ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ...ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ !!!

 



Σε... Φινλανδία έχει εξελιχθεί η Ελλάδα όσον αφορά την κάλυψη του πληθυσμού της από τραπεζικά καταστήματα από τραπεζοϋπαλλήλους.

Τις δεσμεύσεις των ελληνικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές αρχές, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, να συρρικνώσουν τη φυσική τους παρουσία με μείωση καταστημάτων και προσωπικού, διαδέχτηκαν την τελευταία τριετία οι εξελίξεις στην τεχνολογία και η στροφή στην ψηφιοποίηση και κατόπιν η πανδημία που επέβαλε τις εξ αποστάσεως συναλλαγές.

Παράλληλα, η ένταση του ανταγωνισμού στην παροχή χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, ο περιορισμός των πηγών εσόδων και το ζητούμενο της επίτευξης κερδών από τους μετόχους, ύστερα από μια μακρά περίοδο κρίσης, διατήρησαν στην ατζέντα των διοικήσεων των τραπεζών την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους – στόχος που επιτυγχάνεται με συνεχώς ανανεούμενα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ΟΤΟΕ στο insider.gr, η εξέλιξη των μεγεθών της απασχόλησης και του δικτύου καταστημάτων την τελευταία τριετία, επιδείνωσαν περαιτέρω τα διαρθρωτικά μεγέθη του τραπεζικού συστήματος, έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης σε επίπεδο δεικτών κάλυψης καταστημάτων, προσωπικού και ΑΤΜ έναντι του πληθυσμού.



Συγκεκριμένα, αν και η χώρα μας βρίσκεται σημαντικά κάτω του μέσου όρου έναντι των χωρών της Ευρωζώνης στη χρήση της διαδικτυακής τραπεζικής από τον πληθυσμό (37% έναντι 61% αντίστοιχα) εντούτοις η εικόνα που διαμορφώθηκε το 2020:

α) Όσον αφορά την κάλυψη του πληθυσμού από τραπεζικά καταστήματα αυτή αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ανά 6.298 κατοίκους (το 2008 η τιμή ήταν ένα κατάστημα ανά 2.704 κατοίκους) φέρνοντας τη χώρα μας στην επόμενη θέση από την ψηφιακά εξελιγμένη σε σχέση με την Ελλάδα Φινλανδία, για την οποία αντιστοιχεί ένα κατάστημα ανά 7.487 κατοίκους. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης το 2020 είναι ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.890 κατοίκους.

β) Όσον αφορά την κάλυψη του πληθυσμού ανά τραπεζικό υπάλληλο, η χώρα μας βρίσκεται στη τελευταία θέση και αντιστοιχεί ένας υπάλληλος για κάθε 324 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι ένας υπάλληλος ανά 188 κατοίκους. Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2008-2020 ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 93,9% έναντι αύξησης μόνο κατά 34,2% στην Ευρωζώνη.

γ) Σημαντική είναι και μείωση του αριθμού των ΑΤΜ ανά κάτοικο. Για την Ελλάδα το 2020 αντιστοιχεί ένα ΑΤΜ για κάθε 1.880 κατοίκους έναντι 1.462 κατοίκων το 2008 (αύξηση του δείκτη κατά 28,5% έναντι αύξησης 7,6% στην Ευρωζώνη).



Όπως αναφέρουν πηγές της ΟΤΟΕ στο insider.gr, η μείωση τόσο του αριθμού των εργαζομένων, όσο και του αριθμού δικτύου των καταστημάτων μπορεί ευλόγως να αποδώσει το συμπέρασμα ότι οι τράπεζες, αφενός έχουν υπερκαλύψει σε σημαντικό βαθμό τους στόχους των αναδιαρθρώσεών τους και αφετέρου έχουν καλύψει και την παρατηρούμενη μεταστροφή των συναλλαγών στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης, που εμφανίστηκε από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και ώθησαν την πελατεία μακριά από την εκτέλεση των συναλλαγών τους στα φυσικά καταστήματα των τραπεζών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου