Σε πείσμα της επέλασης των ψηφιακών μέσων πληρωμής, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, τα μετρητά εξακολουθούν να... βασιλεύουν επειδή χρησιμοποιούνται ευρέρως ως μέσο αποταμίευσης για ώρα ανάγκης. Το παράδοξο των μετρητών διαπιστώνεται σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), βάσει της οποίας μέσα στη χρονιά της πανδημίας, το 2020, τα τραπεζογραμμάτια σε ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά 156 δισ. ευρώ.
«Οι πρόσφατες έρευνες πληρωμών δείχνουν ότι το μερίδιο των συναλλαγών σε μετρητά στη ζώνη του ευρώ έχει μειωθεί», αναφέρει η ΕΚΤ και προσθέτει ότι «αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση στις πληρωμές λιανικής, αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης μετρητών. Ωστόσο, αυτή η μείωση της ζήτησης δεν έχει συμβεί. Αυτό το φαινομενικά αντίθετο παράδοξο μπορεί να εξηγηθεί από τη ζήτηση τραπεζογραμματίων ως αξία αποταμίευσης στην ευρωζώνη. . . σε συνδυασμό με τη ζήτηση τραπεζογραμματίων ευρώ και εκτός αυτής».
Οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των πρωταθλητών στη χρήση μετρητών προκειμένου να κάνουν τις συναλλαγές τους ή για να αποθησαυρίζουν πλούτο. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος υποδεικνύουν μία εντυπωσιακή αύξηση των μετρητών που κυκλοφορούν στη χώρα μας την τελευταία 10ετία, όταν η κρίση κλόνισε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Από 21,7 δισ. που ήταν το 2010, έφθασαν στα 32,6 δισ. το 2020, ενώ το 2019, τη χρονιά δηλαδή πριν την πανδημία είχαν διαμορφωθεί στα 29,5 δισ. Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο μέγεθος αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 πλησίασε το 20% του ΑΕΠ.
Ένας στους έξι Έλληνες το 2019 χρησιμοποίησε μετρητά για να πληρώσει δόση του στεγαστικού του δανείου, ενώ ανάλογες τάσεις καταγράφονται και στην Ιταλία, με το 1/5 των πολιτών να δηλώνουν ότι πληρώνουν σε μετρητά λογαριασμούς όπως αυτός του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία είναι μηδενικά.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου