ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ VISA ΚΑΙ MASTERCARD !!!

 



Το 2021 θεωρείται από τους αναλυτές το έτος της εδραίωσης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ως mainstream κατηγορία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ειδικά το Bitcoin δεν φαντάζει πια σαν κάτι περιθωριακό ή ξένο. Παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών, θεωρείται φυσιολογικό να διαθέτει κάποιος έστω και ελάχιστο ποσοστό του χαρτοφυλακίου του σε crypto.

Η βασικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν πως για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς θεσμικών επενδυτών και διαχειριστών, αλλά και των αρχών. Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσουμε το γιατί. Ο χώρος είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθεί. Όχι μόνο λόγω μεγέθους, αλλά και επειδή εμπεριέχει αρκετά από τα κριτήρια που αναζητούν οι επενδυτές, όπως η καινοτομία και οι προοπτικές ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εργαζόμενοι αφήνουν τους υψηλούς μισθούς της Silicon Valley ή τη θέση τους στη Wall Street, συνεπαρμένοι από τις δυνατότητες του blockchain, έχοντας ασπαστεί το όραμα της αποκεντρωμένης οικονομίας. Δεν χρειάζονται τα funds ή τις τράπεζες για να τους χρηματοδοτήσουν, επειδή συνήθως τα έξοδα δεν είναι μεγάλα. Πρόκειται για software, όχι για βιομηχανίες με μεγάλα κτήρια και θηριώδη μηχανήματα.

Η νέα επιχειρηματική αρχιτεκτονική

Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα θα βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις να απελευθερωθούν από τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς του συμβατικού τρόπου ανάπτυξης των εταιρειών της βιομηχανικής εποχής.

Ας πάρουμε ένα υποθετικό παράδειγμα με τη Visa και τη Mastercard. Ας υποθέσουμε πως έφτιαξε η Visa την εφαρμογή «Α», δαπανώντας 100 εργατοώρες. Βλέποντάς την η Mastercard και προκειμένου να μη μείνει πίσω στον ανταγωνισμό, θα θελήσει να την αντιγράψει. Ωστόσο θα πρέπει να δαπανήσει και αυτή 100 περίπου εργατοώρες για να φτιαχτεί μια παρόμοια εφαρμογή. Οι άνθρωποι της Visa δεν πρόκειται ποτέ να αισθανθούν τόσο μεγαλόψυχοι, έτσι ώστε να μοιραστούν με τη Mastercard τις τεχνολογικές βελτιώσεις που πραγματοποιούν.

Αντίθετα, αν είχαμε δύο αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς (DAO ή αλλιώς Decentralized Autonomous Organization) που χρησιμοποιούν open source κώδικα, τότε το αντίστοιχο «Α» που θα έφτιαχνε ο ένας, θα το πρόσθετε σε μια κοινή βιβλιοθήκη γνώσεων. Από εκεί θα είχε τη δυνατότητα να το αντιγράψει ελεύθερα ο άλλος. Οι επόμενες 100 εργατοώρες του δεύτερου θα διοχετεύονταν στη βελτίωση του λογισμικού. Αναπτύσσοντάς το ακόμα περισσότερο, θα το έκανε πιο αποδοτικό. Κατόπιν, την αναβαθμισμένη έκδοση θα τη χρησιμοποιούσε κάποιος τρίτος. Δεν θα ξεκίναγε από το μηδέν, αλλά από τη βελτιωμένη εφαρμογή του «Α».

Ο νέος αποκεντρωμένος κόσμος, προκαλώντας ένα δημιουργικό οργασμό που βασίζεται στη συνθετικότητα, τρέχει με πολλαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τα παλαιού τύπου κλειστά συστήματα. Η κουλτούρα του ανοικτού δικτύου αλλάζει το status quo. Μετασχηματίζει την ίδια την αρχιτεκτονική της οικονομίας, τη δομή των επιχειρήσεων. Έχει κάποιος μια ιδέα, ένας άλλος άγνωστος από την άλλη άκρη του κόσμου τη βελτιώνει, ο επόμενος προσθέτει κάτι ακόμα και πάει λέγοντας. Λειτουργούν όπως τα LEGO.

Το τσουνάμι της αποκεντρωμένης οικονομίας

Το παράδειγμα που αναφέρουμε με αυτές τις δύο εταιρείες δεν είναι τυχαίο. Κάτι ανάλογο πιστεύει και ο δισεκατομμυριούχος Chamath Palihapitiya, ένας από τους κορυφαίους venture capitalists της Silicon Valley. Όπως δήλωσε χθες, οι Visa και Mastercard θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι το 2022, καθώς θα επισκιαστούν από τις εξελίξεις στο Web 3.0. 

Για το τι είναι το Web 3.0 και τι περιλαμβάνει έχουμε αναφέρει εδώ. Μάλιστα, προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ανέφερε πως πρόκειται για ένα δυοπώλιο για το οποίο δεν υφίσταται πια λόγος ύπαρξης. Θα ανατραπούν από αναδυόμενα έργα blockchain και DeFi εφαρμογές.

Ως επιβεβαίωση για το σκεπτικό του, ανέφερε την απόφαση της Amazon τον προηγούμενο μήνα να απαγορεύσει τις πιστωτικές κάρτες Visa στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του υψηλού κόστους συναλλαγών. Η Amazon δεν θα είχε προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, αν δεν σκόπευε να το εφαρμόσει παγκόσμια. Δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη σήμερα για τις μικρές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις Visa, MasterCard και AmEx. Είναι περιττό, δήλωσε ο Palihapitiya.

Εταιρείες του παραδοσιακού τρόπου πληρωμών με κέρδη από τέλη συναλλαγών της τάξης του 2 ή 3% θα αποτελέσουν παρελθόν. Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές στο Web 3.0 θα δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, που τις καθιστά απαρχαιωμένες. Σε 10 χρόνια από τώρα, η κεφαλαιοποίηση των παραδοσιακών παικτών στα συστήματα πληρωμής θα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα, ισχυρίζεται ο Palihapitiya.

Προέβλεψε επίσης ότι οι πρώτοι που θα υιοθετήσουν αυτή την αναδυόμενη τεχνολογία θα είναι σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Νιγηρία. Εκεί θα υπάρξουν συναρπαστικές εξελίξεις, ισχυρίζεται, και όχι στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες που δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον! «Ποιος νοιάζεται για αυτούς;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πραγματοποιείται μια επική ανατροπή, η οποία αν και εξελίσσεται σε κοινή θέα, ελάχιστοι την έχουν αντιληφθεί. Το πλεονέκτημα για όσους έχουν ενταχθεί στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων είναι πως το τσουνάμι των τεχνολογικών και οικονομικών αλλαγών που πρόκειται να συντελεστεί βρίσκεται στο οπτικό τους πεδίο. Αντιλαμβάνονται με δέος το ύψος, την ταχύτητα και την ανατρεπτική ορμή με την οποία προσεγγίζει την κοινωνία. Είναι θέμα χρόνου να παρασύρει όσους βρεθούν στο πέρασμά του.

Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως θα καταφέρουν να εκμεταλλευτούν τελικά αυτές τις αλλαγές, όμως διαθέτουν ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα, καθώς βρίσκονται σε προνομιακή θέση.

* Προβλέψεις για το νέο έτος έκανε για το Bitcoin ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele. Ισχυρίζεται πως θα φτάσει τις 100.000 δολάρια, δύο ακόμη χώρες θα το υιοθετήσουν ως νόμιμο χρήμα, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις εκλογές των ΗΠΑ, θα ξεκινήσει η κατασκευή της Πόλης του Bitcoin, τα ομόλογα που αναμένεται να εκδοθούν από τη χώρα του θα υπερκαλυφθούν και τέλος, θα υπάρξει μια τεράστια έκπληξη στο συνέδριο του Bitcoin τον Απρίλιο, στο Μαϊάμι.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου