ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025 !!!

 



Είστε εργαζόμενος ;;; Ένας στους δυο δεν θα έχετε δουλειά μέχρι το 2025 !!!


Όταν το 2016 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακοίνωνε επίσημα την έναρξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, λίγοι το άκουσαν, ακόμα λιγότεροι κατανόησαν τι ακριβώς θέλει να πει ο «ποιητής» της παγκόσμιας οικονομίας

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), του οποίου η ετήσια Σύνοδος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νταβός κάτω από δρακόντια μέτρα, συγκεντρώνει όλη την πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ελίτ του κόσμου και αποφασίζει τις τύχες όλων των λαών.

Το 2016 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακοίνωνε επίσημα την έναρξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι η ένωση, η σύζευξη όλων των σημερινών τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Είναι η πλήρης αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση και ρομποτοποίηση των πάντων με συνεχή αλληλοεπίδραση με τον άνθρωπο (cyber-physical systems, internet of things, cloud computing).

Για την ιστορία, η 1η Βιομηχανική Επανάσταση που άρχισε στο τέλος του 18ου αιώνα (1770) αφορούσε την εκμηχάνιση της παραγωγής, η 2η Βιομηχανική Επανάσταση στα τέλη του 19ου αιώνα (1870) αφορούσε την μαζική παραγωγή με χρήση του ηλεκτρισμού, η 3η Βιομηχανική Επανάσταση στα τέλη του 20ου αιώνα (1970) αφορούσε την αυτοποιημένη παραγωγή με χρήση υπολογιστών, και η τωρινή 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που μόλις άρχισε, αφορά την παραγωγή μέσω της σύνδεσης του φυσικού, του ψηφιακού και του βιολογικού κόσμου.

Κι ενώ ο ανθρώπινος παράγοντας από την 1η Βιομηχανική Επανάσταση ως και την 3η έμοιαζε να περιορίζεται σημαντικά, κι από την εκμετάλλευση της εργασίας να περνά στην κατάργηση της εργασίας δημιουργώντας κενές θέσεις, στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα αποτελεί πλέον παρελθόν και μόνο ιστορική αναφορά.

Η ουσιώδης όμως διαφορά είναι ότι οι οικονομικές ευκαιρίες που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης μετά την παγκόσμια κρίση δεν υπάρχουν πια. Η οικονομία ακόμα στενάζει, η ανάπτυξη είναι περιορισμένη σε ελάχιστους και συγκεκριμένους τομείς, οι τράπεζες δεν βοηθούν με δανεισμό, οι μεσαία τάξη καταργείται και φτωχοποιείται χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Η άλλη ουσιώδης και επικίνδυνη πλέον διαφορά είναι ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δε “βάζει χέρι” στους εργαζόμενους παραγωγής μόνο, σε όσους βιομηχανικούς εργάτες έχουν απομείνει, αλλά στους περισσότερους, όλων των τομέων – από απλούς υπαλλήλους μέχρι και επιστήμονες.

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Μία στις δύο δουλειές θα γίνονται από μηχανές το 2025

Μην ανησυχείτε, έλεγαν το 2016, δεν θα αγγίξει όλους, ενώ άλλες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι ίδιοι διαψεύδουν τους εαυτούς τους. Ένας στους δυο εργαζόμενους μέχρι το 2025 δεν θα έχει δουλειά γιατί θα του την έχει «φάει» μια μηχανή, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες και μετρημένες.

Οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες, «έξυπνες» και άλλες μηχανές έως το 2025, ενώ οι άλλες μισές από τους ανθρώπους, κάτι που πιθανώς θα επιδεινώσει την ανισότητα, μας πληροφορεί με μια νέα έκθεση το WEF, που κατά τα άλλα νοιάζεται για τις κοινωνικές ανισότητες.

Τώρα, περίπου το ένα τρίτο των εργασιών γίνονται από μηχανές, αλλά σταδιακά η ζυγαριά «θα γείρει» προς την πλευρά τους.

Και οι νέες θέσεις εργασίας; Φταίει η… “πανδημία”, τώρα! Η γενική τάση είναι ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω πανδημίας, ενώ η καταστροφή θέσεων επιταχύνεται, καθώς ολοένα περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη νέα τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση, παρά στους ανθρώπους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους!

Η μελέτη προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι χειρωνακτικές και εργασίες ρουτίνας στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, καθώς επίσης στην επεξεργασία δεδομένων, απειλούνται κατ’ εξοχήν από την επανάσταση της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής.

Οι χαμηλόμισθοι και ανειδίκευτοι θα πληγούν περισσότερο. Από την άλλη, νέες θέσεις εργασίας θα αναδυθούν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό «νέφος», η υγεία, η πράσινη οικονομία και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου.

Δηλαδή, για να είμαστε πιο σαφείς: Ο οικοδόμος, αν δεν αποκτήσει ειδικότητα πληροφορικής ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί σε μια νέα θέση εργασίας, απλά είναι χαμένος! Το ίδιο και το γκαρσόνι, ο οδοκαθαριστής και συλλέκτης απορριμάτων, ο ντελιβεράς, οι οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων και ταξί, οι εργάτες γης, νοσηλευτές αλλά ακόμα και γιατροί, υπάλληλοι καταστημάτων, ρεσεψιονίστες, αποθηκάριοι, ακόμα και δημοσιογράφοι (το έκανε ήδη η Microsoft) και υπάλληλοι γραφείων – είναι λίγες από τις δουλειές που σταδιακά θα χάνονται, με δε των καλλιτεχνών εξαιρουμένων!

Σύμφωνα με το WEF, «η πανδημία Covid-19 έχει επιταχύνει διεθνώς την πορεία προς την αυτοματοποίηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, με συνέπεια αρκετοί εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν διπλή απειλή τόσο από τις υφεσιακές επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και από την επιταχυνόμενη αυτοματοποίηση των εργασιών».

Η έκθεση επισημαίνει ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι- θα πρέπει να μάθουν νέες ειδικότητες για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να μην αποκοπούν από την αγορά εργασίας στο μέλλον, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν «δίχτυα ασφαλείας» για όσους μένουν χωρίς δουλειά.

Νέα “ειδικότητα” θα πρέπει να μάθει η μπαλαρίνα που έχει σπάσει τα πόδια της στον χορό από παιδί, το ίδιο και ο βιολιστής που έχει σπάσει τα χέρια του στο βιολί από μωρό, αλλά και όσοι δεν τα πάνε καλά με τα γράμματα, ξαφνικά πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερο IQ, θέλουν δεν θέλουν για να μην μείνουν στην πείνα.

Όσο δε για εκείνους που στέλνουν τα παιδάκια τους να σπουδάσουν ρομποτική, ούτε κι αυτά είναι πλήρως εξασφαλισμένα, αφού ήδη έχουν φροντίσει ρομπότ να σχεδιάζουν και να παράγουν νέα ρομπότ.

Και να υπενθυμίσουμε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήταν ένας από τους «παίκτες» που συμμετείχε στο «Event 201», το “σενάριο πανδημίας” που έλαβε χώρα μόλις δυο μήνες πριν ξεσπάσει η λεγόμενη πανδημία covid 19.

Για να το πούμε απλά: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σχεδίασε έναν Οικονομικό Αρμαγεδδώνα, όπου τα ρομπότ όχι μόνο θα «φάνε» τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων, αλλά θα προστατεύσουν και την παγκόσμια ελίτ με την «έξυπνη» τεχνολογία από τις παγκόσμιες εξεγέρσεις των απολυμένων που θα είναι πλέον στρατιές, και θα ζουν με επιδόματα πείνας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου