.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΖΗΜΙΕΣ ΥΨΟΥΣ 215.000.000€ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020 !!!

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Με την τράπεζα να ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστεί να εγγράψει νέες προβλέψεις για το β΄ 6μηνο του 2020, δηλαδή τη περίοδο που αναμένεται να φανούν ακόμα πιο πολύ τα σημάδια της κρίσης του κορωνοϊού !!! Φυσικά η Τράπεζα Πειραιώς, όπως κι όλες οι τράπεζες, βασίζονται στο λεγόμενο "πρόγραμμα γέφυρα" και στους δανειολήπτες που θα παγιδευτούν σε αυτό, καθώς θα είναι η σανίδα σωτηρίας τους !!!




Μεγάλες ζημιές, ύψους 215 εκατ. ευρώ, εμφάνισε το α’ εξάμηνο του έτους η Τράπεζα Πειραιώς,καθώς η κρίση του κορονοϊού υποχρέωσε τη διοίκηση της τράπεζας να διπλασιάσει τις προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίες έφθασαν τα 670 εκατ. ευρώ και ήταν ο παράγοντας που οδήγησε την Πειραιώς σε ζημιές προ φόρων, έναντι μικρών κερδών (57 εκατ. ευρώ) το α’ εξάμηνο του 2019.

Παρά την προσπάθεια της διοίκησης υπό τον Χρήστο Μεγάλου να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφορία, ο διευθύνων σύμβουλος μεταθέτει πλέον το 2021 το στόχο για ισχυρή ανάκαμψη, ενώ η τράπεζα παραμένει δέσμια των προβληματικών δανείων του χαρτοφυλακίου της: από τη μια πλευρά επιχειρεί τη γρήγορη μείωσή τους με τιτλοποιήσιες, ταυτόχρονα όμως ένα μεγάλο ποσό δανείων έχουν περάσει σε αναστολή λόγω της κρίσης και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πόσα θα εξυπηρετηθούν κανονικά μετά τη λήξη της αναστολής.

Δάνεια περίπου 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών δανείων της τράπεζας έχουν περάσει σε αναστολή. Εξ αυτών, το 1,5 δισ. ευρώ είναι δάνεια σε επιχειρήσεις κλάδων που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση (τουρισμός, εμπόριο κ.α.). Η διοίκηση της τράπεζας αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσα από αυτά τα δάνεια θα γίνουν «κόκκινα» όταν λήξει η αναστολή, σημειώνει πάντως ότι ως τώρα έχουν λήξει αναστολές σε δάνεια 1 δισ. ευρώ περίπου και από αυτά μόνο το 20% «κοκκίνισαν».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, η στρατηγική της Τρ. Πειραιώς βασίζεται σε τιτλοποιήσεις, για τις οποίες όμως παραμένει αβέβαιο ποιες τιμές θα προσφέρουν οι επιενδυτές και σε ποιο βαθμό θα υποχρεωθεί η τράπεζα να εγγράψει νέες ζημιές.

Όπως ανέφερε η διοίκηση για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων Phoenix (€2δισ.), η προκαταρκτική αξιολόγηση από οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης έχει ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνοντας το ύψος των senior ομολογιών. Στη συναλλαγή Vega, ύψους €5δισ., το απαιτούμενο επιχειρηματικό σχέδιο και το στάδιο της προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο τέλος Ιουλίου η τράπεζα έλαβε και δεσμευτική προσφορά για το χωρίς εξασφαλίσεις χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ Iris, ύψους €0,6δισ., αλλά δεν δόθηκαν σήμερα περισσότερες πληροφορίες για το ποσό της προσφοράς.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, με τις νέες προβλέψεις που σχηματίσθηκαν το β' τρίμηνο του έτους, ύψους 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 17 εκατ. ευρώ συνδέονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας, η Πειραιώς έχει σχηματίσει κατά το α' εξάμηνο προβλέψεις συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει ότι το β' εξάμηνο δεν θα χρειασθεί να εγγραφούν και άλλες προβλέψεις λόγω της πανδημίας, κάτι που θα διευκολύνει το πέρασμα σε κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates