ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

ΣΕ "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ" ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ !!!





Μια από τις πιο αποκρουστικές συνέπειες τριών δεκαετιών καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Ουκρανία είναι η μετατροπή της χώρας σε “παράδεισο” εμπορίας βρεφών μέσω κλινικών που εκμεταλλεύονται φτωχές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ως κινούμενες μήτρες. 


Η παρένθετη μητρότητα ως τρόπος διεξόδου από τη φτώχεια


Μωρά που κλαίνε μες στα περιττώματά τους, άλλα που ταΐζονται με μπιμπερό από παραμάνες. Δεν είναι σκηνές από μαιευτήριο, αλλά από το ξενοδοχείο “Βενετία” σε προάστιο του Κιέβου, περιτριγυρισμένο από τοίχους και συρματοπλέγματα. Πρόκειται για μωρά γεννημένα από Ουκρανές παρένθετες μητέρες που δουλεύουν για λογαριασμό της BioTexCom Centre, της μεγαλύτερης κλινικής παρένθετης μητρότητας στον κόσμο. Κι αυτό γιατί η Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και σε κέντρο της “νόμιμης” εμπορίας βρεφών, πατώντας στη χαλαρή νομοθεσία και τη φτώχεια των νεαρών γυναικών. 



Ο λόγος που τα μωρά βρίσκονται στο ξενοδοχείο είναι πως οι βιολογικοί τους γονείς βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να ταξιδέψουν από το Μάρτη λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών της πανδημίας.


Νεογέννητα από παρένθετες μητέρες στο χώρο του ξενοδοχείου “Βενετία”


Παραμάνες κρατούν στην αγκαλιά τους τα μωρά που έχουν μείνει αναγκαστικά “στα αζήτητα” λόγω απαγόρευσης ταξιδιών.



Η ίδια η BioTexCom δημοσιοποίησε τις ντροπιαστικές εικόνες πριν ένα μήνα, για να πιέσει την κυβέρνηση της χώρας να ανοίξει τα σύνορα στους γονείς – αγοραστές. Μέχρι σήμερα, περίπου 50 μωρά παραμένουν στο ξενοδοχείο, ενώ οι φωνές που ζητούν την κατάργηση της απάνθρωπης πρακτικής υψώνονται και μες στην Ουκρανία. O Μίκολα Κουλέμπα, αξιωματούχος με τη θέση του συνηγόρου του παιδιού, δήλωσε πως δεν αρκεί η μεταρρύθμιση της πρακτικής, αλλά η ολοκληρωτική κατάργηση των υπηρεσιών παρένθετης μητρότητας σε αλλοδαπούς. 

Η αγοραπωλησία βρεφών ως ένεση ρευστότητας

Οι αρχές της χώρας προτιμούν ωστόσο να κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς η αγοραπωλησία βρεφών φέρνει ενέσεις ρευστότητας σε μια παραπαίουσα οικονομία, όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 333 ευρώ. Παρά το τεράστιο σωματικό και ψυχολογικό κόστος, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συρρέουν σε μεσάζοντες όπως η κλινική BioTexCom για να επιβιώσουν ή να ενισχύσουν το γλίσχρο εισόδημά τους. Ούτε αυτό όμως είναι εγγυημένο, όπως δείχνει το παράδειγμα της Λουντμίλα, που γέννησε ένα κορίτσι για ζευγάρι από τη Γερμανία και περιμένει την αποζημίωση 6000 ευρώ που της υποσχέθηκε η κλινική. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της, ισχυρίζονται πως λόγω του λοκντάουν δεν μπορούν να της στείλουν όλο το ποσό.

Η 39χρονη έκανε τη διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου στο Κίεβο και πέρασε την εγκυμοσύνη της στην πόλη Βινίτσια, ωστόσο πριν τον τοκετό η κλινική της ζήτησε να ταξιδέψει στην Πολωνία για να καταγραφεί εκεί η γέννηση του βρέφους. Στο πολωνικό νοσοκομείο αγνοούσαν ότι η Λουντμίλα είναι παρένθετη μητέρα επί πληρωμή, πρακτική που απαγορεύεται στην Πολωνία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. “Δεν ήθελα να τη δώσω, έκλαιγα”, θυμάται η Λουντμίλα, λέγοντας πως μετά από δυο μέρες που πέρασε με το βρέφος στο μαιευτήριο ήταν τραγικό να το αποχωριστεί, “αλλά ήξερα ποιο ήταν το ζήτημα”.

Η πωλήτρια και μόνη μητέρα τριών παιδιών έκανε την πρώτη της γέννα επί πληρωμή το 2017 και με τα χρήματα αυτά πήρε δάνειο για ένα διαμέρισμα. Παρότι μπήκε στην εντατική μετά από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, αποφάσισε να ξαναγίνει παρένθετη μητέρα για να αποπληρώσει το δάνειο.

Σαν τη Λουντμίλα υπολογίζεται πως υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες στην Ουκρανία κάθε χρόνο, με 80% των μωρών που φέρνουν στον κόσμο να πηγαίνουν σε ζευγάρια από το εξωτερικό. Η νομιμότητα και η χαμηλή τιμή της διαδικασίας έχει καταστήσει την Ουκρανία πόλο έλξης άτεκνων ζευγαριών από όλο τον κόσμο. Η μόνη προϋπόθεση για τους γονείς – αγοραστές, σύμφωνη με τα συντηρητικά ήθη της χώρας, είναι να πρόκειται για παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι με αποδεδειγμένη υπογονιμότητα.

Η εμπειρία είναι τόσο καταστροφική για κάποιες από τις παρένθετες μητέρες, που έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να πείσουν άλλες γυναίκες να μην ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Μια από αυτές είναι η 38χρονη Τατιάνα Σουλζίνσκα, που σημειώνει πως “στα συμβόλαια προστατεύουν μόνο τα μωρά, όχι εμάς”.

Ισχυρίζεται επίσης πως δεν είναι ευθύνη της κλινικής του τα προβλήματα υγείας κάποιων από τις παρένθετες μητέρες, αλλά των κρατικών μαιευτηρίων, υποστηρίζοντας πως σε “πολλές περιπτώσεις πληρώνουμε αποζημίωση”, όπως σε περιπτώσεις αφαίρεσης της μήτρας. 

Οι ομάδες αλληλοϋποστήριξης παρένθετων γυναικών επεκτείνονται, ενώ η γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξής τους λαμβάνει περίπου 100 κλήσεις το χρόνο.

Άλλες γυναίκες εξακολουθούν να θεωρούν την παρένθετη μητρότητα ως τρόπο διεξόδου από τη φτώχεια. Όπως η 26χρονη Όλγα, που περιμένει τα δίδυμα ενός ζευγαριού Κινέζων, στη δεύτερη κύησή της επί πληρωμή. Στόχος της να ανοίξει μια καφετέρια ή ένα ανθοπωλείο. “Δε σκότωσα, δεν έκλεψα, έβγαλα αυτά τα λεφτά αυτά με τίμιο τρόπο”. Ο γιος της κάθεται δίπλα της και αποκαλεί τα παιδιά στην κοιλιά της “Κιρούσα και Κιρούσα”. Μόνη της έγνοια είναι να μη χρειαστεί να φροντίσει για πολύ τα δίδυμα πριν φτάσουν οι γονείς, όπως έχει συμβεί με άλλες γυναίκες που μένουν με τα παιδιά που γέννησαν για μήνες ή υιοθετούν παιδιά που απορρίπτουν την τελευταία στιγμή οι γονείς τους.

Στο μεταξύ στο ξενοδοχείο “Βενετία” καταφτάνουν γονείς από την Αργεντινή και την Ισπανία, κάποιοι από τους οποίους πρόλαβαν να έρθουν πριν το λοκντάουν στη χώρα, αλλά δεν ξέρουν πότε θα μπορούν να φύγουν. Ταλαιπωρία πολύ μικρή για να επισκιάσει τη χαρά τους να αποκτήσουν παιδιά, αλλά και την όποια έγνοια τους για την τύχη των γυναικών τη μήτρα των οποίων νοίκιασαν για εννιά μήνες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου