ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!!

 


Στα σκαριά βρίσκονται οι γάμοι πολλών ευρωπαϊκών τραπεζικών κολοσσών, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank δεν έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Η πρόοδος που σημειώθηκε στην αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ευνοϊκότερους όρους όταν έλθει η ώρα των συγχωνεύσεων.Το ζήτημα είναι πότε θα ξεκινήσουν οι διασυνοριακές συμφωνίες στην ευρωπαϊκή τραπεζική σκηνή.

Θα είναι η κρίση του κορωνοϊού το τελευταίο εμπόδιο;
Και ποιος θα ξεκινήσει;Πιθανότατα θα πάρει τουλάχιστον μερικούς ακόμη μήνες.Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι θα συμβεί κάτι.Η πίεση για δράση στην τραπεζική βιομηχανία είναι πολύ μεγάλη.Αλλά πολλοί προειδοποιούν για υπερβολικά υψηλές προσδοκίες.

Υπάρχουν λόγοι, λένε, που ακόμη δεν έχουν υπάρξει megadeals.«Μακροπρόθεσμα, δεν θα αποφευχθεί η διασυνοριακή ενοποίηση στην Ευρώπη» λέει ο Stefan Wintels της Citigroup.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά χαμηλά τα επιτόκια μέχρι νεωτέρας, γεγονός που αυξάνει και πάλι την πίεση στις τράπεζες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση για ανάπτυξη κερδοφόρων επιχειρηματικών μοντέλων και τις ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις, πρέπει να διεξαχθεί επειγόντως η συζήτηση για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη» αναφέρει ο Andreas Steck, ανώτερος συνεργάτης και τραπεζικός εμπειρογνώμονας της μεγάλης δικηγορικής εταιρείας Linklaters στη Γερμανία.

Ποιες μεγάλες συγχωνεύσεις εξετάζονται

Σε εθνικό επίπεδο, η ενοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει φέτος.

Στην Ιταλία η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Intesa Sanpaolo, εξαγόρασε την UBI, ενώ στην Ισπανία η Caixabank και η Bankia συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ίδρυμα στη χώρα τους.

Η ΕΚΤ διαμαρτύρεται εδώ και αρκετό καιρό για τον κατακερματισμό της τραπεζικής αγοράς στη ζώνη του ευρώ και βλέπει τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις ως μέσο επιτάχυνσης της ανάπτυξης για μια πραγματική εσωτερική αγορά.

Πρόσφατα, η ΕΚΤ δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν εμποδίζει τις μεγάλες συγχωνεύσεις και αυτό το συνδύασε με μια συγκεκριμένη δέσμευση:

Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό που είναι γνωστό ως «κακή πίστη» στις εξαγορές.

Μια τέτοια αρνητική υπεραξία προκύπτει όταν τα ιδρύματα έχουν εγγράψει περισσότερα ίδια κεφάλαια στους ισολογισμούς τους από ό, τι αξίζουν στο χρηματιστήριο.

Ένα μέρος της διαφοράς μεταξύ της τιμής αγοράς και του ιδίου κεφαλαίου μπορεί να διακρατηθεί από τους αγοραστές ως εφάπαξ κέρδος.

Για παράδειγμα, η Commerzbank είχε πρόσφατα ίδια κεφάλαια σχεδόν 25 δισεκ. ευρώ - αλλά αυτή τη στιγμή αξίζει μόνο 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο χρηματιστήριο.

Όσον αφορά τις διασυνοριακές συμφωνίες, το όνομα Commerzbank εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά ούτως ή άλλως.

Πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι θα είναι δύσκολο για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Φρανκφούρτης να αναπτύξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία του μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, υποψήφιοι αγοραστές είναι η ολλανδική τράπεζα ING, η ιταλική Unicredit, αλλά και η ισπανική Santander.

Υπενθυμίζεται ότι η Santander πρόσφατα απέκτησε την Wirecard.

Επίσης, η ηγεσία της UBS εξετάζει συγχωνεύσεις με άλλους πιθανούς εταίρους, όπως η Deutsche Bank, η γαλλική BNP και η βρετανική Barclays.

Τσουνάμι αλλαγών στα ανώτατα κλιμάκια

Τους τελευταίους μήνες, οι Commerzbank, Credit Suisse, UBS, ING και ABN Amro έχουν αλλάξει τα αφεντικά τους.

Η Ιταλική Unicredit αναζητά έναν νέο CEO μετά την εκούσια αποχώρηση του Jean Pierre Mustier.

Οι διεθνείς συγχωνεύσεις εντείνουν την αβεβαιότητα.

Η επανεθνικοποίηση που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια δεν διευκολύνει τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Επίσης, υπάρχουν οι γνωστές αδυναμίες της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς, οι οποίες παρά την τραπεζική ένωση εξακολουθούν να αποτελούν ένα τραπεζικό συνονθύλευμα όσον αφορά το νομικό, φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου