ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ !!!

 



Το εναρκτήριο λάκτισμα για το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» δίνει Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου, σε φύλλο της Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η Υπουργική Απόφαση, η έκδοση της οποίας προβλεπόταν από τη σχετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, περιγράφει πλήρως τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα.

Έτσι, το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, επιτρέποντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέγιστης ισχύος έως 6 kW (κιλοβάτ), για την ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα με το Σύστημα νησιά και την Κρήτη. Στην περίπτωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, η μέγιστη ισχύς ορίζεται στα 3 kW.

Δυνατότητα υπαγωγής έχουν φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες. Παράλληλα, θα πρέπει είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο σταθμός παραγωγής είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν ήδη κατά το χρόνο υποβολής του σχετικού αιτήματος ένταξης στο Πρόγραμμα διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Οι δικαιούχοι θα πωλούν την παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα με τιμή 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για μία 20ετία. Για αυτό τον σκοπό, θα υπογράφουν Σύμβαση Συμψηφισμού για το φωτοβολταϊκό σύστημα με τον προμηθευτή που εκπροσωπεί την παροχή κατανάλωσής του στο κτίριο, όπου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Οι πρώτες υπαγωγές στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν περί τα τέλη Μαρτίου, όταν θα ξεκινήσει και ο ΔΕΔΔΗΕ να δέχεται αιτήσεις για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο. Ο Διαχειριστής θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης, ενώ θα αρχίσει να υποδέχεται αιτήσεις μέσα σε δύο μήνες.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο Διαχειριστής θα αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία θα αναγράφεται το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα
σύνδεσης, ο χρόνος υλοποίησής τους, καθώς επίσης και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο απαιτείται για την τεκμηρίωση της ανάγκης υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων σύνδεσης και του κόστους αυτών. Από την ημερομηνία αποστολής της Σύμβασης Σύνδεσης δεσμεύεται
ο ηλεκτρικός χώρος.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει εντός 60 ημερών να καταβάλλει τη σχετική δαπάνη και στη συνέχεια να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης, ειδάλλως με την πάροδο αυτής της προθεσμίας αίρεται αυτοδικαίως η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου και η προτεινόμενη Σύμβαση Σύνδεσης δεν θα ισχύει.

Απόσβεση σε 9 χρόνια

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, για φωτοβολταϊκό ισχύος 6 kWp, η αμοιβή των 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα «μεταφράζεται» σε ετήσιο έσοδο ύψους 700 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το κόστος ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται στα 6.000 με 6.500 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ).

Επομένως, η απόσβεση αναμένεται σε περίπου 9 χρόνια. Από εκεί και πέρα, δηλαδή για περίπου 11 έτη, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού θα έχει ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 700 ευρώ, για την υπόλοιπη διάρκεια ισχύος της σύμβασης. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος οποιοσδήποτε ιδιώτης θα μπορεί άνετα να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο, με δεδομένο ότι η εγγυημένη αμοιβή για την ηλεκτροπαραγωγή καθιστά τα έργα αυτά εύκολα χρηματοδοτήσιμα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου