.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΜΗΡΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΖΗΤΑΝΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΕΩΣ 50% ΟΙ TOUR OPERATORS ΓΙΑ ΤΟ 2021 !!!

 


Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ξενοδόχων και ξένων tour operators

της Εύας Οικονομάκη

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ ξενοδόχων και ξένων tour operators, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών για τη διαμόρφωση των τιμών στα πακέτα του 2021.

Μία χρονιά η οποία έχει χαρακτηριστεί ως χρονιά επιβίωσης από τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday, οι tour operators ζητούν από τους ξενοδόχους σε αρκετές περιπτώσεις μείωση των τιμών έως και 50% για τα πακέτα του 2021, σε σχέση με το 2019. Επικαλούμενοι ειδικούς όρους στα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί. Με την επόμενη ημέρα να βρίσκει την τουριστική αγορά αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον και με ισορροπίες που έχουν αλλάξει άρδην.

«Διαμορφώνεται ένα διαφορετικό σκηνικό στην αγορά πλέον. Δεν μιλάμε πια για early bookings.

Δεν υφίστανται προκαταβολές και περνάμε σε μία χρονιά με special offers», υπογραμμίζει στο tourismtoday ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας ότι το 70%-80% των ξενοδοχείων, έπειτα από πιέσεις των μεγάλων tour operators, προχωρούν σε ειδικές προσφορές, με τιμές μειωμένες σε ποσοστό 20%-30% μεσοσταθμικά.


“Η αγορά μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα κινηθεί με special offers.
Λίγες είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μπορούν να αντισταθούν στις πιέσεις και να διατηρήσουν τις τιμές του 2019”, συμπληρώνει ο Γρ. Τάσιος.

“Το 2021 αναμένεται να είναι μία χρονιά με ερωτηματικά. Εάν καταφέρουμε να φτάσουμε το 70% σε επίπεδο αφίξεων και το 60% σε επίπεδο εσόδων σε σχέση με το 2019, έτσι ώστε το 2022 να επιστρέψουμε στα δεδομένα του 2019 θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.

Προς το παρόν, με βάση τα δεδομένα, οι αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν το πτητικό τους πρόγραμμα με το 60% των πτήσεων του 2019”, τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνα Σβύνου.

Στρατηγική σε δύο άξονες

Την ίδια στιγμή, οι tour operators χαράσσουν νέα στρατηγική προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές που καταγράφουν τη φετινή χρονιά.

Παράγοντες της αγορές να εξηγούν πως εκείνοι που διαθέτουν τις δικές τους αεροπορικές εταιρείες δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, με δεδομένο ότι οι αερομεταφορές έχουν δεχθεί ισχυρό «χτύπημα» από την πανδημία.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρουν φορείς του τουρισμού, κάποιοι tour operators μειώνουν να εγγυημένα (guarantee) συμβόλαιά τους σε ένα ποσοστό 70%-75% από 100%. Ενώ κάποιοι άλλοι προχωρούν στη σύναψη συμβολαίων allotment, αιτούμενοι εκπτώσεις έως και 50%.

“Όσοι συνάπτουν long term συμφωνίες και μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας μειώνουν τα εγγυημένα συμβόλαιά τους και ενδεχομένως να ζητούν μικρές μειώσεις, κυρίως σε μονοψήφιο ποσοστό.

Κάποιοι άλλοι που συνάπτουν συμφωνίες με μικρότερα ξενοδοχεία που ίσως δεν έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας, ενδεχομένως να πιέζουν για μεγαλύτερες μειώσεις”, εξηγεί ο Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης e-Gov της Περιφέρειας Κρήτης.

Οπως επισημαίνει το 2020 ήταν μία χρονιά δύσκολη και για τους ξένους tour operators, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για το 2021 με επωφελείς για τους ίδιους όρους.

Οι πρώτες απαιτήσεις

Ο ξενοδοχειακός κλάδος ήταν από τους πρώτους που δέχθηκαν πιέσεις αμέσως μετά την άρση του γενικευμένου lockdown.

Με τους tour operators να σταματούν άμεσα τις πληρωμές των early bookings. Και να καταγγέλλουν συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια, δίνοντας από νωρίς μία γεύση για τη διαμόρφωση των κανόνων του παιχνιδιού για τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, το ίδιο διάστημα (τον περασμένο Απρίλιο), εκτός από τις εκπτώσεις, απαιτούσαν πίστωση από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τη σεζόν, καθώς δήλωναν πως θα εξοφλούσαν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών τους.

Όρους που όπως είχε επισημάνει τότε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, οι tour operators θα επεδίωκαν να περιλάβουν και στα συμβόλαια που θα υπογράφονταν και για την επόμενη χρονιά (το 2021).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates