ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
Τα κόκκινα δάνεια αναγκάζουν την ΕΚΤ να επιθεωρήσει τις ελληνικές τράπεζες
Επιτελείο στελεχών του SSM καταφθάνει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, καθώς οι αργές εξελίξεις στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τα στενά περιθώρια δράσης, τόσο χρονικά όσο και λόγω του κλίματος στην αγορά, εντείνουν τους φόβους για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά το stress tests της ΕΚΤ το 2018.
Ισχυρός προβληματισμός αρχίζει να εκδηλώνεται πλέον ανοιχτά στους τραπεζικούς κύκλους για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, από το οποίο θα εξαρτηθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια στο κοντινό μέλλον. Όπως σχολιάζεται αρμοδίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σκέψεις για νέες… συγχωνεύσεις στο ήδη ολιγομελές ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι ο κώδωνας του επείγοντος και της σπουδαιότητας της αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων χτυπά τελευταία από πολλές πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος. Το «στοίχημα» εστιάζεται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ως το κομβικό σημείο το οποίο θα δείξει προς τα πού πηγαίνει η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών εν όψει των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής του επόμενου έτους.
Στα πρόσφατα έγγραφα, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το ποσοστό της επιτευχθείσας προσαρμογής στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τονίζεται η κρισιμότητα της άμεσης και αποτελεσματικής λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το σύστημα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σημειώνεται ότι, προφορικά, ως έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναφέρεται ο μήνας Σεπτέμβριος, γεγονός που σηματοδοτεί πως πέραν του συγκεκριμένου χρονικού ορίου δεν πρόκειται να υπάρξει «ανοχή». Και αυτό, διότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι το κρίσιμο «εργαλείο» μέσω του οποίου μπορεί να χτυπηθεί στη ρίζα του το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών, στους οποίους αναλογεί, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις ΤτΕ και τραπεζών, το 25% των δανείων που δεν εξυπηρετούνται.
Η επικινδυνότητα
Η διογκούμενη ανησυχία για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και τα αποτελέσματα που μπορούν να παραγάγουν οι τράπεζες στο άμεσο μέλλον είναι το μείζον ερωτηματικό και από τους ξένους επενδυτές. Οι τελευταίοι εκτιμούν και μεταφέρουν στους Έλληνες τραπεζίτες ότι το πραγματικό και μεγάλο εμπόδιο για τη μείωση των NPLs θα έρθει από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και όλο το 2018, όπου οι στόχοι γίνονται και πιο απαιτητικοί. Σύμφωνα με το σκεπτικό των ξένων επενδυτών, το οποίο συμμερίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες, εάν επιδεινωθεί το πολιτικό σκηνικό ή το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, τότε τα «κόκκινα» δάνεια θα σηματοδοτήσουν μια επερχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Και η ανάγκη αυτής μπορεί να προκύψει όχι μόνο επειδή οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην επίτευξη των στόχων για τη μείωσή τους, αλλά ακόμα και επειδή θα αναγκαστούν να επισπεύσουν τη δράση τους, προχωρώντας σε κινήσεις που θα προκαλέσουν αναπόφευκτα κεφαλαιακή ζημία.
Ο προβληματισμός γύρω από την εξέλιξη των NPLs και την επικινδυνότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της οχύρωσης της Ευρώπης από τα «κόκκινα» δάνεια. Όπως είχε αποκαλύψει το «Κ» την 1η Απριλίου, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο προληπτικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση εκτροχιασμού των στόχων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Η δυνατότητα προληπτικών αυξήσεων κεφαλαίου μελετάται σε ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο συνδυάζεται με τον σχεδιασμό για τη δημιουργία της ενιαίας τραπεζικής αγοράς μέσω διασυνοριακών συγχωνεύσεων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που επιδιώκει να θωρακίσει τις τράπεζες από τα νυν και τα μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να δημιουργήσει μια δυναμική δευτερογενή αγορά για αγοραπωλησίες NPLs με τη συμμετοχή των funds, να εντείνει την εποπτεία στις τράπεζες και τις πιέσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις για μέτρα άμεσης είσπραξης οφειλών από δάνεια και να ενθαρρύνει την εξυγίανση στο τραπεζικό τοπίο προς όφελος μεγαλύτερων και κερδοφόρων πανευρωπαϊκών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμαινε το «Κ», στον ορίζοντα του προσεχούς 18μήνου, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να επανασχεδιάσουν το μέλλον τους.
Ομάδα δράσης του SSM στην Αθήνα
Ο «συναγερμός» για τα «κόκκινα» δάνεια υπογραμμίζεται από την άμεση εκκίνηση ελέγχων των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από πλευράς SSM.
Την επόμενη εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα στελέχη του εποπτικού οργανισμού προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσο και εξονυχιστικό έλεγχο μακράς διαρκείας ειδικά στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες. Όπως είχε αποκαλύψει το «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά του, ο έλεγχος δεν θα εστιάσει μόνο στο κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά θα επικεντρωθεί παράλληλα στην ποιότητα των ρυθμίσεων από πλευράς τραπεζών. Και αυτό, όπως αναφέραμε, διότι πρόκειται για το στοιχείο που θα καταδείξει την αποτελεσματικότητα του χειρισμού των NPEs (των μη εξυπηρετούμενων, αλλά χαρακτηριζόμενων ως βιώσιμων) από τις τράπεζες, με βασικό ζητούμενο την αύξηση των ανακτήσεων οφειλών, αλλά και το στοιχείο που θα καθορίσει το αν και το πότε οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.
Την επόμενη εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα στελέχη του εποπτικού οργανισμού προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσο και εξονυχιστικό έλεγχο μακράς διαρκείας ειδικά στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες. Όπως είχε αποκαλύψει το «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά του, ο έλεγχος δεν θα εστιάσει μόνο στο κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά θα επικεντρωθεί παράλληλα στην ποιότητα των ρυθμίσεων από πλευράς τραπεζών. Και αυτό, όπως αναφέραμε, διότι πρόκειται για το στοιχείο που θα καταδείξει την αποτελεσματικότητα του χειρισμού των NPEs (των μη εξυπηρετούμενων, αλλά χαρακτηριζόμενων ως βιώσιμων) από τις τράπεζες, με βασικό ζητούμενο την αύξηση των ανακτήσεων οφειλών, αλλά και το στοιχείο που θα καθορίσει το αν και το πότε οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.
Κατόπιν αυτού, η ειδική αποστολή του SSM στην Αθήνα θα έχει τον ρόλο ενός άτυπου stress test εν όψει των stress tests της ΕΚΤ το 2018, ανιχνεύοντας περιπτώσεις ρυθμίσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ρουφήχτρες» κεφαλαίων.
Το «καμπανάκι» για την κρισιμότητα της κατάστασης στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων έκρουσε την εβδομάδα αυτή από το βήμα του συνεδρίου του Economist και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Φραντσέσκο Ντρούντι. Ερωτώμενος, μάλιστα, αν τα βήματα που έχουν γίνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα αρκούν, απάντησε ότι πρέπει να γίνουν πιο πολλά βήματα και σημαντικές κινήσεις για να μειωθούν τα NPLs. «Το ποσοστό των NPLs στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό, στο 45%. Ναι μεν έχει σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει αρχίσει να μειώνεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για μεγάλες εκκρεμότητες σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και για πιθανή νέα νομοθετική αναμόρφωση στο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να επιθεωρήσει τις ελληνικές τράπεζες φέτος για να αξιολογήσει την πρόοδό τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του βάρους των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων. Η ΕΚΤ σχεδιάζει να κάνει επιθεωρήσεις στις ελληνικές τράπεζες φέτος, για να καταγράψει την πρόοδό τους στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Αυτό αναφέρει επιστολή της Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ, διευθύντριας της ΕΚΤ, προς την Κριστίν Λαγκάρντ, γράφει το Reuters. «Η ΕΚΤ θα κάνει επί τόπου αποστολές στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες το δεύτερο εξάμηνο του 2017, μία περίοδο κατά την οποία τα βασικά επιχειρησιακά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να έχουν ήδη εφαρμοστεί», αναφέρει στην επιστολή της.
Η Λάουτενσλαγκερ απάντησε με αυτή στο αίτημα του ΔΝΤ για πληροφορίες σχετικά με το εποπτικό έργο της ΕΚΤ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος του Ταμείου για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική της περιόδου 2016-2017, η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των κινήσεων για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, πρόσφατα είχε αναφερθεί πως οι τράπεζες, πριν πουλήσουν τα δάνεια σε ξένα funds, θα παρέχουν μια τελευταία ευκαιρία σε δανειολήπτες να διευθετήσουν τα χρέη τους με γενναία «κουρέματα», που θα μπορούσαν, ανάλογα με την περίπτωση, να φτάνουν και το 95%. Tο τίμημα που προσφέρουν τα funds στις τράπεζες για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι πολύ χαμηλό, κινούμενο σε ποσοστά της τάξης του 5% και χαμηλότερα επί της ονομαστικής αξίας- ως εκ τούτου, ό,τι εισπράξουν οι τράπεζες είναι κέρδος (ή έστω όχι επιπλέον ζημιές).
ΠΗΓΗ
http://www.protothema.gr/economy/article/693309/ta-kokkina-daneia-anagazoun-tin-ekt-na-epitheorisei-tis-ellinikes-trapezes/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου