Πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτους φόρους από το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου στον σχεδιασμό των Εφοριών – Πάνω από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη απειλούνται με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων
Κύμα πλειστηριασμών ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ετοιμάζει η ΑΑΔΕ από τον Σεπτέμβριο, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους οφειλέτες που, παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις, αφήνουν απλήρωτους φόρους.
Μετά το «καλοκαιρινό διάλειμμα», ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι το ηλεκτρονικό σφυρί για οφειλές θα χτυπήσει στις 19 Σεπτεμβρίου, οπότε θα βγουν σε πλειστηριασμό μεζονέτες, διαμερίσματα και οικόπεδα με τιμή πρώτης προσφοράς έως 469.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια κατοικία στο Καστρί και μια μεζονέτα στην Κηφισιά, για να ακολουθήσουν ένα διαμέρισμα και δύο οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη.
Σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ρεύμα των απλήρωτων φόρων και ταυτόχρονα να αποτρέψει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών λόγω και της πληθωριστικής κρίσης, η ΑΑΔΕ διευρύνει τη λίστα με τα ακίνητα φορολογούμενων με ανοιχτούς λογαριασμούς που βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Την ίδια ώρα, έρχονται αλλαγές στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες, με εξαίρεση αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης. Με στόχο την αποφυγή ακραίων κυρώσεων στους φορολογούμενους, η νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή ορίζει ότι:
■ Δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του. Για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατάσχοντος για το αν τα αντικείμενα καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, αυτά κατάσχονται μεν, αλλά αφήνονται στον οφειλέτη, «με όλες τις ευθύνες μεσεγγυούχου». Η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών από την παράδοση ή επίδοση της έκθεσης κατάσχεσης.
■ Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια ΔΟΥ και επισύναψής της στο Πρόγραμμα Πλειστηριασμού.
■ Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμό δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.
■ Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και στη Διεύθυνση Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων καθώς και στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
■ Σε απευθείας εκποίηση ο σύνδικος πτώχευσης υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποίησης, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των ΔΟΥ και Τελωνείων που έχουν αναγγελθεί, 20 ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.
■ Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεου, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου