ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΘΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ
Χιλιάδες επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια ενώ έρχονται λουκέτα για τις μη βιώσιμες !!!



Με διαδικασίες - εξπρές στους πιστωτές ο έλεγχος υπερχρεωμένων εταιρειών

Η ανάληψη των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και η εκδίωξη των μη συνεργάσιμων μετόχων, αυτών δηλαδή που είτε αρνούνται να συμμετάσχουν στη διάσωση της εταιρείας τους βάζοντας το χέρι στην τσέπη είτε εμποδίζουν την πώληση της επιχείρησης, θα αποτελέσουν το δεύτερο δραστικό μέτρο για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης των προβληματικών επιχειρήσεων. Το μέτρο θα προβλέπει την ανάληψη της διοίκησης, όταν το χρέος της επιχείρησης υπερβαίνει την καθαρή εμπορική της αξίας, χωρίς να προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση της γενικής συνέλευσης, που ελέγχεται από τους υφιστάμενους μετόχους. Οπως εξηγούν πηγές που εμπλέκονται στη συζήτηση, ως εμπορική αξία συζητείται να είναι αυτή που αποτυπώνεται στα βιβλία της επιχείρησης, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, προκειμένου να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις. Πρώτο βήμα θα αποτελέσει η ανάληψη του μάνατζμεντ.

To μοντέλο εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ισπανία, και ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία αποτελεί νόμο του πρώην υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις των οποίων οι μέτοχοι δεν συναινούν στο σχέδιο κεφαλαιοποίησης, ακόμη και αν είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την εξυγίανση των επιχειρήσεων αυτών. Το μέτρο της μετατροπής των χρεών μιας επιχείρησης σε μετοχές (dept equity swap) είχε προαναγγείλει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της εξεταστικής διαδικασίας για τα δάνεια προς τα ΜΜΕ και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα έρθει προς ψήφιση μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη διάσωση των επιχειρήσεων με «κούρεμα» των οφειλών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική μετατροπή χρέους σε μετοχές αναμένεται μάλιστα να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους θεσμούς, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να εφαρμοστεί συνδυαστικά με τον νέο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη διάσωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του υπουργείου Οικονομίας. Πιθανολογείται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξει και η πρόβλεψη για την προστασία των τραπεζικών στελεχών που παίρνουν παρόμοιες αποφάσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της εξυγίανσης.

Το πρόβλημα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, που συγκεντρώνουν το 44,6% των «κόκκινων» δανείων, θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Στη συζήτηση εμπλέκεται πλέον ενεργά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει δεσμευθεί να σχεδιάσει ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των τραπεζών για τις μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις.


πηγη: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου