Η Οικονομία ΔΕΝ θα αναγεννηθεί μετά το τέλος της πανδημίας: Οριακή η ανάπτυξη για το 2021 !!!
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η οικονομία βρίσκεται σε lockdown και άρα ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί σε αρνητικά επίπεδα. Ακόμα όμως και αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα άμεσα, δεν είναι αυτονόητο ότι η οικονομική δραστηριότητα
θα επανέλθει σε μια κατάσταση απογείωσης…
Δεν αρκεί ο τουρισμός και η κατανάλωση για την ανάνηψη της Οικονομίας
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η ανάπτυξη το 2021 θα ενισχυθεί από την δημόσια κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ωστόσο οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης δεν αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τουλάχιστον κατά το 2021 και οι προβλέψεις για την αύξηση του παγίου κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ισχνές από έναν επιχειρηματικό τομέα που είναι σε αδράνεια ένα έτος. Απομένει ο τομέας του τουρισμού όπου δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι συνεισφέρει στο ΑΕΠ κάτι λιγότερο από 14%. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι πιθανοί δημοσιονομικοί περιορισμοί που θα αφορούν την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Τα τρέχοντα δημοσιονομικά ελλείμματα αθροιζόμενα στο ελληνικό χρέος δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο κάλυψής τους.
Αποκαλυπτική έκθεση της ΕΕ για το υπέρογκο Δημόσιο χρέος
Όλα τα παραπάνω γίνονται αντιληπτά αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την έκθεση με τίτλο «Debt Sustainability Monitor» της ΕΕ (Φεβρουάριος 2021), όπου αναλύεται η βιωσιμότητα του χρέους όλων των χωρών μελών της ΟΝΕ. Για την Ελλάδα όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά (και εξαιρείται από την συνολική προσέγγιση) επισημαίνονται τα ακόλουθα: Το 2060 το χρέος θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019. Η τρέχουσα εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια) και ειδικά μέχρι το 2030 θα κυμανθεί μεταξύ 15-19% του ΑΕΠ. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει το ποσοστό 19%, σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια κινείται στην περιοχή των 170 δισ. τότε το συνολικό ποσό των τοκοχρεολυσίων θα ανέρχονται στα 32,3 δισ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται στα 47 δισ. για το 2021!
Διαπιστώνονται στην έκθεση ισχυρές πιθανότητες πως το χρέος να συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμα και μετά το 2025.
Το ταμειακό μαξιλάρι τον Σεπτέμβριο του 2020 ανήρχετο στα 19,6 δισ., από τα οποία τα 15,7 δισ. ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους. Έχει ενδιαφέρον ότι ακόμα και αυτή η επιφυλακτικότητα της έκθεσης της ΕΕ βασίζεται σε υπεραισιόδοξες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει το 2021 στο 5,5% και θα συνεχίσει με 3,5% το 2022, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,5% για το 2020 και το 2021 και τέλος, σημειώνει ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια θα πραγματοποιείται με ευκολία, διότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να κινούνται στην περιοχή του μηδενός. Πριν περάσουν λίγες μέρες από την δημοσιοποίηση της έκθεσης, η οικονομική πραγματικότητα και οι προβλέψεις ακυρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Πάμε ολοταχώς για ΑΕΠ επιπέδου 2000 (130 δισ. ευρώ), αλλά με χρέος του 1897 (240% του ΑΕΠ) ! Επίσης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Πορτογαλική κυβέρνηση (χρέος/ΑΕΠ = 117%) ανησυχεί γιατί τα επιτόκια δανεισμού πήραν απότομα την ανιούσα, αλλά εμείς με 237% δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε, αφού… προστατευόμαστε από την ΟΝΕ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου