Xορήγηση προκαταβολής έως 384 ευρώ στους εν αναμονή συνταξιούχους, «πάγωμα» κορωνοφειλών έως το τέλος τους έτους και ρύθμιση σε δόσεις καθώς και τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων( παράταση αναστολών και προγράμματος Συν-Εργασίας) προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου εργασίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται διατάξεις για την παράταση της καταβολής των 534 ευρώ στους επαγγελματίες της τέχνης, την παροχή έκτακτου βοηθήματος στους εποχικά εργαζόμενους και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που έχουν πληγεί από την Covid-19.
Αναλυτικά, με τις κορωνοφειλές να «πνίγουν» τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μετά από μια μακρά περίοδο υποτονικού ή και μηδενικού τζίρου, η τροπολογία προβλέπει την παράταση έως τις 31/12/2021 της αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου. Η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Μετά τη λήξη της νέας παράτασης, οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές οφειλές μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο 2,5%, ή 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων. Και στις δυο περιπτώσεις, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 50 ευρώ.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ` εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Η ρύθμιση του παρόντος απόλλυται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις της ρύθμισης.
Παράταση αναστολών και μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τον Μάρτιο
Οι διατάξεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εφαρμόζονται σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021 και ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος λόγω του κορωνοϊού ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.
Επίσης μέχρι τις 31 Μαρτίου παρατείνεται και η εφαρμογή του μηχανισμού ενίσχυσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31 Ιανουαρίου 2021, με στόχο να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα τουριστικά καταλύματα
Προβλέπεται περαιτέρω κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19 , εμφανίζοντας σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών. Συγκεκριμένα, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν καθ` όλο το έτος (δώδεκα (12) μήνες ετησίως) και κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Αύγουστο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019, καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.9.2020 έως 31.12.2020.
Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν καθ’ όλο το έτος (δώδεκα (12) μήνες ετησίως) και κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως και τον Δεκέμβριο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019, καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως 31.03.2021.
Παράταση οικονομικής ενίσχυσης των καλλιτεχνών
Με τη διάταξη ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να επεκταθεί το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης ώστε να δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.
Έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης
Προβλέπεται η παροχή έκτακτης αποζημίωσης μέσω του ΟΑΕΔ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 σε εποχικά εργαζομένους του τουριστικού ή επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης που δεν έλαβαν επιδότηση ανεργίας από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, εφόσον παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι για το αντίστοιχο διάστημα.
Οικονομική ενίσχυση διανομέων κινηματογραφικών ταινιών
Ενισχύονται οικονομικά με τη μορφή οικονομικής κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή μη κερδοσκοπικές οι οποίες: α) έχουν λειτουργήσει ή λειτουργούν επί αδειοδοτημένου χώρου με άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας είτε θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής σκηνής ή γενικά χώρου παραστάσεων, εξαιρουμένων των αθλητικών εγκαταστάσεων, β) έχουν θετικό κύκλο εργασιών σε οποιαδήποτε δήλωση Φ.Π.Α. από 1η Ιανουαρίου 2019 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, και γ) παρουσιάζουν πτώση κύκλου εργασιών το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 σε σχέση με το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2019 κατά τουλάχιστον είκοσι τοις εκατό (20%). Οι προϋποθέσεις των περ. β) και γ) δεν χρειάζεται να συντρέχουν, προκειμένου να είναι δικαιούχοι ενίσχυσης επιχειρήσεις κινηματογράφου που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019.
Χορήγηση προκαταβολής στους εν αναμονή συνταξιούχους
Το πρώτο άρθρο της τροπολογίας περιγράφει της διαδικασία για τη χορήγηση προκαταβολής εντός δύο μηνών στους εν αναμονή συνταξιούχους. Η προκαταβολή αυτή ύψους 360 έως 384 ευρώ θα δίνεται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες , είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ, είτε με υπεύθυνη δήλωση για να συντομευθούν οι προθεσμίες.
Η προκαταβολή θα χορηγείται την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τόσο στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της όσο και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης.
Δηλαδή οι περίπου 70.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν στην ουρά για 3-4 χρόνια ίσως και περισσότερα ,χωρίς προσωρινή σύνταξη η άλλο εισόδημα θα λάβουν το ποσό της προκαταβολής αφενός με γρήγορες διαδικασίες, αφετέρου αναδρομικά από το χρόνο που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης.
Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr. Δηλαδή θα κληθούν να δηλώσουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΙΒΑΝ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, για να λάβουν την παροχή και τα αναδρομικά της. Το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό τους έως το τέλος του μήνα έκδοσης της προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης ή, όπου δεν προβλέπεται, έως το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.
Το υπουργείο Εργασίας έχει αποσαφηνίσει ότι δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη, ούτε μειώνεται το ποσό που θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος, πριν από την έκδοση της οριστικής σύνταξής του.
Σύμφωνα με την τροπολογία, δύο θα είναι οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προκαταβολής. Η ηλικία και τα έτη ασφάλισης. Μάλιστα, στο τελικό κείμενο δεν προβλέπεται χαμηλότερη προκαταβολή ύψους 345 ευρώ για τους εν αναμονή συνταξιούχους με 15 αντί 20 χρόνια ασφάλισης. Αντίθετα χαμηλότερο ποσό προκαταβολής ύψους 360 ευρώ προβλέπεται μια συνταξιούχους κάτω των 62 ετών.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή, διαμορφώνεται ως εξής:
α) 384 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 67 και άνω.
β) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών
γ) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών
δ) 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.
Ειδικότερα για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, μια πραγματικότητα που αγγίζει πάνω από τους μισούς συνταξιούχους διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε Ταμείο. Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τυχόν ποσά από προκαταβολές που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e-ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών.
Στους αιτούντες συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει το ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας και έχουν συμπληρωθεί οι χρονικές προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.
Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου. Η καταβολή προϋποθέτει τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον ο θανών είναι συνταξιούχος, το ποσό των 384 ευρώ θα καταβάλλεται χωρίς έλεγχο χρονικών προϋποθέσεων.
Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι επί των αναδρομικών, δεν επιβάλλεται κράτηση για τον κλάδο ασθένειας, ενώ ο φόρος θα επιμεριστεί στα φορολογικά έτη που αναλογεί η παροχή. Η προκαταβολή σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Για την εφαρμογή της ρύθμισης θα εκδοθεί κοινή απόφαση των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα περιγράφει τη διαδικασία υποβολής και διαχείρισης των αιτημάτων και άλλα ειδικά θέματα.
Ποιοι εξαιρούνται από την προκαταβολή
Η παροχή δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:
- όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια, ήτοι 15.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,
- όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των Διακρατικών Συμβάσεων.
Επίσης, από την διαδικασία εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί που υπάγονται στον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, οι οποίοι δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης και στη συνέχεια προσωρινή.
Απαγόρευση μετατάξεων υπαλλήλων ΕΦΚΑ
Επίσης για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων , το υπουργείο εργασίας απαγορεύει τη μετάταξη ή απόσπαση ή οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, ανεξαρτήτως διαδικασίας ή φορέα υποδοχής, υπαλλήλων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών. Μάλιστα παγώνουν και όλες οι εκκρεμεί διαδικασίες μετατάξεων.
Παράλληλα σχεδιάζεται η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ με προμήθεια ψηφιακών ή μη εργαλείων, προκειμένου να εξυπηρετείται το κοινό το οποίο λόγω των μέτρων προστασίας δεν έχει πρόσβαση στα υποκαταστήματα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου