.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ IV ΤΑ STRESS TESTS ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟ 2020 !!!



Η Βασιλεία ΙV θέτει επίπεδα σε ότι αφορά τον σταθμισμένο κίνδυνο ενεργητικού των τραπεζών και οδηγεί σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες...

Ο πονοκέφαλος πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες λόγως των όσων προβλέπει η Βασιλεία IV, έχει αρχίσει να βασανίζει τα τραπεζικά κέντρα της Ευρώπης και ασφαλώς δεν αφήνει αδιάφορες και τις ευάλωτες ελληνικές τράπεζες.

Ομως πουθενά στο ευρωπαϊκό στερέωμα δεν φαίνονται εύκολες οι αντλήσεις κεφαλαίων και έτσι αναδεικνύεται η ανάγκη όχι μόνον επίσπευσης της τραπεζικής ενοποίησης αλλά και επιτάχυνσης της ένωσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών καθώς μόνον μια ανάταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μπορεί να επιλύσει το θέμα στο σύνολό του.

Πως έχει η κατάσταση

Την προσαρμογή των επικείμενων stress tests ώστε αυτά να λάβουν υπόψη τις ανάγκες που προκύπτουν για τις τράπεζες από τη Βασιλεία ΙV φαίνεται πως προετοιμάζει με σπουδή η ΕΚΤ. 

Είναι γνωστό ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί για κεφαλαιακή επάρκεια της Βασιλείας ΙV έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ευρωπαίκών τραπεζών καθώς η εκτίμηση είναι ,πως τελικώς θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια.

Οι προσαρμογές στη Βασιλεία ΙV ως αναθεώρηση της Βασιλείας ΙΙΙ ξεκινούν από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και ολοκληρώνονται το 2027.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δείξει τη δέουσα προσοχή οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς είναι πολύ πιθανόν να χάσουν κομμάτι της ανταγωνιστικότητάς τους σε σχέση με τους αμερικανούς ανταγωνιστές τους αφού ορισμένες εξ' αυτών θα υποχρεωθούν να αντλήσουν κεφάλαια σε μία περίοδο που ο οικονομικός κύκλος στην Ευρώπη δείχνει υφεσιακός όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν.

Σε ότι αφορά τον ταλαίπωρο ευρωπαϊκό νότο ούτε λόγος να γίνεται πως τα πιστωτικά του ιδρύματα θα χρειαστούν κεφάλαια ενόψει μιας τέτοιας προσαρμογής

Η Βασιλεία ΙV θέτει επίπεδα σε ότι αφορά τον σταθμισμένο κίνδυνο ενεργητικού των τραπεζών που είναι και ο βασικός δείκτης ο οποίος οδηγεί συχνά σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά η τραπεζική ένωσης στην Ευρώπης δείχνει να έχει καθυστερήσει, παρά το γεγονός πως τα θεμέλια έχουν ήδη τεθεί.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates