«Η φτώχεια δεν είναι σοσιαλισμός», διακήρυξε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στα μέσα Αυγούστου, μιλώντας σε κορυφαίο όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου πρόβαλε ως ουσιαστική προϋπόθεση του «σοσιαλισμού» τη συλλογική ευημερία.
Σε όσους αναρωτήθηκαν αν αυτό ήταν η προαναγγελία μιας βίαιης αναδιανομής του πλούτου από τους ζάμπλουτους της ιλιγγιώδους κινεζικής ανάπτυξης στους φτωχούς και καρτερικούς συντελεστές της, η απάντηση ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι»: η ιδιωτική οικονομία έχει συμβάλει στο 60% της αύξησης του ΑΕΠ εδώ και τέσσερις δεκαετίες και στο 90% των θέσεων εργασίας, ως εκ τούτου η ιδιοκτησία είναι απαραίτητο συστατικό της συλλογικής ευημερίας και επομένως ιερή. Και αναμφισβήτητα στον σκληρό πυρήνα και της ιδιοκτησίας και της ευημερίας βρίσκεται η κατοικία, το όνειρο εκατοντάδων εκατομμυρίων Κινέζων που συνωστίζονται στις τεράστιες μεγαλουπόλεις και βιομηχανικές ζώνες.
Εδώ και μήνες, εκατομμύρια μελλοντικοί ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλά και χιλιάδες επενδυτές του real estate στην Κίνα βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Και αναρωτιούνται αν η ηγεσία της Κίνας προτίθεται να αποδείξει τη συνέπεια των διακηρύξεών της. Ο γιγάντιος όμιλος Evergrande, δεύτερος σε μέγεθος όμιλος ακινήτων στην Κίνα και στην 122η θέση στον κόσμο σε έσοδα και αξία ενεργητικού σύμφωνα με το Fortune, απειλείται με χρεοκοπία.
Και οι μεν πελάτες του φοβούνται ότι θα χάσουν και τις προκαταβολές και τα διαμερίσματα που έχουν αγοράσει, οι δε επενδυτές - κάτοχοι ομολόγων της εταιρείας, ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Την τρίτη μάλιστα συνέβη το ασυνήθιστο για την Κίνα, εξαγριωμένοι επενδυτές να πολιορκήσουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Σεντζέν απαιτώντας εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν για τα ομόλογα που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν. Ενα σχέδιο σταδιακής εξόφλησης σε βάθος διετίας – 10% τώρα και δόσεις 10% ανά τρίμηνο- που τους παρουσίασε η εταιρεία μάλλον ενίσχυσε την ανησυχία και τον θυμό τους.
Καταγγελίες
Πέραν της διαδήλωσης, στη «Λαϊκή Ημερησία», την επίσημη εφημερίδα του Κ.Κ. Κίνας, εκατοντάδες μικροεπενδυτές, μέτοχοι και αγοραστές ακινήτων της Evergrande έχουν εδώ και μήνες ανοίξει φόρουμ καταγγελιών, απαιτώντας παρέμβαση της ηγεσίας. Ωστόσο, οι πιο καχύποπτοι καταλογίζουν στην κινεζική ηγεσία συνενοχή, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για σταδιακή αποθέρμανση της αγοράς ακινήτων, που έχει πάρει διαστάσεις φούσκας. Το βασικό εργαλείο πίεσης ήταν η αυστηροποίηση των όρων πρόσβασης των κατασκευαστικών ομίλων στον τραπεζικό δανεισμό.
Η Evergrande έχει δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών ύψους 300 δισ. δολαρίων, καθώς οι πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις οφειλές της. Βεβαίως, η εταιρεία με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ διέψευσε ότι επίκειται πτώχευσή της, αλλά προειδοποίησε ότι η πτώση των πωλήσεών της θα συνεχιστεί και αυτόν τον μήνα επιδεινώνοντας την ταμειακή της ρευστότητα. Κατηγόρησε μάλιστα για την εξέλιξη «συστηματικές αρνητικές αναφορές των ΜΜΕ», υπονοώντας έναν υπόγειο πόλεμο από ανταγωνιστές της ή και από την κρατική ηγεσία της Κίνας.
Το Δ.Σ. της εταιρείας όρισε συμβούλους να εισηγηθούν ένα σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης του ομίλου και λύσεις για να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα της ρευστότητας. Η μετοχή της εταιρείας έχασε χθες πάνω από 11%, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει χάσει 75%. Οι εξελίξεις έχουν παρασύρει και τις θυγατρικές της, ανάμεσά τους και εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων που ο όμιλος την προωθεί για πώληση, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, ενώ παρέσυραν σε πτώση 1,21% το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Πέραν του προβλήματος του χρέους της, η Evergrande είναι εκτεθειμένη και στους αγοραστές των ακινήτων της. Περίπου 1,5 εκατ. ακίνητα που έπρεπε να παραδοθούν τον Ιούνιο, αξίας 200 δισ. δολαρίων, παραμένουν ημιτελή λόγω αδυναμίας του ομίλου να πληρώσει τους εργολάβους. Ετσι, η Evergrande, εκτός από «αποθετήριο» ενός τεράστιου όγκου γιαπιών, κινδυνεύει να πολλαπλασιάσει το χρέος της καθώς είναι υποχρεωμένη να εξοφλήσει τις υποθήκες των στεγαστικών δανείων που πήραν οι πελάτες της.
Η Evergrande είναι η δεύτερη σε έσοδα εταιρεία real estate στην Κίνα (79 δισ. δολάρια το 220) και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 150 δισ. δολαρίων. Εχει 123.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε 280 πόλεις της Κίνας. Εχει επίσης την ποδοσφαιρική ομάδα της Γκουανγκτζού, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τουριστικά πρακτορεία, συμπλέγματα ψυχαγωγίας, μονάδες υγείας, ΜΜΕ, ασφαλιστική εταιρεία κ.ά. Εδρα της είναι η Σεντζέν, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, αν και η εταιρεία- ομπρέλα (holding) είναι εγκατεστημένη στα νησιά Κέιμαν, προφανώς για τους γνωστούς λόγους φοροαποφυγής, που ίσως είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η ηγεσία της Κίνας δεν ανέχεται πλέον την πληθωρική αλλά και προβληματική δραστηριότητα της 25χρονης εταιρείας, αλλά και πιθανά μια εξήγηση της υπερχρέωσής της.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου