ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΞΙΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΤΩΝ 140.000 ΕΥΡΩ
Ενώ διατηρείται η περιορισμένη προστασία για την πώληση στα funds, μέχρι την 31/12/2017, των στεγαστικών & καταναλωτικών δανείων με εγγύηση 1η κατοικία αξίας μέχρι 140.000 ευρώ, με τη χθεσινή τροπολογία, απελευθερώνεται πλήρως η εκχώρηση της διαχείρισής τους από τις τράπεζες στα funds, και μάλιστα από σήμερα !!!
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η Ομαδική Αγωγή του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ για το Κούρεμα των Δανείων μας, μαζί με το Εξώδικο Επανακαθορισμού των Τραπεζικών Οφειλών, είναι σήμερα τα μεγαλύτερα όπλα αποτελεσματικής άμυνας των δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
Χαμένοι μήνες άσκοπων συζητήσεων αποδεικνύονται για άλλη μια φορά οι περιβόητες διαπραγματεύσεις.
Μετά από ατελείωτες ώρες αφιερωμένες στην υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά από πολλές περήφανες διαβεβαιώσεις του υπουργού και μετά τη εκφρασμένη βεβαιότητα ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία, με την ψήφιση των χθεσινών τροπολογιών αποδεικνύεται το αντίθετο: Θα μπορεί να μεταβιβαστεί η διαχείριση και αυτών των «κόκκινων δανείων» σε funds.
Δηλαδή, ενώ το ίδιο το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει στην τράπεζα όπου ανήκει για έξι μήνες ακόμη, τα funds ή εταιρείες διαχείρισης μπορούν να αποκτήσουν τη διαχείρισή τους από τώρα (και σε έξι μήνες και το δάνειο). Αυτό σημαίνει ότι ο φορέας με τον οποίο ο δανειολήπτης θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους αποπληρωμής και διευθέτησης της οφειλής του, θα είναι πλέον το fund που θα αποκτήσει τα σχετικά δάνεια.
Έτσι με τη νέα τροπολογία γίνεται και ένα βήμα πιο πέρα για την απελευθέρωση της πώλησης των δανείων που δεν επιτρεπόταν να πουληθούν έως τις 31/12/2017, δηλαδή τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 140.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την τροπολογία, συνεχίζεται η αναστολή έως τις 31.12.2017 για την πώληση και μεταβίβαση των δανείων με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ και παύει αυτή η αναστολή ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισής τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες πώλησης και αυτών των δανείων, σε δύο φάσεις. Άμεσα θα γίνεται η μεταβίβαση της διαχείρισης, και σε δεύτερη φάση από τον Ιανουάριο του 2017 την τελική μεταβίβαση.
Η ρύθμιση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΚΚΕ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η προστασία πώλησης στα funds ισχύει. Το μόνο που έγινε είναι να διορθωθεί ένα λάθος και να ξεκαθαριστεί ότι οι τράπεζες μπορεί να χρησιμοποιήσουν εταιρείες εξυπηρέτησης».
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πλέον «έσβησε» τις κόκκινες γραμμές και πια εκείνοι που μιλούσαν για «κοράκια» τώρα τα βαφτίζουν «περιστέρια» και τους παραδίδουν και την πρώτη κατοικία.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, αφενός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε την τροπολογία μεσούσης της συζήτησης στην Ολομέλεια, ώστε να μην προλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία. Επί της ουσίας της ρύθμισης, καταλόγισε στην κυβέρνηση πλήρη υπαναχώρηση από όσα είχε υποσχεθεί σε βαθμό να «δίνει στα κοράκια» και την πρώτη κατοικία. «Σας είπαμε αθεόφοβους. Δεν ίδρωσε το αυτί σας. Δεν έχουμε άλλα λόγια πια, τα ξεπεράσατε όλα», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Πώληση σε funds και τα κόκκινα με εγγύηση Δημοσίου και εξαίρεση από τον «κόφτη»
Η τροπολογία ορίζει με σαφήνεια ότι καταργείται και η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση όλων των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την ανάθεση της διαχείρισης, πώληση και μεταβίβαση, ανοίγοντας το δρόμο για την πώληση σε funds και αυτών, τα οποία είναι ύψους 13,7 δισ.
Τα δάνεια αυτά, έχουν δοθεί σε ιδιώτες αλλά και σε νομικά πρόσωπα και ΔΕΚΟ, και είχαν εξαιρεθεί από την πώληση σε distress funds.
Το πρόβλημα με αυτά τα δάνεια είναι ότι εφόσον μεταβιβαστούν και καταπέσουν θα οφείλει το Δημόσιο ως εγγυητής να τα αποπληρώσει, δημιουργώντας νέα δημοσιονομική τρύπα με κίνδυνο ενεργοποίησης του κόφτη. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε αφού σύμφωνα με τον υπουργό κ. Τσακαλώτο συμφωνήθηκε με τους θεσμούς το ποσό που θα πληρώσει το Δημόσιο από τυχόν κατάπτωση τέτοιου είδους δανείου να μην επηρεάζει τον στόχο για το πλεόνασμα και να μην προκαλέσει εφαρμογή του «κόφτη».
Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/701815/kokkina-daneia-opisthen-olotaxos-apo-tin-kyvernisi-ti-tha-isxyei-gia-tin-proti-katoikia#ixzz4AVQvSZm3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου