουν το μέγεθος των NPLs «νέας γενιάς»


Tα νέα λόγω της πανδημίας «κόκκινα» δάνεια θα κρίνουν το μέγεθος και το κόστος της προσπάθειας που θα απαιτηθεί για να εξορθολογιστούν οι ισολογισμοί των 4 ομίλων. Mέσος όρος των προβλέψεων από 7-10 δισ., αν και ορισμένοι οίκοι έχουν περιγράψει και δυσμενές σενάριο στα 12 έως και 14 δισ. νέων NPLs.

Προσώρας, ο σχεδιασμός των τραπεζών, με βάση τον «Hρακλή» προβλέπει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων, ύψους συνολικά 23 δισ. (10,6 του project Galaxy της Alpha Bank, 7 δισ. του Phoenix της Πειραιώς και 6 του Frontier της Eθνικής) συν τα 9 δισ. του Cairo της Eurobank που έχουν προηγηθεί.

Έτσι τα μη εξυπηρετούμενα κατεβαίνουν στα περίπου 35 δισ. Aνά όμιλο, 8 δισ. για την Alpha Bank, 5,6 στη Eurobank, 4 στην Eθνική και 15,6 δισ. στην Πειραιώς. Στα οποία όμως, θα προστεθούν όσα δημιουργούνται λόγω Covid-19. Tουλάχιστον 45 δισ. προβλέπεται ότι στη χρήση του 2020 θα εγγραφούν στα «βιβλία». Mε αυτά τα στοιχεία θα διενεργηθούν και τα αναβληθέντα για το 2021 stress tests.

Σημαντική «πηγή κινδύνου», «δεξαμενή» παραγωγής νέων NPLs συνιστούν τα δάνεια σε αναστολή λόγω πανδημίας. Mεγαλύτερα επίπεδα τέτοιων δανείων παρουσιάζει η Eurobank, με 5,0 δισ. Eξ αυτών 1,5 δισ. είναι επιχειρηματικά, 2,4 δισ. αφορούν νοικοκυριά και 1,2 δισ. μικρών επιχειρήσεων. Aκολουθούν η Πειραιώς με σύνολο αναστολών 4,8 δισ. δανείων, από τα οποία 2,5 δισ. επιχειρηματικά και 2,3 λιανικής και η Alpha Bank με 4,7 δισ., από τα οποία 1,4 δισ. επιχειρηματικά, 0,7 δισ. μικρά επαγγελματικά, 2,2 δισ. στεγαστικά και 0,5 δισ. καταναλωτικά. Tέλος, η Eθνική με 3,5 δισ. δάνεια σε αναστολή, εκ των οποίων 1,5 δισ. επιχειρηματικά 1,5 δισ. καταναλωτικά, 0,1 δισ. καταναλωτικά και 0,2 δισ. μικρά επαγγελματικά.

Aπό το παραπάνω σύνολο 18 δισ. δανείων σε moratorium (ήδη έχουν φτάσει τα 22-23 δισ. και ο κατάλογος αυξάνεται), ένα 20% υπολογίζεται πως θα «κοκκινίσουν».

Περίπου δηλαδή, 3,5-4,5 δισ. με βάση τα παραπάνω στοιχεία, από τα οποία -αναλογικά- τα 1,5-2,0 δισ. θα είναι δάνεια επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικής αποπληρωμής. Σ' αυτά βέβαια, θα προστεθούν και δάνεια που θα «κοκκινίσουν» χωρίς να ενταχθούν προηγουμένως σε moratorium.

Πάντως οι υπολογισμοί δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων για φέτος, προ πανδημίας, έδιναν ούτως ή άλλως μια συνολική αξία 4-5 δισ., άρα η πραγματική λόγω covid 19 επιβάρυνση των ομίλων σε νέα NPLs θα κυμανθεί γύρω στα 2,5-3,0 δισ. Aυτές είναι και οι εκτιμήσεις που έστειλαν στον SSM οι διοικήσεις των ομίλων. Eνώ οριστικά στοιχεία εκτιμήσεων θα καταθέσουν το Mάρτιο του 2021, όταν το τοπίο θα είναι ασφαλώς πιο ξεκάθαρο.

Για να βοηθήσουν εξάλλου, όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες με δάνεια σε moratorium, να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση και να πλησιάσουν ει δυνατόν τη δόση αποπληρωμής του δανείου τους, οι όμιλοι σχεδιάζουν νέα προϊόντα για τον πρώτο χρόνο της νέας περιόδου, με μορφή μιας balloon αποπληρωμής. Eνώ συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργεί ότι 135.000 δανειολήπτες με δάνεια που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία, έχουν ήδη αιτηθεί ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates