ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ !!!

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΧΘΕΣ
Τα ονόματα 32 κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς που εμπλέκονται σε ύποπτες συναλλαγές περιλαμβάνονται στο πόρισμα σύμφωνα με την Καθημερινή !!!






Τράπεζα Πειραιώς: Υπ΄ ατμόν τα υψηλόβαθμα στελέχη «που έβαλαν την υπογραφή τους»


Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν σχεδόν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη προηγούμενων διοικήσεων της Τράπεζας Πειραιώς, στην Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος κα Άννα Ζαΐρη.

Είναι γνωστά ονόματα του ελληνικού banking, τα οποία έβαλαν την υπογραφή τους για να προχωρήσουν «διευκολύνσεις» έξω από τη διεθνή τραπεζική πρακτική και πλέον τα ονόματα τους περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Τράπεζας Ελλάδος και έχουν φτάσει στα χέρια της κας Ζαϊρη.

Ήδη από χθες το μεσημέρι η ΤτΕ παρέδωσε στην επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, τις συνοδευτικές αναφορές του πορίσματος της, για τον έλεγχο που πραγματοποίησε στην Τράπεζα Πειραιώς.


Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών μπήκαν διάφορες χρηματοδοτήσεις, διαγραφές και μεταβιβάσεις δανείων που έλαβαν χώρα την περίοδο 2014- 2016. Και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα κλιμάκια των επιθεωρητών της ΤτΕ –αλλά και του SSM- εστίασαν στο αν υπήρξαν χαριστικές διαγραφές δανείων μεγαλοστελεχών, χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και αν τηρήθηκαν οι κανόνες για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκαν λογαριασμοί μισθοδοσίας για να φύγουν χρήματα στο εξωτερικό.

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει αρκετές παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας -για προσωπικούς λόγους-, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις, τουλάχιστον 5 στελεχών. Απάντηση στο ερώτημα αν οι παραιτήσεις αυτές έχουν να κάνουν με εμπλοκή των στελεχών στα όσα διαπίστωσε ο έλεγχος θα δοθεί όταν –αργά ή γρήγορα- διαρρεύσουν στον Τύπο κομμάτια του πορίσματος και των συνοδευτικών αναφορών του, που όπως είπαμε έχουν δοθεί ήδη στην κα Ζαϊρη.

Οι υποθέσεις -«διευκολύνσεις εκτός της τραπεζικής πρακτικής»- ανακαλύφθηκαν από τον έλεγχο που διενεργεί η ΤτΕ και ο SSM στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών για το κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι για την μείωση των καθυστερούμενων οφειλών.
Και θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα ευρήματα του πορίσματος αφορούν την περίοδο πριν από την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Χρήστο Μεγάλου.

Πλήρη γνώση για τα στοιχεία του ελέγχου έχει ο SSM και η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας κα Ντανιέλ Νουϊ.

Η νυν διοίκηση της τράπεζας ήταν ενήμερη ευθύς εξ αρχής για το θέμα και από την πλευρά της συνέδραμε τους ελεγκτές στο έργο τους, ενώ προχώρησε και σε αλλαγές προσώπων σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό άλλωστε ανέφερε και με ανακοίνωση της χθες προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία μεταξύ των άλλων σημειώνει πως:

«Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές. Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους.

Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση.

Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».



πηγη: mononews.gr


Πόρισμα-καταπέλτης της ΤτΕ για την Πειραιώς


Στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας παρέδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναφορές που σχετίζονται με το πόρισμα ελέγχου που διενεργήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Στο έγγραφό της, η ΤτΕ επισημαίνει σειρά πράξεων και παραλείψεων και περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ονόματα 32 στελεχών της Πειραιώς, που εμπλέκονται σε συναλλαγές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σημειώνεται ότι στην Αρχή παραδόθηκαν οι αναφορές για συγκεκριμένες πράξεις, ενώ το πόρισμα, το οποίο δεν έχει παραδοθεί ακόμα, θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και φαίνεται ότι υπάρχουν ευρήματα και για παραβιάσεις των capital controls με τη μεταφορά (ως δάνειο) ποσού 170 εκατ. ευρώ εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις αναφορές της ΤτΕ προς την Αρχή είναι και η υπόθεση μεταβίβασης, σε κυπριακή εταιρεία, πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μετοχοδάνεια και στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με πρώην στελέχη της τράπεζας.


Οι αποχωρήσεις

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει από τον όμιλο αρκετά στελέχη, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες αποχωρήσεις.

Χθες η Τράπεζα Πειραιώς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημείωσε ότι δεν της έχει γνωστοποιηθεί κανένα πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις Αρχές. Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους. Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως.

Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Δ.Σ. και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση. Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της», τονίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας. Σημειώνεται ότι έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία αναφορικά με ελέγχους στην τράπεζα και ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα της διακυβέρνησης, έχοντας προχωρήσει σε δραστική αλλαγή του μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης και σε μετασχηματισμό του διοικητικού συμβουλίου με έμπειρα ανώτατα τραπεζικά στελέχη από όλο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times απέδιδε την απομάκρυνση του Ανθιμου Θωμόπουλου από τη διοίκηση της Creditcom, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε έλεγχο που πραγματοποιούσε η ΤτΕ στην Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο κ. Θωμόπουλος ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς μέχρι τις αρχές του 2015. Από την πλευρά του, ο κ. Θωμόπουλος σημειώνει ότι η πραγματική αιτία για την αποχώρησή του ήταν διαφωνία σε επίπεδο στρατηγικής, ενώ για το ζήτημα του ελέγχου σημειώνει ότι πρόκειται για παλαιό ζήτημα που έχει διευκρινιστεί εδώ και καιρό.



πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου