ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ...."ΕΥΕΛΙΚΤΟ" 10ΩΡΟ !!!

 




Ανατροπές στο οκτάωρο - Υπερωρίες χωρίς πρόσθετη αμοιβή


Ευελιξία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών και ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στις γονικές άδειες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Νοέμβριο.

Εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις θεωρούνται και εκείνες που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το Εργάνη II και η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται στο 8ωρο, ενώ σημαντική αύξηση προβλέπεται στο πλαφόν των νόμιμων υπερωριών.

Στο εξής, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως το μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ή με ρεπό, ή με ημέρες άδειας.

Οι συμψηφισμοί του χρόνου εργασίας μπορούν να λαμβάνουν χώρα για ένα 6μηνο εντός ενός έτους που αναμένεται να είναι η περίοδος αναφοράς. 

Προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο κανόνας της διευθέτησης αποτελεί ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας. Αυτός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 40 ώρες ανά εργαζόμενο με σύμβαση 5ήμερης εργασίας και 8ωρης απασχόλησης.

Αν για παράδειγμα, εργαζόμενος δουλεύει αντί για οκτώ 10 ώρες ημερησίως την μια εβδομάδα, θα πρέπει να εργαστεί 6 ώρες ημερησίως μια επόμενη εβδομάδα για να ισχύει η διευθέτηση. Ακόμη κι αν υπερβεί μία ημέρα το νόμιμο οκτάωρο με μια ώρα επιπλέον, τότε την επόμενη ημέρα θα πρέπει να δουλέψει μία ώρα λιγότερο, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο.

Το «πράσινο φως για τους συμψηφισμούς των ωρών υπερεργασίας ή υπερωρίας με μείωση εργάσιμου χρόνου σε άλλη χρονική στιγμή θα δίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έπειτα από προσφυγή του εργοδότη, αν δεν είναι εφικτό να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας απαιτεί σήμερα επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση. Το ΑΣΕ θα εξετάζει τις προϋποθέσεις και θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την αίτηση.

Στο μεταξύ αυξάνεται τα πλαφόν των νόμιμων υπερωριών σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σήμερα το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο (90 ώρες το έτος) προκειμένου για εργαζόμενους σε βιομηχανικές - βιοτεχνικές επιχειρήσεις και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαφόν των 120 ωρών θα αυξηθεί σημαντικά και θα ισχύσει ενιαία και στη βιομηχανία.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα προστεθούν επιχειρήσεις και εργασίες στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

«Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που προετοιμάζουμε στην αγορά εργασίας θα παρουσιαστούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας στα μέσα του Νοεμβρίου» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εστιάζοντας στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου