ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

MOODY'S: ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

 


Ισχυρό πλήγμα αναμένεται να επιφέρουν στις εμπορικές τράπεζες τα ψηφιακά νομίσματα, η χρήση των οποίων αξιολογείται στο πλαίσιο του project Dunbar, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε σχετικό σχόλιό του.

Πιο συγκεκριμένα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μαζί με τις κεντρικές τράπεζες της Σιγκαπούρης (σταθερό Aaa), της Αυστραλίας (σταθερό Aaa), της Μαλαισίας (σταθερό A3) και της Νότιας Αφρικής (Ba3 αρνητικό), άρχισαν να τεστάρουν τη χρήση κρατικών ψηφιακών νομισμάτων (CBDC), με σκοπό κάποια στιγμή να γίνουν εφικτές με αυτά διασυνοριακές συναλλαγές.

Το project, που ονομάζεται Dunbar, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας, για ταχύτερες, φθηνότερες και ασφαλέστερες διασυνοριακές πληρωμές και διακανονισμους μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Moody’s, η υιοθέτηση των CBDC θα ήταν credit negative για τις τράπεζες λόγω των χαμηλότερων τελών και προμηθειών – ιδιαίτερα για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε ξένο νόμισμα.

Κατά τ’ άλλα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η BIS και διάφορες κεντρικές τράπεζες δοκιμάζουν πολλά και διαφορετικά CBDC σε μια ενιαία πλατφόρμα για διασυνοριακές συναλλαγές. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Νωρίτερα το 2021, οι κεντρικές τράπεζες της Σιγκαπούρης και της Γαλλίας δοκίμασαν επιτυχώς διασυνοριακές συναλλαγές με διασυνοριακό CBDC.

Σημειώνεται πως τα έσοδα που παράγουν οι τράπεζες από διασυνοριακές συναλλαγές είναι σημαντικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τράπεζες δημιούργησαν έσοδα περίπου 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διασυνοριακές συναλλαγές το 2019, με βάση τα στοιχεία της McKinsey, μιας εταιρείας συμβούλων.

Περίπου 100 δισεκατομμύρια από αυτό το ποσό αντιστοιχούσαν στις τράπεζες της Ασίας (APAC) -το μεγαλύτερο μερίδιο παγκοσμίως-, με τα περισσότερα έσοδα να προέρχονται από εμπορικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τη McKinsey, οι τράπεζες παγκοσμίως δημιούργησαν έσοδα περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 μέσω διασυνοριακών συναλλαγών.

Π.χ. για υπηρεσίες όπως εμβάσματα, οι τράπεζες χρεώνουν υψηλές προμήθειες.

Ειδικότερα, οι τράπεζες χρεώνουν κατά μέσο όρο προμήθεια 6,4% για εμβάσματα στο εξωτερικό, με βάση τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τις τράπεζες της Νιγηρίας, της Νότιας Αφρικής και της Ταϊλάνδης να έχουν τα υψηλότερα τέλη παγκοσμίως.

Αυτά τα τέλη θα μειωθούν με την ευρύτερη υιοθέτηση των CBDC.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου