Είναι η τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, στο μακρινό, πια, 2008. Τους τελευταίους μήνες, ο κόσμος έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις γύρω από την χρηματοπιστωτική κρίση. Μια κατάσταση που προκαλεί ντόμινο αλυσιδωτών αντιδράσεων σε μια σειρά τομέων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Και που ενδέχεται να πυροδοτεί και την ευρύτερη ανάπτυξη και υιοθέτηση ενός κρυπτονομίσματος, του Bitcoin.
Εκείνη την ημέρα λοιπόν, που το ημερολόγιο γράφει 31 Οκτωβρίου, μια αινιγματική φιγούρα με το ψευδώνυμο «Satoshi Nakamoto», παρουσιάζει την ιδέα του στον κόσμο. Δημοσιεύει ένα μήνυμα σε μια λίστα αλληλογραφίας με τίτλο «Bitcoin P2P e-cash paper». Σε αυτό, υπάρχει ένας σύνδεσμος προς μια λευκή βίβλο, που φέρει την ονομασία «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System».
Σε αυτό το έγγραφο, ο «Nakamoto» παρουσιάζει την ιδέα του για το Bitcoin, αναφερόμενος σε ένα αποκεντρωμένο, ψηφιακό νόμισμα. Με απλά λόγια, περιγράφεται ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχει ένας διαχειριστής αλλά ένα «δημόσιο βιβλίο συναλλαγών» που μπορεί να αποθηκεύσει ο καθένας στον υπολογιστή του. Τα νομίσματα μπορούν να αποστέλλονται από χρήστη σε χρήστη, peer-to-peer, χωρίς να χρειάζονται μεσάζοντες.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών που θα βασίζεται σε κρυπτογραφική απόδειξη αντί για εμπιστοσύνη, επιτρέποντας σε οποιαδήποτε δύο πρόθυμα μέρη να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, χωρίς την ανάγκη ενός έμπιστου τρίτου μέρους. Οι συναλλαγές, που είναι μη πρακτικό να αντιστραφούν, θα προστατεύουν τους πωλητές από απάτη, και θα μπορούσαν εύκολα να εφαρμοστούν μηχανισμοί για την προστασία των αγοραστών».
Στις 3 Ιανουαρίου του 2009, το σύστημα γίνεται πραγματικότητα, όταν ο «Satoshi Nakamoto» κάνει «mine» το «genesis block» του bitcoin. Σε αυτό το block περιέχονται τα πρώτα 50 bitcoin και η συναλλαγή συνοδεύεται από ένα μήνυμα: «The Times Jan/03/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks». Είναι το πρωτοσέλιδο από τους Times του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα και που ανάφερε ότι θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες. Ένα καυστικό σχόλιο, από την πλευρά του «Nakamoto».
Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που υποστηρίζουν και υιοθετούν το νέο σύστημα είναι ο προγραμματιστής Hal Finney, που γίνεται και ο δέκτης της πρώτης συναλλαγής του είδους στον κόσμο, όταν θα λάβει 10 bitcoin από τον «Nakamoto», στις 12 Ιανουαρίου 2009. Ο ίδιος θα αρνηθεί, αργότερα, πως είναι ο δημιουργός του συστήματος. Ο Finney ζούσε 10 χρόνια στην ίδια πόλη με τον Dorian Satoshi Nakamoto (που είχε θεωρηθεί ότι είναι ο Nakamoto), αναζωπυρώνοντας τις εικασίες.
Bitcoin Pizza Day
Θα χρειαστεί να περάσει κάτι παραπάνω από ένας ολόκληρος χρόνος και να φτάσουμε στις 22 Μαίου του 2010, για να λάβει χώρα η πρώτη εμπορική συναλλαγή με βάσει τα bitcoin. Είναι εκείνη τη μέρα που ένας κάτοικος της Florida διαπραγματεύεται και πληρώνει για δύο πίτσες κάνοντας χρήση του ψηφιακού νομίσματος. Η μέρα θα μείνει στην ιστορία για τη συγκεκριμένη πληρωμή: ο εν λόγω άνδρας πληρώνει 10.000 bitcoin, τα οποία σήμερα αξίζουν πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.
Εκείνη τη μέρα λοιπόν, που θα μείνει γνωστή ως Bitcoin Pizza Day, ο Laszlo Hanyecz συμφωνεί να πληρώσει 10.000 Bitcoin για δύο πίτσες από τα εστιατόρια Papa John. Μέλος στο διαδικτυακό φόρουμ bitcointalk, ο άνδρας από τη Φλόριντα ζητά βοήθεια. «Θα πληρώσω 10.000 bitcoin για μερικές πίτσες. Ίσως 2 μεγάλες, οπότε να μου περισσέψουν για την επόμενη μέρα», θα γράψει.
«Μου αρέσει να περισσεύει πίτσα για να τσιμπήσω αργότερα. Μπορείτε να φτιάξετε την πίτσα μόνοι σας και να τη φέρετε στο σπίτι μου ή να μου την παραγγείλετε από ένα σημείο παράδοσης, αλλά αυτό που θέλω είναι να παραλάβω φαγητό με αντάλλαγμα bitcoin, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το παραγγείλω ή να το ετοιμάσω μόνος μου. Σαν να παραγγέλνω σε ένα ξενοδοχείο ή κάτι τέτοιο. Απλά σου φέρνουν κάτι να φας και είσαι χαρούμενος!».
Ένας Βρετανός δέχεται την προσφορά και του αγοράζει τις πίτσες σε αντάλλαγμα για τα 10.000 Bitcoin. Ακόμη και τότε, ο παραλήπτης των Bitcoin βγάζει κέρδος, πληρώνοντας 25 δολάρια, τη στιγμή που 10.000 Bitcoin αξίζουν περίπου 41 δολάρια. Παρά την αστρονομική άνοδο της τιμής του Bitcoin, ο Hanyecz, ακόμη και σήμερα, δεν έχει μετανιώσει για τη συμφωνία. «Δεν ήταν πως είχαν κάποια αξία τα Bitcoin τότε, οπότε η ιδέα να τα ανταλλάξουμε για μια πίτσα ήταν απίστευτα ωραία», θα πει στους NY Times.
Ο πάμπλουτος «Nakamoto»
Ο Nakamoto συνεχίζει να συνεργάζεται με άλλους γύρω από το bitcoin μέχρι τα μέσα του 2010. Στη συνέχεια, δίνει τον έλεγχο στον Gavin Andresen, μεταβιβάζει αρκετά domain σε εξέχοντα μέλη της κοινότητας και σταματά τη συμμετοχή του στο έργο. Κατέχει, σήμερα, μεταξύ 750.000 και 1.100.000 bitcoin. Τον Νοέμβριο του 2021, αυτό θα ισοδυναμούσε με 73 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα τον καθιστούσε τον 15ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου