.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΣΤΙΣ...196.000 ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ !!!

ΕΝΑΝΤΙ 235.000 ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ 31/12/2017
Σε 196.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια (μάλιστα ο αριθμός είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη), όπως ανέφερε κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών ο επίτροπος Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Δημήτριος Κωστάκης.



Η γενική συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων, της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πέππα, του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννη- Κωνσταντίνος Χαλκιά, κ.ά.

Κατά την ομιλία της στις εργασίες της γενικής συνέλευσης η πρόεδρος του ΣτΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «το πρόβλημα της Δικαιοσύνης συνδέεται άρρηκτα με τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους». Η ίδια τόνισε μάλιστα πως «όσοι νομίζουν ότι έχουν έτοιμες λύσεις αυταπατώνται και κινούνται στα όρια του λαϊκισμού». Οι λύσεις, προσέθεσε, «χρειάζονται μελέτη, συνεργασία των φορέων και φυσικά σύμπραξη των δικαστών».

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε όμως και στο δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων για να τονίσει πως ο έλεγχος αυτός αποτελεί εργαλείο του κράτους. «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων αποτελεί εργαλείο του κράτους δικαίου και δεν προσφέρεται για πρωτοσέλιδα εφημερίδων» επισήμανε η πρόεδρος του ΣτΕ και προσέθεσε: «Πρέπει να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί στο θέμα αυτό. Να διακρίνουμε μεταξύ της συγγραφής ενός επιστημονικού άρθρου από νέο επιστήμονα και της δικαστικής απόφασης. Χρειάζεται πάνω απ' όλα υπευθυνότητα. Αποφάσεις - βόμβες που ανακοινώνονται από δικηγορικά γραφεία ή από τον Τύπο, πάνω σε θέματα που θίγουν ευάλωτα τμήματα πληθυσμού, πριν επιληφθεί το αρμόδιο δικαστήριο μόνο σύγχυση προκαλούν και αποτελούν εκδήλωση λαϊκισμού».

Ακόμη, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στις «συχνές μεταβολές των φορολογικών ρυθμίσεων» που όπως είπε, «δεν διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης, ούτε βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε «οι εκκρεμείς υποθέσεις στα 9 Διοικητικά Εφετεία και τα 30 Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας ανέρχονταν στις 31-12-2018 σε 196.000, έναντι 235.000 στις 31-12-2017, 281.000 στις 31-12-2016, 357.000 στις 31-12-2014 και 444.000 στις 31-12-2012.

Όπως τόνισε ο κ. Κωστάκης σημειώνεται πολύ μεγάλη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων κατά την τελευταία εξαετία, εξέλιξη που σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στην εντατική προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας των διοικητικών δικαστών και των υπαλλήλων της γραμματείας των διοικητικών δικαστηρίων, στην αύξηση κατά 40 των οργανικών θέσεων των διοικητικών δικαστών κατά τα έτη 2016 και 2017 και σε νομοθετικές κ.λπ. ρυθμίσεις.

Ο κ. Κωστάκης μίλησε όμως για τα προβλήματα στέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων και ειδικά αυτών του Πειραιά.

«Αν εξαιρέσουμε ορισμένα διοικητικά δικαστήρια (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Σύρου, Μυτιλήνης, Χαλκίδας, Ρόδου, Βέροιας, Καβάλας, Κομοτηνής, Κέρκυρας και Βόλου) τα οποία στεγάζονται σε κτίρια αντάξια της αποστολής τους, αρκετά από τα υπόλοιπα στεγάζονται σε διαμερίσματα - γραφεία πολυκατοικιών» επισήμανε ο κ. Κωστακης περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση όσον αφορά στο κτιριακό ζήτημα των διοικητικών δικαστηρίων. Περιέγραψε χαρακτηριστικά: «Η πλειονότητα των τελευταίων αυτών δικαστηρίων στερείται ακροατηρίου και οι δικογραφίες μεταφέρονται, κατά τις δικασίμους, στα κτίρια όπου στεγάζονται τα πολιτικά δικαστήρια και επιστρέφουν, στη συνέχεια, από αυτά, με όλους τους κινδύνους για την ασφάλεια του περιεχομένου τους. Ειδικώς, όσον αφορά τα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά (Εφετείο και Πρωτοδικείο) αυτά στεγάζονται σε γραφεία πολυκατοικιών παλαιάς κατασκευής, παντελώς ακατάλληλα για την στέγαση δικαστικών υπηρεσιών».

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Αγγελική Λαϊνιώτη, μίλησε για κοινωνικές και πολιτικές ανισότητες, ενώ αναφέρθηκε και σε άνοδο της δύναμης «των εθνικιστικών πολιτικών σχηματισμών και μάλιστα σε χώρες προοδευτικές και δημοκρατικές προκαλεί ανησυχίες».

Η κ. Λαϊνιώτη, αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επισημάνει: «Σήμερα, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, παρατηρείται στην Ευρώπη σαφής υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης, κατά την οποία η ενδυνάμωσή του είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, λόγω του ότι ο κυριότερος αποδέκτης των οικονομικών κραδασμών είναι οι αδύναμες μερίδες του πληθυσμού. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να προβληματιστούν από την ενδυνάμωση ευρωσκεπτικιστικών αντιλήψεων και πρακτικών εσωστρέφειας σε χώρες που εμφορούνταν για δεκαετίες από δημοκρατικές αξίες και ιδεώδη, γιατί η ενδυνάμωση τέτοιων αντιλήψεων έχει δράση αργή μεν, αλλά διαβρωτική της ενότητας των κρατών μελών».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σαρλής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σύνταξη του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και επισήμανε την αναγκαιότητα συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των δικαστών για το καλός της Δικαιοσύνης.


πηγη lawandorder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates