.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΕ: ΜΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ !!! Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΤΑ ΕΦΕΡΕ ΟΛΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ !!!

ΑΦΟΥ ΨΑΛΙΔΙΣΑΝ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ(ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ) ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Η ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ....
Παράλληλα, έρχεται επιβολή πανευρωπαϊκού ψηφιακού τέλους το αργότερο έως 1/1/2023, ενώ θα επεξεργαστεί επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές !!! Ενώ κερασάκι στην τούρτα είναι πως το διάστημα "λειτουργίας" του Ταμείου Ανάκαμψης ο γερμανικός άξονας, δηλαδή Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και φυσικά η ίδια η Γερμανία θα θα μειώσουν την ετήσια συνεισφορά τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση !!!
Κατάλαβες τώρα ποιοι πρέπει να πανηγυρίζουν ;;;




Διαβάστε αναλυτικά τι μεταδίδει το euro2day.gr :

Γράφοντας απλώς τη λέξη «Συμφωνία», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό, μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων που διήρκεσε σχεδόν πέντε ημέρες.

Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμφωνία αφορά σε ένα μπουκέτο επιχορηγήσεων ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια που ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ, τα οποία συνθέτουν ένα πακέτο ύψους 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους για το πού έγειρε η ζυγαριά, στο μείγμα του πακέτου ανάκαμψης των χτυπημένων από την κρίση οικονομιών των 27 της ΕΕ.

Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό μεταφράζεται σε ένα γερό ψαλίδισμα 22% στις επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης και για να ισορροπήσει το συνολικό ποσό, παραμένοντας στα 750 εκατ. ευρώ, τα δάνεια πάνε 44% παραπάνω από την αρχική συζήτηση.

Με άλλα λόγια, η «οριακή περιεκτικότητα» που καθεμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές θα ήταν διατεθειμένη να συμφωνήσει ότι τη θεωρεί πιο κοντά στον χαρακτηρισμό «αμοιβαία δίκαιη» διαμορφώνεται σε 52% έναντι 48%, επιχορηγήσεις έναντι δανείων, αντίστοιχα, στο μείγμα. Η αρχική σύνθεση, 66,66% έναντι 33,33%, αντίστοιχα, αποδείχθηκε φιλόδοξη, ξεγυμνώνοντας τον διχασμό και τη διαίρεση που κυριαρχούν στους κόλπους της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη συμφωνία στη συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, δήλωσε πως «η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό αποτελούν ένα σήμα πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει».

«Η Ευρώπη έχει τη φαντασία και το θάρρος να σκέφτεται μεγαλεπήβολα, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη στο σύνολό της έχει τώρα μια μεγάλη πιθανότητα να βγει ισχυρότερη από την κρίση. Απόψε έγινε ένα μεγάλο βήμα προς την ανάκαμψη».

«Έχουμε τώρα νέες ροές εσόδων για την ΕΕ, που συνδέονται με τις αποπληρωμές του δανεισμού για την ανάκαμψη. Ο νέος προϋπολογισμός θα τροφοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Green Deal και την ψηφιοποίηση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η συμφωνία δείχνει πως τα 27 κράτη-μέλη μπορούν να σταθούν ενωμένα, με κοινή πίστη στο μέλλον τους. «Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό σήμα πως η Ευρώπη είναι μια δύναμη δράσης», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Σημείωσε πως για πρώτη φορά τα χρήματα της ΕΕ θα συνδέονται με το κράτος δικαίου, ενώ τόνισε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα «μεταμορφώσουν το πρόσωπο της Ευρώπης».

«Έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από τα χρήματα. Έχει να κάνει με τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις δουλειές τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω πως αυτή η συμφωνία θα θεωρηθεί ως καθοριστική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά επίσης θα μας ωθήσει στο μέλλον».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό σήμα πως η ΕΕ μπορεί να αναλάβει κοινή δράση, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως τα συμπεράσματα της συνόδου είναι «πραγματικά ιστορικά». «Υπήρξαν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι πεπεισμένος πως το σχέδιο ανάκαμψής μας και ο προϋπολογισμός μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κρίσης της Covid-19».

Τα μεσάνυχτα περίπου ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε πως μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, ο Σαρλ Μισέλ «ζήτησε διάλειμμα για έναν περιορισμένο αριθμό τεχνικών προσαρμογών».

Τα συμπεράσματα της Συνόδου

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, αναφέρονται μεταξύ άλλων πως η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της χρειάστηκε να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα για να διατηρήσουν την υγεία των πολιτών και να αποτρέψουν την κατάρρευση της οικονομίας. «Σταδιακά βγαίνουμε από την οξεία υγειονομική κρίση. Ενώ εξακολουθεί να απαιτείται η απόλυτη επαγρύπνηση για την υγειονομική κατάσταση, η έμφαση τώρα στρέφεται στην άμβλυνση της κοινωνικοοικονομικής ζημιάς. Αυτό απαιτεί μια πρωτοφανή προσπάθεια και μια καινοτόμο προσέγγιση, που θα καλλιεργεί τη διακυβέρνηση, την ανθεκτικότητα και τη μεταμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατόπιν αιτήματος των επικεφαλής των κρατών ή κυβερνήσεων, η Κομισιόν παρουσίασε στο τέλος του Μαΐου ένα ευρύ πακέτο που συνδυάζει το μελλοντικό Πολυετές Χρηματοοικονομικό Πλαίσιο (MFF) και μια συγκεκριμένη προσπάθεια ανάκαμψης στο πλαίσιο του Next Generation EU (NGEU).

Στη βάση των εκτεταμένων διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο επίπεδο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της εργασίας που έγινε στο Συμβούλιο, τα συμπεράσματα παρουσιάζουν μια ισορροπημένη λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις θέσεις όλων των κρατών-μελών. Είναι ένα φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πακέτο που συνδυάζει το κλασικό MFF με μια έκτακτη προσπάθεια ανάκαμψης, που έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς κρίσης προς το συμφέρον της ΕΕ.

Το NGEU και το MFF πάνε μαζί. Χρειαζόμαστε την προσπάθεια ανάκαμψης ως μια γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση σε μια προσωρινή πρόκληση, όμως αυτό δεν θα φέρει το επιθυμητό και βιώσιμο αποτέλεσμα, αν δεν συνδέεται αρμονικά με το παραδοσιακό MFF, που έχει διαμορφώσει τις πολιτικές προϋπολογισμού μας από το 1988 και προσφέρει μακροπρόθεσμη προοπτική».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, «τα επιπλέον κεφάλαια που θα παραχθούν από τον δανεισμό της ΕΕ θα εκταμιευθούν ως επιχορηγήσεις και δάνεια μέσω των εργαλείων και προγραμμάτων του MFF. Αυτό διασφαλίζει τη συνέπεια και τη συνεκτικότητα. Τόσο το NGEU όσο και το MFF θα βοηθήσουν ώστε να μεταμορφωθεί η ΕΕ μέσω των σημαντικών πολιτικών της, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Green Deal, την ψηφιακή επανάσταση και την ανθεκτικότητα».

Ως προς το NGEU, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Tο σχέδιο για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα χρειαστεί τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπει η Ένωση σταθερά στον δρόμο μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διορθώνοντας την άμεση ζημιά που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις πράσινες και ψηφιακές προτεραιότητες της ΕΕ. Το MFF, ενισχυμένο από το NGEU, θα είναι το βασικό ευρωπαϊκό εργαλείο.

- Για να παρασχεθούν στην Ένωση τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία της Covid-19, η Κομισιόν θα εξουσιοδοτηθεί να δανείσει κεφάλαια εκ μέρους της Ένωσης στις κεφαλαιαγορές. Η διαδικασία θα μεταφερθεί στα προγράμματα της ΕΕ, σύμφωνα με την NGEU.

- Δεδομένου ότι το NGEU είναι μια έκτακτη αντίδραση σε αυτές τις προσωρινές αλλά ακραίες συνθήκες, οι εξουσίες που θα δοθούν στην Κομισιόν να δανείζει είναι ξεκάθαρα περιορισμένες σε μέγεθος, διάρκεια και σκοπό.

- Η Κομισιόν θα εξουσιοδοτηθεί να δανείσει κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για λογαριασμό της Ένωσης έως του ποσού των 750 δισ. ευρώ σε τιμές 2018. Η νέα δραστηριότητα καθαρού δανεισμού θα σταματήσει το αργότερο στο τέλος του 2026. Η Ένωση θα χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές με αποκλειστικό σκοπό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης της Covid-19.

- Τα κεφάλαια που θα δανειστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για δάνεια έως του ποσού των 360 δισ. ευρώ σε τιμές 2018 και για δαπάνες έως του ποσού των 390 δισ. ευρώ σε τιμές 2018.

- Η αποπληρωμή θα είναι προγραμματισμένη, σύμφωνα με την αρχή της καλής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η σταθερή και προβλέψιμη μείωση των υποχρεώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2058. Τα ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν για πληρωμές τόκων, όπως προβλέπεται, θα χρησιμοποιηθούν για πρόωρες αποπληρωμές πριν το τέλος του MFF 2021-2027, με ελάχιστο ποσό, και μπορούν να αυξηθούν πάνω από αυτό το επίπεδο υπό την προϋπόθεση πως έχουν παρουσιαστεί νέες ίδιες πηγές.

- Τα ποσά που αναμένονται από την Ένωση σε μια δεδομένη χρονιά για την αποπληρωμή του αρχικού ποσού δεν θα υπερβαίνουν το 7,5% του μέγιστου ποσού των δαπανών 390 δισ. ευρώ.

- Τα ποσά στο πλαίσιο το NGEU για τα ξεχωριστά προγράμματα κατανέμονται ως εξής:

  • Recovery and Resilience Facility (RFF): 672,5 δισ. ευρώ. Από τα οποία, δάνεια: 360 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις 312,5 δισ. ευρώ.
  • ReactEU: 47,5 δισ. ευρώ
  • Horizon Europe: 5 δισ. ευρώ
  • InvestEU: 5,6 δισ. ευρώ
  • Rural Development: 7,5 δισ. ευρώ
  • Just Transition Fund (JTF): 10 δισ. ευρώ
  • RescEU: 1,9 δισ. ευρώ
  • Σύνολο: 750 δισ. ευρώ


Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης:

- Το 70% των επιχορηγήσεων που θα δοθούν μέσω του RRF θα δεσμευτούν στα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευτεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2023. Κατά κανόνα, ο μέγιστος όγκος των δανείων για κάθε κράτος-μέλος δεν θα υπερβαίνει το 6,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος του.

- Τα κράτη-μέλη θα προετοιμάσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που θα ορίζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα των κρατών-μελών για τα έτη 2021-2023. Τα σχέδια αυτά θα εξετάζονται και θα προσαρμόζονται αναλόγως το 2022, προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη η τελική κατανομή των πόρων για το 2023.

- Τα σχέδια για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα θα εξετάζονται από την Κομισιόν εντός δύο μηνών από την υποβολή τους. Τα κριτήρια της συνέπειας με τις συστάσεις για την κάθε χώρα, καθώς και την ενίσχυση της προοπτικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας των κρατών-μελών θα χρειαστούν τους υψηλότερους βαθμούς στην αξιολόγηση. Προαπαιτούμενο για μια θετική αξιολόγηση θα είναι και η αποτελεσματική συνεισφορά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η αξιολόγηση των σχεδίων θα εγκρίνεται από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία επί προτάσεως της Κομισιόν, μέσω μιας πράξης εφαρμογής που το Συμβούλιο θα προσπαθεί να υιοθετήσει εντός 4 εβδομάδων από την πρόταση.

Η θετική αξιολόγηση των αιτημάτων για πληρωμή θα υπόκεινται στην ικανοποιητική υλοποίηση των σχετικών οροσήμων και στόχων.

Η Κομισιόν θα ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής για την ικανοποιητική υλοποίηση των σχετικών οροσήμων και στόχων. Η Οικονομική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή θα προσπαθεί να καταλήξει σε ομοφωνία. Αν όμως ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη θεωρήσουν πως υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική υλοποίηση των σχετικών οροσήμων και στόχων, μπορεί να ζητήσουν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θέσει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ως προς το MFF, στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται μεταξύ άλλων πως το συνολικό ποσό των δεσμεύσεων ανέρχεται σε 1.074,3 δισ. ευρώ, ποσό «κατά τι χαμηλότερο από αυτό του Φεβρουαρίου», λόγω της φιλόδοξης προσπάθειας ανάκαμψης της Ευρώπης.

- Τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα της Ένωσης θα προστατεύονται σύμφωνα με τις γενικές αρχές που υπάρχουν στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των χρηματοοικονομικών συμφερόντων της Ένωσης» καθώς και «τη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου».

- Η κατανομή του RescEU θα είναι 1,1 δισ. ευρώ. Για την υγεία θα αυξηθεί στο 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισόν, ως αντίδραση για την Covid-19.

- Η ΕΕ θα εργαστεί τα επόμενα χρόνια προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος των ιδίων πηγών της και θα εισαγάγει νέες ίδιες πηγές (σ.σ. εσόδων). «Ως ένα πρώτο βήμα, μια νέα ίδια πηγή που θα βασίζεται σε μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απορρίμματα θα παρουσιαστεί και εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Ως βάση για επιπλέον ίδιες πηγές, η Κομισιόν θα θέσει το πρώτο εξάμηνο του 2021 προτάσεις για έναν διασυνοριακό μηχανισμό προσαρμογής για τον άνθρακα καθώς και για ένα ψηφιακό τέλος, με στόχο την εισαγωγή τους το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2023. Στο ίδιο πνεύμα, η Κομισιόν θα θέσει πρόταση για ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα ETS, πιθανότατα επεκτείνοντάς το στην αεροπλοΐα και τη ναυτιλία. Τέλος, η Ένωση θα εργαστεί προς την εισαγωγή άλλων ιδίων πόρων, που μπορεί να περιλαμβάνουν Φόρο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών. Τα έσοδα από τις νέες ίδιες πηγές που θα εισαχθούν μετά το 2021 θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή του δανεισμού στο πλαίσιο του NGEU.

Επίσης, αναφέρεται πως για την περίοδο 2021-2027, θα μειωθεί η ετήσια συνεισφορά της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας.

Περισσότερα στο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates