Του Βασίλη Παζόπουλου
Ζούμε τη... χρυσή εποχή της απάτης, ισχυρίζεται ο Jim Chanos, ο ελληνικής καταγωγής hedge funds manager που είχε προβλέψει την κατάρρευση της Enron πριν από 2-3 δεκαετίες, κερδίζοντας μάλιστα έτσι μια περιουσία από αυτό. Ο ίδιος διδάσκει μαθήματα χρηματοοικονομικής απάτης στο πανεπιστήμιο του Yale. Όπως αναφέρει, στο σημερινό περιβάλλον υπάρχει γόνιμο έδαφος για τους απατεώνες ώστε να εξαπατούν και να γλιτώνουν για πολύ καιρό.
Το αδύνατο σημείο στον χώρο των crypto, είναι ότι μπορούν να παρεισφρήσουν εύκολα απατεώνες. Για να είμαστε ακριβείς, πιο εύκολα από άλλους κλάδους. Το χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο της χρηματοδότησης εφαρμογών μέσω της έκδοσης κρυπτονομισμάτων, ναι μεν ανάδειξε εμπνευσμένες τεχνολογικές καινοτομίες που διαφορετικά δε θα είχαν εμφανιστεί, αλλά αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι.
Μια από τις πιο εύκολες να στηθεί για να εξαπατήσουν τους αφελείς, είναι να δημιουργήσουν μια fake σελίδα, στο Facebook, στο Istagram, στο Telegram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα στέλνει μηνύματα ζητώντας χρήματα.
Αυτό συνέβη και σε εμένα. Κάποιοι έχουν δημιουργήσει μια σελίδα με την φωτογραφία που χρησιμοποιώ στο Euro2day.gr και το όνομα μου, ζητώντας με μηνύματα στο Instagram να τους στείλουν κρυπτονομίσματα. Η δικαιολογία που χρησιμοποιούν είναι πως έχουν τρόπους να τα εκμεταλλευτούν, όπως το staking, υποσχόμενοι αποδόσεις 10-20% την ημέρα.
Έχω διευκρινίσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, να σας ζητήσω χρήματα. Είτε για staking, είτε για διαχείριση, είτε να σας ζητήσω να επενδύσετε σε κάποιο κρυπτονόμισμα. Φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για εμένα. Αν δείτε οποιοδήποτε μήνυμα που να λέει «στείλε μου χρήματα πρώτα εσύ, και θα σου στείλω εγώ περισσότερα πίσω», σε καμία περίπτωση δεν τους πιστεύετε.
Επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί στα θέματα της διαχείρισης του λογαριασμού σας σε ανταλλακτήρια. Μην δίνετε τον κωδικό σας σε άλλους. Δεν είναι σαν τις μετοχές. Αν δώσεις τον κωδικό σου στον χρηματιστή σου, ναι μεν μπορεί να σου αγοράσει ότι θέλει και να χάσεις τα χρήματα σου, αλλά δεν μπορεί να στα κλέψει. Οι μετοχές είναι ονομαστικές. Δεν μπορεί να τις μεταφέρει στο όνομα του.
Τα κρυπτονομίσματα είναι ανώνυμα. Σαν τα χαρτονομίσματα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα μεταφέρει στο πορτοφόλι του. Αν το κάνει, θεώρησε ότι τα έχασες. Δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης τους, εκτός αν ο ίδιος οικειοθελώς τα γυρίσει πίσω. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ανύπαρκτες.
Και βέβαια εννοείται, για κανένα, μα κανένα λόγο δεν δίνουμε τις λέξεις κλειδιά του πορτοφολιού μας. Ειδικά τη συγκεκριμένη συμβουλή δεν χρειάζεται καν να την αναφέρουμε. Αν κάποιος δεν γνωρίζει ούτε αυτό, τότε είναι βέβαιο πως θα χάσει τα χρήματα του. Δεν τίθεται θέμα του «αν», αλλά του «πότε».
Για να γυρίσουμε στο θέμα της διαχείρισης όπου έχουν σημειωθεί πολλές απάτες. Προσωπικά δεν κάνω διαχείριση. Αν σας προσεγγίσει κάποιος με αυτόν τον σκοπό στο Internet, να γνωρίζετε πως προσποιείται πως είναι ο Παζόπουλος. Είναι αλήθεια πως αρκετοί μου ζητάνε να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο τους, έναντι αμοιβής. Τους ευχαριστώ πολύ που με τιμούνε με την εμπιστοσύνη τους, όμως δεν αναλαμβάνω αυτή τη δουλειά για τους λόγους που μόλις εξήγησα.
Επειδή ειδικά στα κρυπτονομίσματα είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση οι επενδύσεις, διοργανώνουμε με το Euro2day.gr τα σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα. Από τον Οκτώβρη μάλιστα τα σεμινάρια θα είναι αναβαθμισμένα. Όπως μας ζητήσατε, έχουμε συμπεριλάβει επενδυτικές τακτικές, τις βασικές τεχνικές αποκρυπτογράφησης διαγραμμάτων που έχουν αποτέλεσμα αναλύσεις των Ethereum, NFTs, διάφορων μικρότερων ελπιδοφόρων κρυπτονομισμάτων. (Πληροφορίες θα βρείτε στο τέλος του άρθρου).
Τι να προσέξετε
Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορείς να χάσεις χρήματα από τον χώρο των crypto. Καταρχάς από ανταλλακτήρια. Υπάρχουν πλατφόρμες συναλλαγών που σε δελεάζουν με χαμηλές προμήθειες, αλλά η ασφάλεια τους είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Κατόπιν έχουμε τα μικρότερα κρυπτονομίσματα. Πολλοί, επειδή όμως θεωρούν τον εαυτό τους πιο έξυπνο από τους άλλους, δεν θα αγοράσουν το «ακριβό» Bitcoin. Δεν είναι κορόιδα. Τι κάνουν λοιπόν; Ψάχνουν ευκαιρίες στα μικρότερα κρυπτονομίσματα. Στην βιασύνη τους όμως μην χάσουν την άνοδο, γίνονται ευάλωτοι στον κάθε απατεωνίσκο ή ανίδεο.
Η μοναδική χρησιμότητα των περισσότερων μικρών κρυπτονομισμάτων, είναι να μεταφέρουν τα χρήματα σας στην τσέπη των ιδρυτών τους. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ άσχετος ή εξαιρετικά αφελής, για να βάλει τις οικονομίες του σε ένα ψηφιακό νόμισμα που μέχρι χθες δεν το είχε ξανακούσει, μόνο και μόνο επειδή κάποιος που γνώρισε σήμερα, τον διαβεβαιώνει πως πρόκειται για μοναδική ευκαιρία.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος για κάποιον αρχάριο από το να δώσει χρήματα για ένα εκκολαπτόμενο νόμισμα που ούτε καν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε δημόσια ανταλλακτήρια. Το μίνιμουμ των προϋποθέσεων είναι αυτό. Σημαίνει πως έχει περάσει από ένα στοιχειώδη έλεγχο από το επενδυτικό κοινό. Πολλοί περισσότεροι από όσο νομίζετε αποτυγχάνουν σε αυτό το στάδιο. Δεν τα καταφέρνουν να εισέλθουν.
Όχι φυσικά πως το να διαπραγματεύεται στα ανταλλακτήρια σας εξασφαλίζει κάτι. Πολλές εταιρίες που βρίσκονται πίσω από αυτά τα κρυπτονομίσματα, είναι χωρίς αξία. Ωστόσο για χάρη της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι διαθέτει ένα καταπληκτικό επιχειρηματικό μοντέλο που σας γοήτευσε. Πριν τοποθετήσετε εκεί τα ωραία σας χρήματα, έχετε εξαντλήσει την λίστα με τους ανταγωνιστές του και καταλήξατε στο καλύτερο; Έχετε συγκρίνει τους ανθρώπους που απαρτίζουν την διοίκηση; Έχετε αξιολογήσει την εμπειρία τους στον κλάδο της τεχνολογίας ή τι έχουν επιτύχει στον επιχειρηματικό χώρο;
Κάποια άλλα κρυπτονομίσματα (για την ακρίβεια οικειοποιούνται τον όρο κρυπτονομίσματα, χωρίς να είναι), τα οποία έχουν δυστυχώς επεκταθεί και στην Ελλάδα, υποτίθεται διαπραγματεύονται σε ιδιωτικά ανταλλακτήρια. Ανταλλακτήρια που διαθέτουν μόνο ένα κρυπτονόμισμα, το δικό τους. Ωστόσο εκείνοι που προσπαθούν να πουλήσουν, δεν βρίσκουν αγοραστή. Το παράξενο δεν είναι αυτό όμως. Αυτό που δημιουργεί καχυποψία, είναι πως παρόλα αυτά η τιμή τους συνεχίζει να ανεβαίνει!
Ασυγχώρητο λάθος είναι και να δίνετε χρήματα για να αγοράσετε το «επίσημο» κρυπτονόμισμα της Κίνας ή της Amazon. Αυτό σημαίνει πως δεν έχετε κάνει την παραμικρή έρευνα. Αυτού του είδους τα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχουν. Όποιος ισχυρίζεται πως τα διαθέτει προς πώληση είναι απατεώνας.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου